• 瀏覽: 17,228
  • 回覆: 162
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-8-4 11:32 AM 發表

員工不可縱,殺雞警猴吧。
冇用!到好境時候,熟手的就會走,因為今日香港用強積金,以前有最少一百,幾十萬公積金,老細隨時扣起你又不同,私人公司加人工又少,雙糧又冇!

交到功課咪得囉
人人做野STYLE唔同
唔好當自己公司庇護工廠啦唔該

引用:
原帖由 太師傅 於 2020-8-4 11:36 AM 發表

係囉,打次飛機玩下震蛋都得啦。
那是犯法的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oooowong 於 2020-8-3 07:08 PM 發表

公司生意已唔好
又冇減佢薪
都唔識做
最緊要睇佢有冇影響公司正常工作,當然唔玩最好。大陸依家有D工廠工人一樣咁,香港亦差唔多,世界性,多少玩下社交軟件,有D講多幾句直接劈炮唔撈,過唔到嘅惟有炒人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2020-8-4 11:40 AM 發表

冇用!到好境時候,熟手的就會走,因為今日香港用強積金,以前有最少一百,幾十萬公積金,老細隨時扣起你又不同,私人公司加人工又少,雙糧又冇! ...
宜家係個員大你,咁既時勢你做老板都話唔到事,將來仲有訂企。死就死,炒他一消怒火也好。

藍芽耳機?講電話

回覆 引用 TOP

如果貨物冇錯誤噉交付,噉就冇問題,個個都有自己鍾意嘅工作環境;如果唔係,佢哋就要學到好多嘢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-8-4 11:44 AM 發表

宜家係個員大你,咁既時勢你做老板都話唔到事,將來仲有訂企。死就死,炒他一消怒火也好。
試過啦!因為以前公司呢種做法,公司由營業額由升4倍,變成蝕錢,每個部門人手也不足,自己部門由10多人,得返4人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oooowong 於 3-8-2020 02:48 PM 發表

話佢兩句,唔鍾意
我係米好out
打工常態,系米咁?
文職,細公司
叫老細炒9佢!😹

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-8-4 11:44 AM 發表

都係
老實,生意差,佢可以hea做
但公司要照出糧比佢
尼種人好唔識唸

引用:
原帖由 正傻西4 於 4-8-2020 07:25 AM 發表

人地可能係皇親國戚,或者係個大客介紹比公司。

我公司果個,大客介紹,日日返2點後,甚至失蹤,正常返8點半,5點半準時收工,星期六長週一定唔見人,返到公司上網、打機、吹水、痾屎1小時以上,做下簡單輸入Table,DSE得2科2,人工3萬,做了6年都未炒,大老闆都係好客氣話佢2句。 ...
証明識人好過識字!😹

交到功課就okay 啦

回覆 引用 TOP

出 warning letter

回覆 引用 TOP

好多文員都係咁. 睇開D. 再唔係, 炒9佢.

冷靜觀察、穩住陣腳、沉著應付、韜光養晦
善於守拙、決不當頭、抓住機遇、有所作為

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2020-8-4 07:55 AM 發表

打工皇帝
呢個算正常了,以前見過一個最誇張,成個位都係玩具,帶埋部PlayStation在Office抽哂Mon,開哂喇吧玩,又在Office室內食煙,睇片,唔知邊個大袋個仔,Dept Head要氹佢,HR Mgr也視而不見,反而我呢D普通員工只是放了本大學參考書在檯面,比經理教訓。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]