• 瀏覽: 6,269
  • 回覆: 69
引用:
原帖由 乂大簡 於 2020-8-3 05:52 PM 發表

Kidd 打快攻既處理比nash更加好睇,對於kidd我就係係鍾意睇佢d快攻,觀賞性真係一流冇水花
nets既快攻戰術真係一流,
咁既人腳俾Kidd硬生生拉入final2次
基本上kidd係咁多隊,都係成功既
nash就有失敗既例子

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 03:38 PM 發表

聽你咁講 , 我又明到少少 , 但又同你既方向唔同 ...

你比我既關鍵字係 "話題" , 而我覺得話題既真正差異係係 "隊友" ,
NASH 前期同司機同隊 , 回頭咁睇就係 "雙巨" , 而佢地仲要好好朋友 ;
後期入湖人 , 有遇到 KOBE 同超人之爭 , 係撞正 KOBE 既 "阿基里斯之殤"
... 太陽時代本身就夠精彩 , 而細史個朵都叫 "新型中鋒始祖" ,
所以 ...
2個都係可以拉起隊友既1號位
但nash只係打1個打法
kidd可以適應更多打法,為球隊做更多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Neo_HK 於 2020-8-3 12:21 PM 發表

kidd最勁個啲 nash無
佢個人及團體防守, 以及全隊即時調動
kidd無既係個種邪惡火力, 要註明攻力唔係無, 無nash咁邪惡
nash唔係撞到lakers/spurs打到咁仆街
一早入WCF

但kidd係慘, 要stay係nets
sb nation都有講過下 ...
kidd 係後場執左個反彈波打快速個下
應該係全nba最出色
但nets其他隊友實在太2,3流無晒計
內線又爛。。。2次final人地都有nba最頂尖既內線
活塞都有30號

一切都系睇帶隊能力~
拿Su 拍住 A米, 果時打出名堂...當年 A米仲打到 TD 喊~
相反, 傑特都勁...但個人生涯冇乜代表作~
牛仔果年champ都系靠司機 hot hand 先champ到~

回覆 引用 TOP

有冇師兄記得 2002、2003 嗰兩年,千辛萬苦殺到入總決賽,但係未打都已經知道輸梗嗰種無奈感覺...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乂大簡 於 2020-8-3 05:52 PM 發表

Kidd 打快攻既處理比nash更加好睇,對於kidd我就係係鍾意睇佢d快攻,觀賞性真係一流冇水花
同意 ... KIDD 傳球既閱目程度 , 其實唔會比 NASH 差 ,
有時甚至覺得 , 拎呢樣野黎講果D人 , 其實有無睇過 KIDD 打波???!!!

引用:
原帖由 zzza 於 2020-8-3 11:39 PM 發表

應該係全nba最出色
活塞都有30號 ...
佢打咁多隊都預唔到好中鋒
最好嗰位睇怕都係達拉斯嘅 Chandler
(網隊嘅 Mutombo 已經滑落)
不過我覺得拍佢最強嘅內線唔係 K-Mart
而係太陽時嘅 McDyess

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 08:33 PM 發表

基本上同意兄台說法 , 不過 ...
籃網雖然冠名係 "布魯克林" , 但其實係紐約球隊
kidd 時期仲係新澤西

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 10:35 PM 發表

有幾個名詞再問清楚 ... WCF係咩??? sb nation又係咩???
WCF=western conference final

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zzza 於 2020-8-3 11:26 PM 發表

nets既快攻戰術真係一流,
咁既人腳俾Kidd硬生生拉入final2次
基本上kidd係咁多隊,都係成功既
nash就有失敗既例子
絕對同意 !!!
NASH 係太陽個陣 , 真係靚過 KIDD 係籃網個陣N倍 ...
細史+馬利安 VS K馬田+JEFFERSON ... 差兩個LEVEL都有 !!!

引用:
原帖由 zzza 於 2020-8-3 11:39 PM 發表

應該係全nba最出色
活塞都有30號 ...
無錯 !!!
KIDD D板係可以變快速反攻架 , 唔似傻仔西書咁慢慢帶波上前

回覆 引用 TOP

Kidd 當然強過Nash....

懂得入場是9品

懂得出場是1品
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-4 10:54 AM 發表

絕對同意 !!!
NASH 係太陽個陣 , 真係靚過 KIDD 係籃網個陣N倍 ...
細史+馬利安 VS K馬田+JEFFERSON ... 差兩個LEVEL都有 !!!
但你又有無諗過自從MJ同Ewing收山之後,NBA東弱西強就顯得更加嚴重。所以雖然Nash無入過Final,但如果太陽當時係喺東岸嘅話,肯定可以至少成為東岸冠軍3次

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-4 08:03 AM 發表

同意 ... KIDD 傳球既閱目程度 , 其實唔會比 NASH 差 ,
有時甚至覺得 , 拎呢樣野黎講果D人 , 其實有無睇過 KIDD 打波???!!!
...
傑特優勢系可以防守下, 6尺4寸可以兼顧埋守對家SG~
但拿Su就守吾到對家SG了~

引用:
原帖由 flopman 於 2020-8-4 03:02 PM 發表

傑特優勢系可以防守下, 6尺4寸可以兼顧埋守對家SG~
但拿Su就守吾到對家SG了~
同意 ... NASH 防守差應該係頗為出名

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]