• 瀏覽: 6,301
  • 回覆: 13
引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-3 05:04 PM 發表

可能我睇住佢由出道到退休
其實 Kidd 球場外嘅話題性係非常咁多
3J 時係掀起個話題, 之後佢哋三個又好多花邊, 以致 3J 瓦解
之後去太陽, 太陽時因為同佢老婆嘅嘢又形象太跌
但去到網隊又完全翻身
入兩次總決賽又係佢黃金時間
講到星味, 佢由新人球季開始, 就已經好吸引人去睇佢打波
一開始就以球隊將軍嘅身份打到佢高峰滑落

當然要比較, Nash 係多d各種大家都 ...
3J爭女,攪到玩完,不過都唔會走得遠,無內線

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 08:33 PM 發表

基本上同意兄台說法 , 不過 ...
籃網雖然冠名係 "布魯克林" , 但其實係紐約球隊
近期nets先比較好d
90s,00初期
nyk名氣太大,nets無出路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乂大簡 於 2020-8-3 05:52 PM 發表

Kidd 打快攻既處理比nash更加好睇,對於kidd我就係係鍾意睇佢d快攻,觀賞性真係一流冇水花
nets既快攻戰術真係一流,
咁既人腳俾Kidd硬生生拉入final2次
基本上kidd係咁多隊,都係成功既
nash就有失敗既例子

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 03:38 PM 發表

聽你咁講 , 我又明到少少 , 但又同你既方向唔同 ...

你比我既關鍵字係 "話題" , 而我覺得話題既真正差異係係 "隊友" ,
NASH 前期同司機同隊 , 回頭咁睇就係 "雙巨" , 而佢地仲要好好朋友 ;
後期入湖人 , 有遇到 KOBE 同超人之爭 , 係撞正 KOBE 既 "阿基里斯之殤"
... 太陽時代本身就夠精彩 , 而細史個朵都叫 "新型中鋒始祖" ,
所以 ...
2個都係可以拉起隊友既1號位
但nash只係打1個打法
kidd可以適應更多打法,為球隊做更多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Neo_HK 於 2020-8-3 12:21 PM 發表

kidd最勁個啲 nash無
佢個人及團體防守, 以及全隊即時調動
kidd無既係個種邪惡火力, 要註明攻力唔係無, 無nash咁邪惡
nash唔係撞到lakers/spurs打到咁仆街
一早入WCF

但kidd係慘, 要stay係nets
sb nation都有講過下 ...
kidd 係後場執左個反彈波打快速個下
應該係全nba最出色
但nets其他隊友實在太2,3流無晒計
內線又爛。。。2次final人地都有nba最頂尖既內線
活塞都有30號

引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-4 08:36 AM 發表

佢打咁多隊都預唔到好中鋒
最好嗰位睇怕都係達拉斯嘅 Chandler
(網隊嘅 Mutombo 已經滑落)
不過我覺得拍佢最強嘅內線唔係 K-Mart
而係太陽時嘅 McDyess ...
McDyess係掂架, 以為佢係第2個雨人, 可惜傷多
Mutombo主要係唔夾, 機動力不足
Chandler打個PICK黎入樽幾輕鬆

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2020-8-4 01:54 PM 發表

但你又有無諗過自從MJ同Ewing收山之後,NBA東弱西強就顯得更加嚴重。所以雖然Nash無入過Final,但如果太陽當時係喺東岸嘅話,肯定可以至少成為東岸冠軍3次 ...
只係MJ離開公牛之後
同EWING無關
當時堆強力既大前鋒, 全部係西岸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dan320000 於 2020-8-5 03:13 PM 發表

可惜,佢同mcdyess都只係合作左一季。論個人能力,mcdyess絕對高於martin,而且亦易於交流。

如果mcdyess,同之後加入既marion同隊,你話幾咁好。古利奧達雖然多材多藝,但佢同Clifford robinson同marion一樣偏向外線。 ...
Clifford Robinson基本上就係高大既SF....同Robert Horry咁, 係老左先打內線
Tom Gugliotta, 我覺得佢守唔住個內線...加上當時太陽俾澳洲牛呃左....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-5 04:24 PM 發表

