• 瀏覽: 43,644
  • 回覆: 613
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-8-10 11:12 AM 發表

你可能唔係果個年代,佢金曲真係唔少!
關正傑真係會被比下去, 我79年出世都完全唔識佢啲歌. 而家翻唱既亦都唔多.

陳奕訊, 容祖兒, 楊千嬅 三個同期雄霸左香港樂壇接近15年, 點會無陳亦訊同楊千嬅.

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 12:14 PM 發表

竟然無宇宙GEM? 你嗰LIST 唔使睇.
你冇睇清楚咩 今次是以香港成就及粵語歌為標準 否則鄧麗君也應入

家駒係好多年青人 好多內地人既偶像 但以在香港的成就 一定不會是十大

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 12:26 PM 發表

關正傑真係會被比下去, 我79年出世都完全唔識佢啲歌. 而家翻唱既亦都唔多.
關正傑可能係唯一一個可以唱勻三大電視台主題曲嘅歌手,無線亞視同佳視,而且佢形象正面但又低調,歌路又闊,可以話果個年代冇乜人唔鍾意佢,佢縱橫樂壇嘅年代你介細個,所以冇印象唔奇!
佳視神鵰俠侶,亞視變色龍大地恩情天X變天龍訣,無線近代豪俠傳萬水千山縱橫兩忘煙水裏,時代曲例如星、一點燭光、星河等都係膾灸人口作品!有機會可以搵嚟聽吓!
雖然我都鍾意李克勤陳奕信,但如果三個只能揀一個,我都係會揀關正傑!

陳慧嫻同容祖兒成就普通, 完全唔入流

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-8-10 12:37 PM 發表

關正傑可能係唯一一個可以唱勻三大電視台主題曲嘅歌手,無線亞視同佳視,而且佢形象正面但又低調,歌路又闊,可以話果個年代冇乜人唔鍾意佢,佢縱橫樂壇嘅年代你介細個,所以冇印象唔奇!
佳視神鵰俠侶,亞視變色龍大地恩情天X變天龍訣,無線近代豪俠傳萬水千山縱橫兩忘煙水裏,時代曲例如星、一點燭光、星河等都係膾灸人口作品!有機會可以搵嚟聽吓!
雖然我都鍾意李克勤陳奕信,但如果三個只能揀一個,我都係會揀關正 ...
影響年期極短, 唔入流.

男:Alan Tam
女:梅姐

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-10 12:32 PM 發表

家駒係好多年青人 好多內地人既偶像 但以在香港的成就 一定不會是十大
多人識, 多人鐘意就係有成就啦. 雖然死左, 到而家啲人都勁鐘意. 不過論成就, 一定係許冠傑, 譚詠倫, 張國榮, 四大天王, 陳亦訊 呢8條神級一定行先.
關正傑, 羅文, 林子祥呢啲就好MARGINAL

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-9 09:31 PM 發表

由1970年至今2020年。 剛好五十年 粵語歌壇出現過無數歌手 如果嚴選最重要 最有成就的男女歌手各十位 我的心水是:
(只計粵語歌及在香港的成績)

許冠傑
羅文
關正傑
林子祥
譚詠麟
張國榮
張學友
劉德華
黎明
郭富城

(鄭少秋 陳百強 陳奕迅 李克勤 成就也非凡)

徐小鳳
甄妮
梅艷芳
葉倩文
陳慧嫻
林憶蓮
王菲
鄭秀文
陳慧琳
容祖兒

(彭羚 楊千樺 汪明荃也紅極一時) ...
又話2020,冇Hana 同 Hubert?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-9 21:31 發表

由1970年至今2020年。 剛好五十年 粵語歌壇出現過無數歌手 如果嚴選最重要 最有成就的男女歌手各十位 我的心水是:
(只計粵語歌及在香港的成績)

許冠傑
羅文
關正傑
林子祥
譚詠麟
張國榮
張學友
劉德華
黎明
郭富城

(鄭少秋 陳百強 陳奕迅 李克勤 成就也非凡)

徐小鳳
甄妮
梅艷芳
葉倩文
陳慧嫻
林憶蓮
王菲
鄭秀文
陳慧琳
容祖兒

(彭羚 楊千樺 汪明荃也紅極一時) ...
陳百強
葉麗儀
彭羚
陳奕迅
陳慧琳OUT

新馬師曾

請回帖..
引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 12:26 PM 發表

主要是看他們大紅時 有幾多金曲 金唱片 演唱會 及重要奬項

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-8-10 12:37 發表

雖然我都鍾意李克勤陳奕信,但如果三個只能揀一個,我都係會揀關正 ...
關正傑係唔錯, 不過仲有個DANNY CHAN喎
佢早死, 但佢D歌其實都HIT
陳奕迅都應該有份
如果OUT走2個, 劉華都有D勉強, 我真係會話黎郭要OUT, 由其城城

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 二十四 於 2020-8-10 01:31 PM 發表

新馬師曾
倒亂的請勿進來

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]