• 瀏覽: 2,137
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
如標題

如果唔得,有咩方法可以唔洗浸都食得?

親戚送左2包花膠+燕窩比我。😍我諗住每次想食嗰時都落少少,咁我就可以食到下年。

手掌咁大塊(喺我眼中好大塊),好想快d食度所以問有無唔浸嘅方法

世上無難事,只怕唔去做✨你今日煮左飯未呀?
Nothing is impossible once you try, step is on🎢

^^^純粹寫下,不用深究🎈
花膠,乾海蔘,要浸好耐。

我們家,次次都浸一日以上,甚至幾日。

引用:
原帖由 香港小說人 於 2020-8-7 12:34 PM 發表

花膠,乾海蔘,要浸好耐。

我們家,次次都浸一日以上,甚至幾日。
蒸佢/煲佢得嗎?

Nothing is impossible once you try, step is on🎢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Maitinana 於 2020-8-7 12:32 PM 發表

如標題

如果唔得,有咩方法可以唔洗浸都食得?
買即食花膠😎

人生沒有那麼多的捷徑,
你不知道路的盡頭是什麼,
但你必須向前走。
唔洗浸,就咁蒸可以發大同即食,
一定係預先用化學方法處理過。
有毒同無益,送俾你都唔好食呀 !
(酒家小菜D花膠海參就係浸過化
學劑,)

引用:
原帖由 index2018 於 2020-8-7 12:45 PM 發表

買即食花膠😎
我想用現有嗰d呀

引用:
原帖由 Maitinana 於 2020-8-7 12:48 PM 發表

我想用現有嗰d呀
你唔浸點變大
浸完先煮
如果用蒸,愈蒸愈縮😁

人生沒有那麼多的捷徑,
你不知道路的盡頭是什麼,
但你必須向前走。
引用:
原帖由 RV356484 於 2020-8-7 12:45 PM 發表

唔洗浸,就咁蒸可以發大同即食,
一定係預先用化學方法處理過。
有毒同無益,送俾你都唔好食呀 !
又長知識啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 index2018 於 2020-8-7 12:50 PM 發表

你唔浸點變大
浸完先煮
如果用蒸,愈蒸愈縮😁
你又講得啱我又學度野啦

回覆 引用 TOP

好想快d食度

回覆 引用 TOP

要放雪櫃, 屋企有包發咗黴唔食得。

引用:
原帖由 DoomHK 於 2020-8-11 12:49 PM 發表

要放雪櫃, 屋企有包發咗黴唔食得。
咁慘我都試過

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]