• 瀏覽: 6,300
  • 回覆: 69
等左好耐 , 終於等到有YOUTUBER講KIDD ...

好得意既係 , KIDD同NASH既時代相近 , 比起MAGIC  STOCKTON近代好多
但一樣係歷史級神控 , 4個中最少人回顧既就係佢 ...

論表現 , KIDD係總助攻榜第二(12,091) , NASH係第三(10,335) ;
KIDD係總偷截榜第二(2,684) , 而NASH基本不在榜單 ... 兩分別取得5界助攻王
計高光時期 , KIDD加入令籃網勝場增加26場 , NASH加入令太陽勝場增加33場
NASH過兩界MVP , 但係季後賽相對唔得 ; KIDD主將身份打過兩次決賽 ,
輔將身份拎過總冠軍(其實都係重要既正選)

我覺得基本平起平坐既兩個人 , 當然你話NASH再出色多一丁點 , 我都唔會反對
但點解暫時既歷史定位 , NASH好似好KIDD咁多???

https://www.youtube.com/watch?v=M-eoWvj9TjE&t=25s進入香討影片區

熱賣及精選
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 10:02 AM 發表

等左好耐 , 終於等到有YOUTUBER講KIDD ...

好得意既係 , KIDD同NASH既時代相近 , 比起MAGIC  STOCKTON近代好多
但一樣係歷史級神控 , 4個中最少人回顧既就係佢 ...

論表現 , KIDD係總助攻榜第二(12,091) , NASH係第三(10,335) ;
KIDD係總偷截榜第二(2,684) , 而NASH基本不在榜單 ... 兩分別 ...
因為 Kidd 近代而且生涯基本冇咩遺憾
由第一季拎最佳新秀開始, 雖然前期都轉隊兩次
但每隊都入過明星隊, 亦睇住佢一步一步進步
球隊成績亦一直到網隊係最好

之後滑落轉返去老家達拉斯仲拎埋冠軍
相比起遲成名又遺憾入唔到總決賽嘅 NASH
Kidd 真係冇咁多話題講, 係球迷對佢都頗為熟識

kidd 係全面嗰種勁,成就/奬項亦多,但佢冇一招特別勁,即係冇個人特色,咁係營造唔到星味……確係有少少可惜……

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-8-3 11:52 AM 發表

kidd 係全面嗰種勁,成就/奬項亦多,但佢冇一招特別勁,即係冇個人特色,咁係營造唔到星味……確係有少少可惜……
kidd最勁個啲 nash無
佢個人及團體防守, 以及全隊即時調動
kidd無既係個種邪惡火力, 要註明攻力唔係無, 無nash咁邪惡
nash唔係撞到lakers/spurs打到咁仆街
一早入WCF

但kidd係慘, 要stay係nets
sb nation都有講過下

引用:
原帖由 Neo_HK 於 2020-8-3 12:21 PM 發表

kidd無既係個種邪惡火力, 要註明攻力唔係無, 無nash咁邪惡
一早入WCF

sb nation都有講過下 ...
同意你講嘅防守&調動,但可惜嘅呢D正正唔係球迷焦點。球迷要嘅係華麗嘅球風、進攻要型。曾經同KIDD同隊嘅有CARTER、NOWITZKI,一樣位置嘅包括樓主提及MAGIC、STOCKTON、NASH,仲未計次一線嘅PENNY、TONY PARKER,個個都有鮮明/華麗特色,進攻上都有絕招,加上KIDD又唔係打大城市球隊,聯盟要捧真係有排都未到KIDD……只可以話KIDD有一線嘅實力,但冇球星嘅味道……

引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-3 11:38 AM 發表

因為 Kidd 近代而且生涯基本冇咩遺憾
由第一季拎最佳新秀開始, 雖然前期都轉隊兩次
但每隊都入過明星隊, 亦睇住佢一步一步進步
球隊成績亦一直到網隊係最好

之後滑落轉返去老家達拉斯仲拎埋冠軍
相比起遲成名又遺憾入唔到總決賽嘅 NASH
Kidd 真係冇咁多話題講, 係球迷對佢都頗為熟識 ...
聽你咁講 , 我又明到少少 , 但又同你既方向唔同 ...

