• 瀏覽: 6,278
  • 回覆: 9
等左好耐 , 終於等到有YOUTUBER講KIDD ...

好得意既係 , KIDD同NASH既時代相近 , 比起MAGIC  STOCKTON近代好多
但一樣係歷史級神控 , 4個中最少人回顧既就係佢 ...

論表現 , KIDD係總助攻榜第二(12,091) , NASH係第三(10,335) ;
KIDD係總偷截榜第二(2,684) , 而NASH基本不在榜單 ... 兩分別取得5界助攻王
計高光時期 , KIDD加入令籃網勝場增加26場 , NASH加入令太陽勝場增加33場
NASH過兩界MVP , 但係季後賽相對唔得 ; KIDD主將身份打過兩次決賽 ,
輔將身份拎過總冠軍(其實都係重要既正選)

我覺得基本平起平坐既兩個人 , 當然你話NASH再出色多一丁點 , 我都唔會反對
但點解暫時既歷史定位 , NASH好似好KIDD咁多???

https://www.youtube.com/watch?v=M-eoWvj9TjE&t=25s進入香討影片區

熱賣及精選
引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-3 11:38 AM 發表

因為 Kidd 近代而且生涯基本冇咩遺憾
由第一季拎最佳新秀開始, 雖然前期都轉隊兩次
但每隊都入過明星隊, 亦睇住佢一步一步進步
球隊成績亦一直到網隊係最好

之後滑落轉返去老家達拉斯仲拎埋冠軍
相比起遲成名又遺憾入唔到總決賽嘅 NASH
Kidd 真係冇咁多話題講, 係球迷對佢都頗為熟識 ...
聽你咁講 , 我又明到少少 , 但又同你既方向唔同 ...

你比我既關鍵字係 "話題" , 而我覺得話題既真正差異係係 "隊友" ,
NASH 前期同司機同隊 , 回頭咁睇就係 "雙巨" , 而佢地仲要好好朋友 ;
後期入湖人 , 有遇到 KOBE 同超人之爭 , 係撞正 KOBE 既 "阿基里斯之殤"
... 太陽時代本身就夠精彩 , 而細史個朵都叫 "新型中鋒始祖" ,
所以 NASH 可以話一直係話題中心

但 KIDD 呢???
初期既小牛三J 其實無咩人識 , 全盛期既籃網其他球員 , 其實都係二流球星 ,
第二次小牛時期 , 雖然同司機一隊 , 但自己又變左唔係星 ,
花邊亦無 NASH 果時咁多 ... 係太陽同 KJ 組過雙控衛 , 但回響依然欠奉

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-8-3 01:30 PM 發表

同意你講嘅防守&調動,但可惜嘅呢D正正唔係球迷焦點。球迷要嘅係華麗嘅球風、進攻要型。曾經同KIDD同隊嘅有CARTER、NOWITZKI,一樣位置嘅包括樓主提及MAGIC、STOCKTON、NASH,仲未計次一線嘅PENNY、TONY PARKER,個個都有鮮明/華麗特色,進攻上都有絕招,加上KIDD又唔係打大城市球隊,聯盟要捧真係有排都未到KIDD……只可以話KI ...
基本上同意兄台說法 , 不過 ...
籃網雖然冠名係 "布魯克林" , 但其實係紐約球隊

引用:
原帖由 Neo_HK 於 2020-8-3 12:21 PM 發表

kidd最勁個啲 nash無
佢個人及團體防守, 以及全隊即時調動
kidd無既係個種邪惡火力, 要註明攻力唔係無, 無nash咁邪惡
nash唔係撞到lakers/spurs打到咁仆街
一早入WCF

但kidd係慘, 要stay係nets
sb nation都有講過下 ...
有幾個名詞再問清楚 ... WCF係咩??? sb nation又係咩???

引用:
原帖由 乂大簡 於 2020-8-3 05:52 PM 發表

Kidd 打快攻既處理比nash更加好睇,對於kidd我就係係鍾意睇佢d快攻,觀賞性真係一流冇水花
同意 ... KIDD 傳球既閱目程度 , 其實唔會比 NASH 差 ,
有時甚至覺得 , 拎呢樣野黎講果D人 , 其實有無睇過 KIDD 打波???!!!

引用:
原帖由 zzza 於 2020-8-3 11:26 PM 發表

nets既快攻戰術真係一流,
咁既人腳俾Kidd硬生生拉入final2次
基本上kidd係咁多隊,都係成功既
nash就有失敗既例子
絕對同意 !!!
NASH 係太陽個陣 , 真係靚過 KIDD 係籃網個陣N倍 ...
細史+馬利安 VS K馬田+JEFFERSON ... 差兩個LEVEL都有 !!!

引用:
原帖由 zzza 於 2020-8-3 11:39 PM 發表

kidd 係後場執左個反彈波打快速個下
應該係全nba最出色
但nets其他隊友實在太2,3流無晒計
內線又爛。。。2次final人地都有nba最頂尖既內線
活塞都有30號 ...
無錯 !!!
KIDD D板係可以變快速反攻架 , 唔似傻仔西書咁慢慢帶波上前

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flopman 於 2020-8-4 03:02 PM 發表

傑特優勢系可以防守下, 6尺4寸可以兼顧埋守對家SG~
但拿Su就守吾到對家SG了~
同意 ... NASH 防守差應該係頗為出名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dan320000 於 2020-8-4 08:47 PM 發表

講KIDD既人特別少嗎?
真係唔覺, KIDD既話題都真係幾多.
第一個話題係同GRANT HILL拎新人王.
第二個話題係小牛3J
第3個話題係小牛太陽交易, 太陽用CASSELL, FINLEY, AC GREEN得到KIDD
第4個話題係KIDD同KEVIN JOHNSON所組成既超級PG陣, 而NASH當時喺太陽只係一個後備. 後來NASH ...
KIDD 既成就同話題 "數字" , 當然唔算少 , 我既意思係 ,
YOUTUBER(尤其華語地區)整片回顧佢既 , 其實係好少好少 ,
連年代久遠既 MAGIC 同 STOCKTON 都多過佢 ...

我覺得佢同 NASH 既最大分別 , 係NASH果D話題太創眼
NASH+司機+庫班既友誼 , E+甚至講到有D狗血 ,
庫班哭訴自己點解會背叛 NASH
(坦白講 , 如果 NASH 留係小牛 , 唯一結果只係毀左 NASH)
去到湖人 , 又困入 KOBE+超人 之爭 , 傷患仲到佢要退休 ...
呢D劇情仲豐富過大台部份劇集拉 !!!

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2020-8-5 10:08 AM 發表

無人講KIDD 真係唔覺. 出道已經被喻為神奇小子. 而且講起NASH 就必定羅KIDD 來比較.
佢在藍網拍卡達, K. 馬田亦一時佳話. 小球快攻藍網比太陽, 勇士(黑8果隊勇士) 更早實行.

至於STOCKTON, MAGIC, 呢D 50大球星就話題性當然不能比. 冇人講, 被低估我覺得係活塞FMVP 比立斯. ...
"至於STOCKTON, MAGIC, 呢D 50大球星就話題性當然不能比"
=============================================
點解呢???
尤其STOCKTON , 佢打過兩界決賽KIDD都係 ,
而KIDD都係總助攻榜/偷波榜第二名 , 兩人可比性應該好多至岩 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]