• 瀏覽: 833,194
  • 回覆: 7,524
  • 追帖: 140
引用:
原帖由 宏宏 於 2020-11-14 05:42 PM 發表

我考ca時試過😂😂我答晒後,佢講左句好好就冇再追問,轉其他題目了
處境題就係要咁答😁😁

熱賣及精選
引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2020-11-14 05:41 PM 發表

面試其實都幾講眼緣
個考官唔鍾意就係唔鍾意
你答到添花龍鳳都冇用
重點~~

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2020-11-9 01:15 AM 發表

有了經驗,這次將會更好的了。
謝謝你呀!
時事題都問得好深入, 令有一刻我諗緊自己見緊啲好高的職位, 佢問我對於某項政府大型基建有咩意見, 支持/反對, 原因! 如何解決香港土地不足問題, 某某政府機構何年成立, 仲有係針對施政報告問了一個簡單的問題, 有睇新聞都會留意到. 所以其實都好廣泛, 最好有時間盡量就政府的各樣事情都睇下.

引用:
原帖由 iamwwf 於 2020-11-9 08:15 AM 發表

多謝大佬解答

睇黎小弟今次都係9413啦
唔好灰心住啦. 可能考官對你印象好, 手鬆D.
同意上面大位CHING/CTSE講, 都好睇考官對你整體印象.
我舊年INTERVIEW前一晚勁緊張, 又失眠, 加上十幾年冇面試經驗, 臨場表現麻麻地~
不過我都好明白見完等結果的滋味~ 加油呀

引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2020-11-14 05:41 PM 發表

面試其實都幾講眼緣
個考官唔鍾意就係唔鍾意
你答到添花龍鳳都冇用
總之不合格就是考官對自己不合眼緣,無其他原因。

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2020-11-14 05:46 PM 發表

處境題就係要咁答😁😁
都係撞彩,希望aco的面試都會咁順利

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2020-11-14 12:34 PM 發表

主要看答的內容夠唔夠全面
如果答一次就答曬考官想要的野
就無野好追問
追問一定會追問,無論你答得幾好

引用:
原帖由 決決決 於 2020-11-14 11:32 PM 發表

追問一定會追問,無論你答得幾好
係,但追問內容會因應一開始回答內容而改變,如果一開始就夠全面,再追只是小修小補。

引用:
原帖由 宏宏 於 2020-11-14 05:42 PM 發表

我考ca時試過😂😂我答晒後,佢講左句好好就冇再追問,轉其他題目了
最後成功嗎?

引用:
原帖由 its3am 於 2020-11-14 07:10 PM 發表

謝謝你呀!
時事題都問得好深入, 令有一刻我諗緊自己見緊啲好高的職位, 佢問我對於某項政府大型基建有咩意見, 支持/反對, 原因! 如何解決香港土地不足問題, 某某政府機構何年成立, 仲有係針對施政報告問了一個簡單的問題, 有睇新聞都會留意到. 所以其實都好廣泛, 最好有時間盡量就政府的各樣事情都睇下.
聽你咁講,平時真係要好關心時事先識答時事題,咁一定要温熟施政報告同埋睇下政府新聞網啦!!

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2020-11-15 12:07 AM 發表

最後成功嗎?
請左

引用:
原帖由 foodie_165 於 2020-11-15 07:21 AM 發表

聽你咁講,平時真係要好關心時事先識答時事題,咁一定要温熟施政報告同埋睇下政府新聞網啦!!
我上星期考時嘅時事係超熱門話題,唔知係咪想快啲完🤷🏻‍♀️
當日面試似傾計咁,我又太多口水😅😅😅

引用:
原帖由 前往中心的結他 於 2020-11-15 09:28 AM 發表

我上星期考時嘅時事係超熱門話題,唔知係咪想快啲完🤷🏻‍♀️
當日面試似傾計咁,我又太多口水😅😅😅
27號到我了,我也要緊貼時事。
我想不是口水吧,應該要說答得全面

引用:
原帖由 宏宏 於 2020-11-15 09:03 AM 發表

請左
今屆有再報ACO?進入什麼階段?已過ST?

引用:
原帖由 宏宏 於 2020-11-15 09:03 AM 發表

請左
勁喎!👍🏻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]