你比我既關鍵字係 "話題" , 而我覺得話題既真正差異係係 "隊友" ,
NASH 前期同司機同隊 , 回頭咁睇就係 "雙巨" , 而佢地仲要好好朋友 ;
後期入湖人 , 有遇到 KOBE 同超人之爭 , 係撞正 KOBE 既 "阿基里斯之殤"
... 太陽時代本身就夠精彩 , 而細史個朵都叫 "新型中鋒始祖" ,
所以 NASH 可以話一直係話題中心

但 KIDD 呢???
初期既小牛三J 其實無咩人識 , 全盛期既籃網其他球員 , 其實都係二流球星 ,
第二次小牛時期 , 雖然同司機一隊 , 但自己又變左唔係星 ,
花邊亦無 NASH 果時咁多 ... 係太陽同 KJ 組過雙控衛 , 但回響依然欠奉

Kidd生涯高峯期3分唔掂,得分能力較弱,係佢最大死穴,係到生涯後段佢先開始練3分。而且佢無一個好嘅center或PF同佢合作,限制左佢嘅個人同團隊成就,嚴格來講我覺得佢係一個弱化版嘅Magic。

至於Nash嘅魅力在於佢帶領嘅太陽係將小球戰術發揮到極致,如果果隊太陽係喺呢個時代出現,絕對有力挑戰739勇士。Nash當年同史杜達米亜嘅Pick and Roll戰術拍得住Jazz二老,只係史杜同郵差級數差太遠了,而太陽喺季後賽又被全盛時期嘅馬刺剋死。所以我先成日話如果勇士返去以前,喺季後賽真係未必贏到馬刺呢啲防守咁強嘅球隊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 03:38 PM 發表

聽你咁講 , 我又明到少少 , 但又同你既方向唔同 ...

你比我既關鍵字係 "話題" , 而我覺得話題既真正差異係係 "隊友" ,
NASH 前期同司機同隊 , 回頭咁睇就係 "雙巨" , 而佢地仲要好好朋友 ;
後期入湖人 , 有遇到 KOBE 同超人之爭 , 係撞正 KOBE 既 "阿基里斯之殤"
... 太陽時代本身就夠精彩 , 而細史個朵都叫 "新型中鋒始祖" ,
所以 ...
可能我睇住佢由出道到退休
其實 Kidd 球場外嘅話題性係非常咁多
3J 時係掀起個話題, 之後佢哋三個又好多花邊, 以致 3J 瓦解
之後去太陽, 太陽時因為同佢老婆嘅嘢又形象太跌
但去到網隊又完全翻身
入兩次總決賽又係佢黃金時間
講到星味, 佢由新人球季開始, 就已經好吸引人去睇佢打波
一開始就以球隊將軍嘅身份打到佢高峰滑落

當然要比較, Nash 係多d各種大家都「記得」嘅話題
隊友係名氣更大, 有更大迴響

Nash嘅傳球太有想象力了,以前小時候學球只睇Nash.搭檔諾維斯基,配合太默契了。

大家好,祝身體健康

回覆 引用 TOP

沒有此帳戶
因為佢冇俾高比跐踭打到爆曬光

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-8-3 01:30 PM 發表

同意你講嘅防守&調動,但可惜嘅呢D正正唔係球迷焦點。球迷要嘅係華麗嘅球風、進攻要型。曾經同KIDD同隊嘅有CARTER、NOWITZKI,一樣位置嘅包括樓主提及MAGIC、STOCKTON、NASH,仲未計次一線嘅PENNY、TONY PARKER,個個都有鮮明/華麗特色,進攻上都有絕招,加上KIDD又唔係打大城市球隊,聯盟要捧真係有排都未到KIDD……只可以話KI ...
基本上同意兄台說法 , 不過 ...
籃網雖然冠名係 "布魯克林" , 但其實係紐約球隊

引用:
原帖由 Neo_HK 於 2020-8-3 12:21 PM 發表

一早入WCF

sb nation都有講過下 ...
有幾個名詞再問清楚 ... WCF係咩??? sb nation又係咩???

引用:
原帖由 Bobic 於 2020-8-3 05:04 PM 發表

可能我睇住佢由出道到退休
其實 Kidd 球場外嘅話題性係非常咁多
3J 時係掀起個話題, 之後佢哋三個又好多花邊, 以致 3J 瓦解
之後去太陽, 太陽時因為同佢老婆嘅嘢又形象太跌
但去到網隊又完全翻身
入兩次總決賽又係佢黃金時間
講到星味, 佢由新人球季開始, 就已經好吸引人去睇佢打波
一開始就以球隊將軍嘅身份打到佢高峰滑落

當然要比較, Nash 係多d各種大家都 ...
3J爭女,攪到玩完,不過都唔會走得遠,無內線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-3 08:33 PM 發表

基本上同意兄台說法 , 不過 ...
籃網雖然冠名係 "布魯克林" , 但其實係紐約球隊
近期nets先比較好d
90s,00初期
nyk名氣太大,nets無出路

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]