• 瀏覽: 43,648
  • 回覆: 613
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 12:19 發表

我會OUT 關正傑, 羅文同葉倩雯
換入黃家駒, 陳奕訊 同 楊千嬅. (陳奕訊同楊千嬅無可能唔入, 或者樓主係老一輩既年代.)
關正傑有正職, 佢唱歌唔多就算啦,
但羅文同葉倩雯D歌經到不得了
羅文: 前程錦繡、家變、獅子山下、書劍恩仇錄、幾許風雨和小李飛刀
斜陽裡氣魄更壯, 我用千支歌將你來鎖, 難得一身好本領, 我事但UP幾句歌詞你有無聽過?
SALLY係當時最紅嘅女歌手, 係梅姐後最有份量, 佢比林憶蓮仲紅喎
祝福、零時十分、我要活下去、焚心以火
你用千嬅同佢比, 千嬅唱LIVE好唔掂囉

坦白講, 識聽歌, 一定無楊千嬅&陳慧琳
揀楊陳, 同揀亞SA亞嬌一樣, 笑話嚟嘅
論唱攻, 我唔鐘意容祖兒, 但我都覺得容祖兒係樂壇有實力

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-9 09:31 PM 發表

由1970年至今2020年。 剛好五十年 粵語歌壇出現過無數歌手 如果嚴選最重要 最有成就的男女歌手各十位 我的心水是:
(只計粵語歌及在香港的成績)

許冠傑
羅文
關正傑
林子祥
譚詠麟
張國榮
張學友
劉德華
黎明
郭富城

(鄭少秋 陳百強 陳奕迅 李克勤 成就也非凡)

徐小鳳
甄妮
梅艷芳
葉倩文
陳慧嫻
林憶蓮
王菲
鄭秀文
陳慧琳
容祖兒

(彭羚 楊千樺 汪明荃也紅極一時) ...
男歌星應拎走劉華或城城,換入E神
阿lam同danny是但一個入

女歌星毫無懸念拎走陳胃淋,換入楊千嬋或彭0
GEM只係大陸紅,喺HK連吳若希都不如

回覆 引用 TOP

粵語歌始終都要靠許冠傑開咗個井先有之後嘅格局,所以許冠傑嘅成就和貢獻最大.

燃燒火熱的心  殺盡馬會D金
引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 01:41 PM 發表

坦白講, 識聽歌, 一定無楊千嬅&陳慧琳
揀楊陳, 同揀亞SA亞嬌一樣, 笑話嚟嘅
論唱攻, 我唔鐘意容祖兒, 但我都覺得容祖兒係樂壇有實力
提提你。楊千嬋歌影視都封后,成就已超越梅,所以要入十大。

至於陳胃淋只係兩屆最女咁大把,冇得比

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 01:39 PM 發表

羅文: 前程錦繡、家變、獅子山下、書劍恩仇錄、幾許風雨和小李飛刀
斜陽裡氣魄更壯, 我用千支歌將你來鎖, 難得一身好本領, 我事但UP幾句歌詞你有無聽過?
SALLY係當時最紅嘅女歌手, 係梅姐後最有份量, 佢比林憶蓮仲紅喎
你用千嬅同佢比, 千嬅唱LIVE好唔掂囉 ...
莎莉係殿堂級,拎過台灣金曲獎,金針獎,冇可能OUT佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 123people 於 2020-8-9 10:09 PM 發表

至少,黃家駒比黎明好!
佢係死左先大紅,沒死之前紅過,但同4大天王差遠了。4大天王係90年的好多人偶像,之後好少有人像這4人班成就。

只計香港樂壇上成就 歡迎良性討論
唱功重要 但只是其中一個因素 否則葉麗儀 杜麗沙 曾路得 等等都可能入圍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-10 01:32 PM 發表

主要是看他們大紅時 有幾多金曲 金唱片 演唱會 及重要奬項
金曲, 獎項, 演唱會點會夠陳奕訊多? 係香港稱霸15年. 好難理解你嗰準則. 都係嗰句, 可能你係老一輩, 輕視左後生嗰班既成就. 其實關正傑而家已經絕少人提及.
就算係79年出世, 80-90年代既年輕時期都好少聽人講關正傑, 佢啲歌我都唔識. 卜

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-10 01:34 PM 發表

倒亂的請勿進來
點解新馬師曾係倒亂? 如果講50年, 即係去到1970年, 新馬師曾絕對可以佔一席位.

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 02:09 PM 發表

金曲, 獎項, 演唱會點會夠陳奕訊多? 係香港稱霸15年. 好難理解你嗰準則. 都係嗰句, 可能你係老一輩, 輕視左後生嗰班既成就. 其實關正傑而家已經絕少人提及.
就算係79年出世, 80-90年代既年輕時期都好少聽人講關正傑, 佢啲歌我都唔識. 卜 ...
關正傑和陳奕迅之間確實有商議價值
不過關是在高手林立的年代 一直維持三甲 甚至有兩三年是穩坐首位 而陳跟容相似 這些年都冇強勁對手 連第二第三位的成績也跟他們差太遠

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 02:13 PM 發表

點解新馬師曾係倒亂? 如果講50年, 即係去到1970年, 新馬師曾絕對可以佔一席位.
請問他有哪些粵語流行曲?

十大勁歌金曲獎
引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2020-8-10 13:55 發表

提提你。楊千嬋歌影視都封后,成就已超越梅,所以要入十大。

至於陳胃淋只係兩屆最女咁大把,冇得比
你唔係真心覺得楊女士已經超越梅姐呀?
個年代唔同, 梅姐當年以新人姿態FIGHT低一班前輩歌手
1982 第1屆新秀歌唱大賽 - 冠軍
1983 十大勁歌金曲頒奬典禮 - 金曲奬(赤的疑惑、交出我的心)
1984 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(似水流年、飛躍舞台)
1985 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(夢幻的擁抱、蔓珠沙華、邁向新一天、壞女孩)

83十大勁歌金曲獎

84 十大勁歌金曲獎

當年入得圍嘅, 隻隻都係經典, 而家?
蜀中無大將, 祖兒都拎咗十年最受歡迎女歌手啦
你拎呢D野比, 千嬅D歌好大路, 好HIT, 但唔係因為佢唱得好, 係D歌易上口啫
做戲更加唔好比啦, 以前係DO姐, 曼玉同梅姐爭, 你唔係覺楊女士WIN咗江若琳好光宗耀祖呀?
第8屆香港電影金像獎 最佳女主角

第32屆香港電影金像獎 最佳女主角

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 01:39 PM 發表

你用千嬅同佢比, 千嬅唱LIVE好唔掂囉 ...
而家講成就, 唔係講邊嗰唱得好喎. 其實明顯樓主嗰LIST 側重左班舊人. 我都講啦, 楊千嬅, 陳奕訊同容祖兒係雄霸香港樂壇接近15年, 你所謂當紅都只係三四年貨仔. 無理由雄霸2000至2015年既樂壇就唔算有成就, 幾年貨仔就叫有成就. 一

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]