• 瀏覽: 795
  • 回覆: 7
本主題由 makfrederick 於 2020-8-13 09:58 PM 移動
尋晚係京東買左榮耀V30 pro,等緊新機到,趁呢個時候向各位師兄師姐請教下,謝謝大家先🙏
1. 係度睇到用手機克隆就可以過資料,咁我張sim卡應該先留係舊機,等過晒資料去新機才將sim卡插返入新機?
2. 我用開速成打字,榮耀內建有冇速成呀?
3. 同埋我最近自學緊德文,內建keyboard有德文輸入嗎?有冇Duolingo呢個app?
4. 轉資料有冇咩要特別留意既地方呀?
5. 小米有“便條”可以方便我隨時drop低d野,咁榮耀有冇類似既apps可以用?我而家機裡面的便條內容可否過埋新機?
謝謝各位🥰

引用:
原帖由 小寶貝兒 於 2020-8-8 12:00 PM 發表

尋晚係京東買左榮耀V30 pro,等緊新機到,趁呢個時候向各位師兄師姐請教下,謝謝大家先🙏
1. 係度睇到用手機克隆就可以過資料,咁我張sim卡應該先留係舊機,等過晒資料去新機才將sim卡插返入新機?
3. 同埋我最近自學緊德文,內建keyboard有德文輸入嗎?有冇Duolingo呢個app?
5. 小 ...
有速成 個華為百度輸入法速成廢...
過幾日你研究下拉

引用:
原帖由 羽潔 於 2020-8-10 01:54 PM 發表

有速成 個華為百度輸入法速成廢...
過幾日你研究下拉
謝謝,等緊收機,好期待😍

引用:
原帖由 小寶貝兒 於 2020-8-10 05:57 PM 發表

謝謝,等緊收機,好期待😍
速成得三星 谷歌 sony 微軟先用得 大陸速成冇關連字選擇 好渣

回覆 引用 TOP

恭喜師兄,咁啱我都入咗部榮耀V30 Pro 8+256 (冰島幻境色),用咗差唔多兩個星期,睇吓可唔可以幫到你

答 : 我覺得手機克隆有啲難用,成日當兩部機都係"舊機",連唔到線,我反而用Vivo嘅"互傳"呢個app,裡面都有"一鍵換機"超方便,仲可以獨立成個folder互傳,你可以試吓。

答:我咁多年都係用Simplified Canjie Keyboard,鐘意佢可同時揀數字、英文,唔使轉keyboard。

答:呢個唔清楚,不過如果只係一個app,應該可以直接download裝返。

答:無,用Vivo互傳,就基本上所有嘢(聯絡人、SMS、相片、影片、音樂、應用程式) 都可以過晒去新機度。

5. 小米有“便條”可以方便我隨時drop低d野,咁榮耀有冇類似既apps可以用?我而家機裡面的便條內容可否過埋新機?
答:V30 Pro裡面有個"記事簿"程式,都可以drop低啲嘢,但舊機過唔過到去新機,就無試過 。

題外話,如果你想裝返google play store,可以跟https://youtu.be/pXotMm47K2E
裡面個外國人整,我跟佢步驟,15分鐘攪掂,你有興趣或有需要可以試吓。

引用:
原帖由 kingkingdance 於 2020-8-10 06:45 PM 發表

恭喜師兄,咁啱我都入咗部榮耀V30 Pro 8+256 (冰島幻境色),用咗差唔多兩個星期,睇吓可唔可以幫到你

答 : 我覺得手機克隆有啲難用,成日當兩部機都係"舊機",連唔到線,我反而用Vivo嘅"互傳"呢個app,裡面都有"一鍵換機"超方便,仲可以獨立成個folder互傳,你可以試吓 ...
https://youtu.be/pXotMm47K2E

回覆 引用 TOP

唔知榮耀裝小米雲再回復備份得唔得?
如果唔得裝呢個

回覆 引用 TOP

我收到機同用緊啦!
回返我自己既經驗先,我係小米度裝左個手機克隆,然後榮耀開機(不用插sim卡住),跟佢步驟,開晒啲權限就可以過機,小米的相同片我選擇唔過,因為太多,同埋我通常換新機就會順便將啲相過電腦做backup 。
聯絡人,短信,9成apps都整好晒,我之後就係執返好啲位,同埋登入返最常用既apps。
Duolingo 正常用到冇問題
速成打字我用SwiftKey,要重新習慣下,暫時都ok
我搞左最耐係個WhatsApp, 起初將舊機的WhatsApp 檔zip 左用藍牙send去新機,點知花左幾個鐘send 到之後爛檔,於是再搵辦法,呢度有師兄分享左,我照跟(除左相同片冇過埋新機)終於成功
睇得唔係好清楚,等我陣間睇下搵唔搵到條link再放上來

回覆 引用 TOP

主題標籤 #xiaomi #小米
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]