• 瀏覽: 6,299
  • 回覆: 69
熱賣及精選
引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-4 08:36 AM 發表

佢打咁多隊都預唔到好中鋒
最好嗰位睇怕都係達拉斯嘅 Chandler
(網隊嘅 Mutombo 已經滑落)
不過我覺得拍佢最強嘅內線唔係 K-Mart
而係太陽時嘅 McDyess ...
McDyess係掂架, 以為佢係第2個雨人, 可惜傷多
Mutombo主要係唔夾, 機動力不足
Chandler打個PICK黎入樽幾輕鬆

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2020-8-4 01:54 PM 發表

但你又有無諗過自從MJ同Ewing收山之後,NBA東弱西強就顯得更加嚴重。所以雖然Nash無入過Final,但如果太陽當時係喺東岸嘅話,肯定可以至少成為東岸冠軍3次 ...
只係MJ離開公牛之後
同EWING無關
當時堆強力既大前鋒, 全部係西岸

回覆 引用 TOP

講KIDD既人特別少嗎?

真係唔覺, KIDD既話題都真係幾多.

第一個話題係同GRANT HILL拎新人王.

第二個話題係小牛3J

第3個話題係小牛太陽交易, 太陽用CASSELL, FINLEY, AC GREEN得到KIDD

第4個話題係KIDD同KEVIN JOHNSON所組成既超級PG陣, 而NASH當時喺太陽只係一個後備. 後來NASH又交易到小牛.

第五個話題係KIDD打老婆, 負面新聞下, 當季完結後太陽拎KIDD同籃網交易MARBURY.

第六個話題係KIDD將弱旅籃網變成決賽球隊.

第七個話題係本來馬刺喺KIDD自由身既時候想羅致佢,但KIDD決定返回籃網

第八個話題係籃網同小牛交易, KIDD重返小牛

第九個話題係KIDD喺38歲既防守功力. 強如KD, KOBE, WADE亦受他限制. NASH係做唔到. KIDD喺球隊既定位係防守

NASH有不亞於第一得分主力既火力, 但無法喺防守無法帶領球隊走得更遠, 西決入過3次, 3次都輸俾對手(05年馬刺,06年小牛, 10年湖人)

沒有比較,沒有傷害。最大ge 傷口就係kidd 有一隻冠軍指環,nash 冇。就好似戰神iverson,malone  & Stockton......講一百年都陰魂不散,相反KG & 司機未退休就好似已經入土為安咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dan320000 於 2020-8-4 08:47 PM 發表

講KIDD既人特別少嗎?
真係唔覺, KIDD既話題都真係幾多.
第一個話題係同GRANT HILL拎新人王.
第二個話題係小牛3J
第3個話題係小牛太陽交易, 太陽用CASSELL, FINLEY, AC GREEN得到KIDD
第4個話題係KIDD同KEVIN JOHNSON所組成既超級PG陣, 而NASH當時喺太陽只係一個後備. 後來NASH ...
KIDD 既成就同話題 "數字" , 當然唔算少 , 我既意思係 ,
YOUTUBER(尤其華語地區)整片回顧佢既 , 其實係好少好少 ,
連年代久遠既 MAGIC 同 STOCKTON 都多過佢 ...

我覺得佢同 NASH 既最大分別 , 係NASH果D話題太創眼
NASH+司機+庫班既友誼 , E+甚至講到有D狗血 ,
庫班哭訴自己點解會背叛 NASH
(坦白講 , 如果 NASH 留係小牛 , 唯一結果只係毀左 NASH)
去到湖人 , 又困入 KOBE+超人 之爭 , 傷患仲到佢要退休 ...
呢D劇情仲豐富過大台部份劇集拉 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-4 10:54 AM 發表