古利奧達可惜在太玻璃, 佢同列拿真係一齊彈出一齊下滑
仲有 Manning 都係咁
Robinson 就偏咗外線同身型太瘦
Christian Laettner身體力量唔夠...加上木狼無點幫佢
完全無希望成長...
Tom Gugliotta都係咁上下狀況

引用:
原帖由 dan320000 於 2020-8-5 07:17 PM 發表

問題係佢既防守卻唔可以靠進攻彌補. 始終, 180呢D記錄都係來自常規賽.去到季後賽, 就唔係呢一回事.
不論小牛定太陽, NASH隊中不乏得分能力高既球員, 但NASH本身都唔係一個可以將自己定位喺防守角色既球員.
去到季後賽. NASH既ORTG係116, DRTG係114. KIDD既ORTG係106, DRTG係104.
唔好忘記, KIDD打左158場季後賽, NASH只打 ...
NASH需要一個正確既體系, 就似AI咁
KIDD可以加入任何體制發揮佢既影響力, 就似CP3
但KIDD有幾年唔穩定, 好奇怪

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2020-8-5 07:52 PM 發表

你話佢既防守唔可以靠進攻彌補,呢點我絕對唔同意,睇黎你唔知nash既進攻有幾強同高效,仲有佢既防守唔係真係咁弱,而家呢班仲弱,眼神防守,補位慢,任過唔嬲,nash起碼唔會好似佢地咁先
有兩樣野可以指正下
1.nash係季後賽一樣達到場均178,只係比season稍為低些少
2.籃網絕對係得分強既球隊,當年籃網場均達到10x分,冇記錯係東岸第一

拎180 CLUB既人拎唔到冠軍, ...
2. 你肯定記錯, 籃網主要係打反擊, 唔係強攻
入FINAL個期既防守好勁
Kerry Kittles同Kidd既外圍防守, 再有狂人係內線
但因為只有狂人係內線, 所以內線就俾西岸班內線狂人打爆左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-6 11:11 AM 發表

美國白人身體質素始終唔穩定
大部分都過咗 28 歲就因傷下滑
加上本身打大學都打咗三四年, 所以好快幾季就高峰已過
近年嘅 Love 都一樣係咁

列拿同古列奧達嗰年仲有 LaPhonso Ellis 同 Weatherspoon
又係傷同身高問題打唔到耐
但其實佢哋呢年嘅內線質素都好高 ...
LaPhonso Ellis主要係傷左
Weatherspoon係76人打出數據囉, 板斧無咁多, 做唔到阿SIR既效果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mokisp 於 2020-8-6 11:53 PM 發表

印象中,magic曾經想同時簽Kidd&Duncan,如果成真就好恐怖,兩個都令整體有加乘效果

講kidd既極恐怖之處係超級萬能key,由新秀小牛,到臨老39係NYN都仲發揮領袖餘溫,近代NYN既最好成績

一個PG隊隊波都夾到指揮到先係真真正正既厲害,even all star佢一樣疏理得妥妥當當,印象中國家隊上陣更係一場都無輸過 ...
magic諗既係
Tim Duncan

Grant Hill

Tracy McGrady

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2020-8-10 06:56 AM 發表

作為PG Magic Johnson, John stockton, Nash steve 這三人的助攻和得分效率是非常恐佈的. Kidd比較像弱化版的MAGIC, 雖全面,但效率差太多.
單單講反守為攻呢下,nash已經唔夠其他3人比
而係防守反擊最出色既,可能就係kidd
一執走個反彈波,就即刻打快攻呢下,
唔同近年成日3雙隻龜咁囉
可以係呢方便同kidd比較既,只有手套同助攻王

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]