• 瀏覽: 1,186
  • 回覆: 38
三哥出去食瑞士汁牛河,搞到我又心思思,一於自己整番個,今次唔用乾炒形式嘞,用番傳統菜薳牛河炒法啦。

附件

20200809_133547.jpg(164.88 KB)

2020-8-9 01:54 PM

20200809_133455.jpg(220.89 KB)

2020-8-9 01:54 PM

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
熱賣及精選
賣相好正,炒到好似出街食咁

回覆 引用 TOP

炒得好靚,同大廚級冇乜分別。

回覆 引用 TOP

色香味俱全

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-9 01:54 PM 發表

三哥出去食瑞士汁牛河,搞到我又心思思,一於自己整番個,今次唔用乾炒形式嘞,用番傳統菜薳牛河炒法啦。
好靚

回覆 引用 TOP

好正!
我今晚又跟⋯⋯炒牛!

牛肉檔話如果佢幫我切片後,d牛肉唔可以洗,但我又唔識切!佢有冇呃人?

正喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 月亮甜點 於 2020-8-9 03:07 PM 發表

好正!
我今晚又跟⋯⋯炒牛!

牛肉檔話如果佢幫我切片後,d牛肉唔可以洗,但我又唔識切!佢有冇呃人?
咁又冇話唔可以嘅,通常都係成件洗完再切,自己切都好簡單啫,同啲肉紋相反切就得。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-9 04:14 PM 發表

咁又冇話唔可以嘅,通常都係成件洗完再切,自己切都好簡單啫,同啲肉紋相反切就得。
一陣頂硬上攞把陶瓷刀切

引用:
原帖由 月亮甜點 於 2020-8-9 04:18 PM 發表

一陣頂硬上攞把陶瓷刀切
好易切啫,教你一個方法,切得厚都唔緊要,初初切時一定會咁,又怕切親手,切完後,如果覺得厚,就用刀背輕輕在肉片上拍打,咁就可以變薄啲,而且會冇咁易靭。
不過一定要反紋切,即係舊肉打直紋,你要打橫切落去。

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-9 04:23 PM 發表

好易切啫,教你一個方法,切得厚都唔緊要,初初切時一定會咁,又怕切親手,切完後,如果覺得厚,就用刀背輕輕在肉片上拍打,咁就可以變薄啲,而且會冇咁易靭。
不過一定要反紋切,即係舊肉打直紋,你要打橫切落去。 ...
唔該晒!🙇🏻‍♀️

引用:
原帖由 月亮甜點 於 2020-8-9 04:25 PM 發表

唔該晒!🙇🏻‍♀️
炒瑞士汁嗎?你咁寄隻瑞士汁又幾好味。

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-9 05:07 PM 發表

炒瑞士汁嗎?你咁寄隻瑞士汁又幾好味。
炒京蔥,我負責切牛肉

引用:
原帖由 月亮甜點 於 2020-8-9 05:10 PM 發表

炒京蔥,我負責切牛肉
都好正!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]