絕對同意 !!!
NASH 係太陽個陣 , 真係靚過 KIDD 係籃網個陣N倍 ...
細史+馬利安 VS K馬田+JEFFERSON ... 差兩個LEVEL都有 !!!
果時係雲漢咋,仲衰過jefferson
莫湯保無機動力又唔識攻
Kittles瘦過條藤
得Martin叫睇得下

到carter同jefferson時期,啲波就好睇,但就無實力爭冠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zzza 於 2020-8-4 07:14 PM 發表

McDyess係掂架, 以為佢係第2個雨人, 可惜傷多
Mutombo主要係唔夾, 機動力不足
Chandler打個PICK黎入樽幾輕鬆
佢唔到佢咁快翻金塊`
更估唔到咁快因傷下滑

Chandler 當年最當打, 又難得健康, 防守又一流
個人覺得達拉斯奪冠佢先係最大嘅 X-factor

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-5 08:01 AM 發表

KIDD 既成就同話題 "數字" , 當然唔算少 , 我既意思係 ,
YOUTUBER(尤其華語地區)整片回顧佢既 , 其實係好少好少 ,
連年代久遠既 MAGIC 同 STOCKTON 都多過佢 ...

我覺得佢同 NASH 既最大分別 , 係NASH果D話題太創眼
(坦白講 , 如 ...
無人講KIDD 真係唔覺. 出道已經被喻為神奇小子. 而且講起NASH 就必定羅KIDD 來比較.
佢在藍網拍卡達, K. 馬田亦一時佳話. 小球快攻藍網比太陽, 勇士(黑8果隊勇士) 更早實行.

至於STOCKTON, MAGIC, 呢D 50大球星就話題性當然不能比. 冇人講, 被低估我覺得係活塞FMVP 比立斯.

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 10:02 AM 發表

等左好耐 , 終於等到有YOUTUBER講KIDD ...

好得意既係 , KIDD同NASH既時代相近 , 比起MAGIC  STOCKTON近代好多
但一樣係歷史級神控 , 4個中最少人回顧既就係佢 ...

論表現 , KIDD係總助攻榜第二(12,091) , NASH係第三(10,335) ;
KIDD係總偷截榜第二(2,684) , 而NASH基本不在榜單 ... 兩分別 ...
助攻同級,進攻得分Nash勁d,防守偷波籃板Kidd勁d。早期係太陽做過師兄弟,打法和功能甚似。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-5 08:01 AM 發表

Kidd打小牛就有出Like專蜀鞋款,有d朵,反而後來NBA唔係好吹佢,可能唔多進攻,All star game都可以零分but N個助攻,交波又實用又華麗,唔似白朱古力玩波得嚟好多TO,我最服佢咁矮又唔跳得可以咁多籃板,因為閲讀球賽能力超強。

回覆 引用 TOP

引用:

老實講,kidd既經歷都好狗血下,打老婆,試過有教練因同佢不盒而下台(籃網既scott, 小牛既aj)

相比nash,kidd既負面新聞稍為多一點。

我都覺得如果nash繼續留喺小牛,都好難更上一層樓,因隊中已經有司機,芬尼,加埋nash離開後得到既terry, stackhouse 。個個都鐘意單打既。
球在手機會少,發揮機會相對少。防守又唔算好,打陣地戰唔算太適合佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-4 08:36 AM 發表

佢打咁多隊都預唔到好中鋒
最好嗰位睇怕都係達拉斯嘅 Chandler
(網隊嘅 Mutombo 已經滑落)
不過我覺得拍佢最強嘅內線唔係 K-Mart
而係太陽時嘅 McDyess ...
可惜,佢同mcdyess都只係合作左一季。論個人能力,mcdyess絕對高於martin,而且亦易於交流。

如果mcdyess,同之後加入既marion同隊,你話幾咁好。古利奧達雖然多材多藝,但佢同Clifford robinson同marion一樣偏向外線。

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-8-4 01:45 PM 發表

Kidd 當然強過Nash....
你肯定?nash場均接近180,歷史少有

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]