• 瀏覽: 3,053
  • 回覆: 16
我手腳冰冷

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
熱賣及精選
引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-8-5 10:16 PM 發表

我手腳冰冷

飲少少烈酒

禍兮,福之所倚,福兮,禍之所伏

人為善,福雖未至,禍已遠離。人為惡,禍雖未至,福已遠離。

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2020-8-5 10:18 PM 發表

飲少少烈酒
我有飲養命酒

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-8-5 10:20 PM 發表

我有飲養命酒
做下拉筋,筋長1吋、命長10年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-8-5 10:20 PM 發表

我有飲養命酒
可以煲啲薑茶飲下

回覆 引用 TOP

飲下滴雞精

回覆 引用 TOP

每天早下 薑 紅棗 桂圓 試下兩個月 會改善好多的

回覆 引用 TOP

好多人都有上實下虛嘅體質
如有係,就要引火歸元,打通番啲氣血落下焦

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-11-7 11:03 PM 發表

好多人都有上實下虛嘅體質
如有係,就要引火歸元,打通番啲氣血落下焦
上實下虛,引火歸元,下焦是什麼?我太認識中醫的名詞。可否詳細解釋一下?我本身都是經常頭暈頭痛冇精力,氣血比較差,但是又會生暗瘡,我是否上實下虛?

引用:
原帖由 卡蒂貓 於 2020-11-10 01:31 AM 發表

上實下虛,引火歸元,下焦是什麼?我太認識中醫的名詞。可否詳細解釋一下?我本身都是經常頭暈頭痛冇精力,氣血比較差,但是又會生暗瘡,我是否上實下虛?
網上解釋
中焦,①人體部位名。三焦。三焦的中部,指上腹部分。它的主要功用是助脾胃,主腐熟水谷,泌糟粕,蒸津液,化精微,是血液營養生化的來源。《靈樞.營衛生會》:「中焦亦並胃中,出上焦之後。此所受氣者,泌糟粕,蒸津液,化其精微,上注於肺脈乃化為血,以奉生身,莫貴於此。」

具體來講即係中焦塞咗,氣傳唔到落下半身,導致下身血氣不通

聽你嘅形容,應該都係上實下虛

我就係咁樣,手腳成日好凍,腳關節有氣泡,靠近腳眼位置皮膚好乾

我覺得同體質問題有關之外,最主要係我成日飲凍野,呢排已經戒左7成凍嘢,多飲熱嘢

引火歸元意思係將中焦打通,將氣引落下焦

講就易,其實都幾難,同花時間,呢幾日我多管齊下,包括艾灸,拉筋,按壓腹部,跪行法同平甩功

要練太極或瑜伽 將心之火熱令冰寒腎水溫暖,生命才會有更多精彩可能

我係白色英雄
引用:
原帖由 weakking 於 2020-11-10 11:23 AM 發表

要練太極或瑜伽 將心之火熱令冰寒腎水溫暖,生命才會有更多精彩可能
笑死人😂😂😂

回覆 引用 TOP

笑可憐之人必有可恨之處

我係白色英雄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-11-10 08:45 AM 發表

網上解釋
中焦,①人體部位名。三焦。三焦的中部,指上腹部分。它的主要功用是助脾胃,主腐熟水谷,泌糟粕,蒸津液,化精微,是血液營養生化的來源。《靈樞.營衛生會》:「中焦亦並胃中,出上焦之後。此所受氣者,泌糟粕,蒸津液,化其精微,上注於肺脈乃化為血,以奉生身,莫貴於此。」

具體來講即係中焦塞咗,氣傳唔到落下半身,導致下身血氣不通

聽你嘅形容,應該都係上實下虛

我就係咁樣,手腳成日好凍,腳關節有 ...
單靠中藥可以嗎?

引用:
原帖由 殘廁清涼的神 於 2021-1-14 10:28 AM 發表

單靠中藥可以嗎?
唔知道喎!我乜嘢藥都唔食嘅
呢啲保健嘢唔貴,有啲重唔使錢,但要耐性同恆心

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]