• 瀏覽: 1,863
  • 回覆: 12
https://hk.appledaily.com/finance/20200804/JHAXZNSPAM72SMXG7UE4WR6ZBY/

恆大健康(708)昨日公佈「恆馳」系列6款新能源車車型,昨晚更於各大電視台狂賣廣告。但網民反應一面倒,更有人揶揄「股價可能畀啲車個樣嚇親。」。恆大健康今早現沽壓,低見33.5元,跌近9.6%;現跌5.7%,報34.95元,成交8.6億元。

恆大健康一口氣公佈6款新車,覆蓋轎車、SUV、MPV等車型。一眾內媒瘋狂褒讚,稱「恆馳按豪車標準打造,色彩大膽、線條流暢,兼具未來感與科技感」、又指人稱「這是全世界最好看的新能源汽車!」

早前恆大主席許家印曾稱要在3至5年內發展成為全球最大的新能源車集團,勢要挑戰Tesla的地位;今次恆大健康一次過推出6款新車,而Tesla目前都只得4款車型,的確厲害。但集團就無公佈該6款汽車生產及上市的時間表,而廣告中的汽車都只是3D效果圖,亦沒有展示內櫳。

有網民稱,「好心佢整咗出來先好賣廣告啦!」另外亦有網民指,「佢唔係諗住有人會買下話,咁柒,係買平車我買日本車唔好。大大隻簡體字係車頭。」亦有網民取笑恆馳諧音跟「恨錢」相似。

回覆 引用 TOP

精選汽車
黑港人最會買外國汽車厭惡中國汽車,你們黑港人不喜歡中國產品就滾出中國香港,不要在這裡胡說八道

与真正的中国人们一起打造习近平主席的中国梦
引用:
原帖由 messilovecr7 於 2020-8-4 17:07 發表

黑港人最會買外國汽車厭惡中國汽車,你們黑港人不喜歡中國產品就滾出中國香港,不要在這裡胡說八道
絕世靚抽!

毒果又係反恆大!

擺明係為黑暴指定用車,笨田,宣傳!

2020瑞士洛桑青年冬奧年 香港撥亂反正年 Samsung S20 Ultra 5G元年
2021東京奧運年 豐田全球氫氣零碳元年
Start Your Impossible!
Mobility for All!
Hope Lights Our Way!
引用:
原帖由 messilovecr7 於 2020-8-4 05:07 PM 發表

咁你問心,如果錢唔係問題,大部份內地人要外國車定中國車先?!

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-8-4 10:59 PM 發表

咁你問心,如果錢唔係問題,大部份內地人要外國車定中國車先?!
富有的人如國家主席耶是坐中國製造的紅旗,你自己想想看

引用:
原帖由 jala3510 於 2020-8-4 10:03 PM 發表

絕世靚抽!

毒果又係反恆大!

擺明係為黑暴指定用車,笨田,宣傳!
爛果日報的負責人就是一名漢奸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 messilovecr7 於 2020-8-4 11:50 PM 發表

富有的人如國家主席耶是坐中國製造的紅旗,你自己想想看
國家主席係政治因素用國產車,佢著中山裝啦,唔通其他人都係著中山裝?
有錢既人都用國產車,咁周街既外國車係邊個用?超過一半人用外國車,叫人想想看前,自己先想想看…井底蛙睇唔到全個世界,但最少睇到無盡既天際,總好過做話人而自己乜都睇唔到既地底蟲

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-8-5 08:13 AM 發表

國家主席係政治因素用國產車,佢著中山裝啦,唔通其他人都係著中山裝?
有錢既人都用國產車,咁周街既外國車係邊個用?超過一半人用外國車,叫人想想看前,自己先想想看…井底蛙睇唔到全個世界,但最少睇到無盡既天際,總好過做話人而自己乜都睇唔到既地底蟲

11460226 ...
絕對同意. 高官高富全部都坐歐洲車, 不是 Audi A6 進不了中南海! 那些小粉紅連井底蛙都不如, 因為井戌蛙還會抬頭看一看天.

Jason 的虛擬世界

回覆 引用 TOP

中國以外 , 冇人會買中國車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-8-4 10:59 PM 發表

以汽車及相同價錢的話來講,  我首選係日本車,  但唔係話中國車一定唔好,  信心係要慢慢建立.  唔係一時三刻可以改變到.

又以手機來講,  以前邊有人買大陸手機,  而家係街起碼見到好多人用華為, 小米等等牌子既手機.

引用:
原帖由 Ahlam 於 2020-8-5 11:36 AM 發表

以汽車及相同價錢的話來講,  我首選係日本車,  但唔係話中國車一定唔好,  信心係要慢慢建立.  唔係一時三刻可以改變到.

又以手機來講,  以前邊有人買大陸手機,  而家係街起碼見到好多人用華為, 小米等等牌子既手機. ...
根本恆馳呢單野同國產與否無關,公司無相關造車背景,恆大只係間接收購左已破產既SAAB,恆大本身亦只係做地產同美容,唔係做tech,果6個車無任何確實資料,亦無真車實物,係咁樣既情況正常人都唔信任啦…

回覆 引用 TOP

雖則個樣唔係咁靚, 但起碼差唔過 Tesla...

唔好話同區日牌子比較, Tesla 本身都係一部 domestic 美國車, QC, reliability 都係好差, 但係價錢拍得住歐洲名牌.

等呢幾部恆大嘅車出咗先, 睇下價錢同埋review如何先再決定佢好唔好啦. 
早幾年啲人夠嫌棄韓國車垃圾, 但係呢三五七年佢哋真係進步咗好多...不過同時價錢亦都唔係平日本車咁多..

回覆 引用 TOP

主題標籤 #tesla
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]