• 瀏覽: 727
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
我有部車係屋企人嘅, 牌費就快到期, 但是牌簿在大陸, 請問可以照買牌費嗎, 還有需要什麼資料?

精選汽車
快遞個牌簿落黎囉
架車要否驗車(驗車都要帶牌簿)?
續牌要帶牌簿、驗車紙、保險、填好概表格,住址証明、同錢
同埋要預約,而家無得 walkin。

引用:
原帖由 atom 於 2020-8-3 05:44 PM 發表

快遞個牌簿落黎囉
架車要否驗車(驗車都要帶牌簿)?
續牌要帶牌簿、驗車紙、保險、填好概表格,住址証明、同錢
同埋要預約,而家無得 walkin。
唔該師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夏大水樽 於 2020-8-3 05:00 PM 發表

我有部車係屋企人嘅, 牌費就快到期, 但是牌簿在大陸, 請問可以照買牌費嗎, 還有需要什麼資料?
網上申請 , 不用正本 , PDF file 可以

Why Why Tell Me Why
引用:
原帖由 yrruc 於 2020-8-4 11:29 AM 發表

網上申請 , 不用正本 , PDF file 可以
驗車合格紙都可以softcopy網上遞交?

回覆 引用 TOP

yes
但個人申請 , 要有個人電子證書 .. E-Cert (可在郵局申請)

引用:
原帖由 yrruc 於 2020-8-4 12:48 PM 發表

yes
但個人申請 , 要有個人電子證書 .. E-Cert (可在郵局申請)
但驗車公司又是否會接受soft copy牌簿幫你驗車呢?

回覆 引用 TOP

可能有D車房可以 ... 自己去驗就不了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yrruc 於 2020-8-4 12:48 PM 發表

yes
多謝提點, 拎左郵政局數碼證書幾年無用過, 今次處男下海第一次網上續行車證, 成功用credit card付款

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]