• 瀏覽: 10,872
  • 回覆: 244
  • 追帖: 5
本主題由 nc99999 於 2020-8-12 01:28 PM 移動
我今年3X 歲,從來未拍過拖⋯
其實咁多年黎都有幾個人approach 過我,我有試過同佢地試下發展,但我發現我真係做唔到⋯其實我並唔討厭佢地(如果唔係都唔會同佢地試下發展),但當佢地想了解我多啲嘅時候、或者佢地想同我親近啲嘅時候我就會好唔自在、直頭會有種厭惡、壓力的感覺⋯所以出左黎幾次之後我就會開始唔想出黎,之後段關係就會無疾而終⋯次次都係咁⋯

我以前覺得係因為我未遇到對的人,所以先會咁⋯但我最近睇關於心理學的資料發現係同我的人格有關, 因為我有「疏離依戀」型人格,呢種人格係因為嬰兒時期父母的冷漠和拒絕而形成,長大之後會感到與人親密是不舒服的、以及難以信任和依賴他人

其實依戀類型除左「疏離型」,仲有「安全型」、「恐懼型」及「癡迷型」,詳細有關「依戀類型」可以參考以下:
https://womany.net/read/article/15448

我依家再諗返,其實我對所有人,包括朋友、親人,我都唔可以完全敞開心扉,我同其他人之間一定要有距離感我先會有安全感⋯一靠太近我就會好唔自在、想逃避

點算⋯我發現呢個事實之後覺得,我可能真係呢一世都唔會搵到另一半⋯

有無人都係有呢種人格?有咩方法可以改善呢種人格,令自己唔好再逃避⋯
————————————————————————————————
更新:

「溫暖的人,都是曾經被溫暖過的人」

逃避是因為沒有安全感,沒有安全感是因為怕展現自己真實的一面後會被嫌棄
根本原因是因為自己不接納不完美的自己,覺得自己好不堪
要學會接納不完美的自己,明白自己即使不完美也沒有多不堪、也值得被愛,因為愛是無條件的
接納了自己的不完美,就不必再逃避,而且也會能接納對方的不完美,之後才會有愛對方的能力
所以要能夠愛人,首先要能夠愛自己
人最難的其實是愛自己

「沒有好好被愛的人
也很難好好的去愛人」

悲劇總是會循環
一代傳一代
可能這就是所謂的宿命
但宿命是要來打破的
終有一日會成為一個能去愛的人的

——————————————————
其實「疏離依戀」同「恐懼依戀」都係「逃避依戀」的分支⋯
有關「逃避依戀」可參考以下:
https://www.thestandnews.com/society/圖輯-14-張圖了解逃避依戀-症狀-成因-相處-解方/

熱賣及精選
引用:
原帖由 Ristina 於 2020-8-5 11:01 PM 發表

其實咁多年黎都有幾個人approach 過我,我有試過同佢地試下發展,但我發現我真係做唔到⋯其實我並唔討厭佢地(如果唔係都唔會同佢地試下發展),但當佢地想了解我多啲嘅時候、或者佢地想同我親近啲嘅時候我就會好唔自在、直頭會有種厭惡、壓力的感覺⋯所以出左黎幾次之後我就會開始唔想出黎,之後段關係就會無疾而終⋯次次都係咁⋯

我以前覺得係因為我未遇到對的人,所以先會咁 ...
趁仲後生盡快去睇心理醫生啦~~

我好似都有,同人硬係有種隔膜

靚唔靚先?

搵一個純啲開朗啲嘅男仔,等佢俾啲安全感你。

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念
引用:
原帖由 Ristina 於 2020-8-5 11:01 PM 發表

我以前覺得係因為我未遇到對的人,所以先會咁 ...
如果你有一個聰明的朋友,可以見到你收埋部分/全部想法的時候,屌醒你。久而久之,你知道原來根本就收唔埋,同埋發覺自己d想法原來share出來係比其他人差,你就會願意share 自己想法。

咁點樣有一個聰明的朋友,而又咁關心你呢? 歸根究底,就是要提高個人魅力。 魅力不夠,所以無呢個朋友或者hold 唔住呢個朋友囉

引用:
原帖由 inco 於 2020-8-5 11:12 PM 發表

靚唔靚先?
普通啦⋯
其實同樣無關架⋯

引用:
原帖由 巧鬆啲 於 2020-8-5 11:05 PM 發表

趁仲後生盡快去睇心理醫生啦~~
已經唔後生了,我發現得太遲
如果我早啲發現就好,可以早啲行動去改善

有冇搵心理醫生?

引用:
原帖由 ENDLIKE 於 2020-8-5 11:12 PM 發表

我好似都有,同人硬係有種隔膜
其實有迴避傾向都唔出奇,好多人都會有,係差在多定少、有幾嚴重

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shiftx 於 2020-8-5 11:17 PM 發表

如果你有一個聰明的朋友,可以見到你收埋部分/全部想法的時候,屌醒你。久而久之,你知道原來根本就收唔埋,同埋發覺自己d想法原來share出來係比其他人差,你就會願意share 自己想法。

咁點樣有一個聰明的朋友,而又咁關心你呢? 歸根究底,就是要提高個人魅力。 魅力不夠,所以無呢個朋友或者hold 唔住呢個朋友囉 ...
你咁講又有道理喎,原來樓上位師兄講靚唔靚係真係有關😂
咁我認我係唔夠靚/唔夠個人魅力⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-8-5 11:19 PM 發表

有冇搵心理醫生?
無,啱啱先發現⋯
同埋心理醫生係咪收好貴⋯
睇左係咪真係幫到🤔

引用:
原帖由 Ristina 於 2020-8-5 11:19 PM 發表

已經唔後生了,我發現得太遲
如果我早啲發現就好,可以早啲行動去改善
妳去問吓專業醫生,睇吓遲唔遲吖!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ristina 於 2020-8-5 11:27 PM 發表

無,啱啱先發現⋯
同埋心理醫生係咪收好貴⋯
睇左係咪真係幫到🤔
你check公立醫院精神科專科應該會平d

引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2020-8-5 11:15 PM 發表

搵一個純啲開朗啲嘅男仔,等佢俾啲安全感你。
3十幾年黎未遇到

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]