• 瀏覽: 6,210
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
長話短説,我今年40+,中五程度,有多年文職經驗,有份辨公室助理做左四年,但想入政府,你估機會難嗎?同埋我有抑鬱,有機會見工時,講唔講好?

引用:
原帖由 小洳 於 2020-8-9 08:35 PM 發表

長話短説,我今年40+,中五程度,有多年文職經驗,有份辨公室助理做左四年,但想入政府,你估機會難嗎?同埋我有抑鬱,有機會見工時,講唔講好? ...
可以試下,但競爭好大

回覆 引用 TOP

樓主不妨一試  加油
至於講唔講抑鬱
睇你自己點睇
如果係我 我會講 冇必要隱瞞

認真看,不Hea回

引用:
原帖由 小洳 於 2020-8-9 08:35 PM 發表

長話短説,我今年40+,中五程度,有多年文職經驗,有份辨公室助理做左四年,但想入政府,你估機會難嗎?同埋我有抑鬱,有機會見工時,講唔講好? ...
我以前是政府舊制公務員, 也做過面試考官 我建議拒絕回答個人健康問題.

如果面試考官唔問, 你唔好講你有抑鬱. 如果面試考官問你有沒有需要長期服用藥物, 你答我沒有服用非法藥物, 如果面試考官再追問你有沒有長期服用醫生配方藥物, 你可以答, 我的健康沒有問題, 是可以勝任這工作. 面試考官應該不會再追問你, 因為政府工作不可以因申請者個人健康情況而歧視.  政府面試考官也是拿著鐵飯碗, 不會蠢到問一些會被人投訴歧視的問題.

如果你是申請高級職別, 面試考官才可以有權問一些 申請高級職別時 要回答的敏感問題. 例如我在政府工作的年代, 申請Director grade要回答, 你是否同性戀者, 這問題不是因為政府歧視同性戀者, 是因為曾經有同性戀的政府高官, 被非法分子威脅洩露他的性取向,

引用:
原帖由 dougiewoodie 於 2020-8-9 09:25 PM 發表

我以前是政府舊制公務員, 也做過面試考官 我建議拒絕回答個人健康問題.

如果面試考官唔問, 你唔好講你有抑鬱. 如果面試考官問你有沒有需要長期服用藥物, 你答我沒有服用非法藥物, 如果面試考官再追問你有沒有長期服用醫生配方藥物, 你可以答, 我的健康沒有問題, 是可以勝任這工作. 面試考官應該不會再追問你, 因為政府工作不可以因申請者個人健康情況而歧視.  政府面試考官也是拿著鐵飯碗 ...

雖然我唔係準俻考
但係香討好少有人咁認真回答
你的內容,好有誠意同有用

唔需要交代個人問題。
加油, 考好skill test+面試!

引用:
原帖由 LU001 於 2020-8-9 10:44 PM 發表

唔需要交代個人問題。
加油, 考好skill test+面試!
加油樓主

回覆 引用 TOP

考政府講唔講自己有抑鬱?
梗係唔講la...
政府千九幾個candidate,
我點解釋必須請件抑鬱candidate?
面試考官請件抑鬱candidate日後工作不佳肯定比人插爆,
叫你講ga真係........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2020-8-9 09:43 PM 發表
雖然我唔係準俻考 但係香討好少有人咁認真回答  你的內容,好有誠意同有用
多謝. 希望幫到呢哋. 現在考政府工, 一定會問基本法條文 或應考部門 員工經常遇到的法律問題, 你如果能說明, 甚至能舉出案例 解釋法庭判例怎樣定出界線, 會很得分.
我90年代係政府工作時 雖然是我人生的低點 但留下很多美好回憶 很多謝當年眾上司的提攜 我去到各個部門工作時 學到很多東西. 我深刻記得1992年, 有一次我去幫新聞署設定排版系統, 和新聞官開會時 我很吃力地解釋電腦electronic evidence這個問題給開會的哪些新聞官, 開完會後, 有個SIO老前輩 建議我查查"sound bite"這個字, 我現在無可奈何地做了老前輩 明白當年老前輩為什麼會花時間教我這個新丁 : 因為當人生低點但又不放棄時, 總會有些提著明燈的人出現.

回覆 引用 TOP

我好想做,但唔識打字,怎辦?想入政府機構,做有貢獻野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泡菜_馬卡龍 於 2020-8-9 09:03 PM 發表

樓主不妨一試  加油
至於講唔講抑鬱
睇你自己點睇
如果係我 我會講 冇必要隱瞞
冇錯做公務員最緊要係誠信, 冇必要欺上瞞下!!

[url=http://imageshack.us/a/img571/1285/dr91.jpg]http://imageshack.us/a/img571/1285/dr91.jpg[/url]
同同你經驗差不多,冇抑鬱病,會試試無訪

回覆 引用 TOP

我3月時申請過幾份政府工..

只有一封回郵比我..&無面試...

現在很多人搶一份政府工,應該競爭超大

唔係社會精英都唔洗諗住有得見工

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]