• 瀏覽: 43,636
  • 回覆: 613
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 02:41 PM 發表

我有話陳奕迅應有份
講歌手, 真係一段段
有SAM HUI年代> 校長+哥哥+Danny> 四大天王> Eason
完, 之後個D已不成氣候
同意, 基本上男歌手稱霸既就係呢嗰歷程.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 01:28 PM 發表

陳百強
葉麗儀
彭羚
陳奕迅
陳慧琳OUT
陳百強, 葉麗儀, 陳奕迅都應該入嘅! 難剔除或者改為12強均可!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2020-8-10 14:43 發表

就算對手弱,拎咗就係拎咗。

事實係楊女士拎到影后,sammi輸
事實係楊女士拎到視后,梅姐冇

歌影視大滿貫只有楊女士
視后?
2017年 第21屆 唐詩詠        《不懂撒嬌的女人》
2018年 第22屆 李佳芯        《BB來了》
2019年 第23屆 惠英紅        《鐵探》
SORRY, 楊女士唔係視后
咁加入LIZA姐啦, 萬水千山總是情一定比楊女士好多歌都多人鐘意
再講, 梅姐係歌影為主, 而且2邊都咁出色
同千嬅真係無得比呢! 可必要拎千嬅同梅姐比? 基本上任何香港女歌手同佢比都唔會贏
我唔係梅姐FANS, 但佢肯定地位唔係而家呢D可以同佢比

如何拯救香港樂壇回復當年呢?

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 02:49 PM 發表

視后?
2017年 第21屆 唐詩詠        《不懂撒嬌的女人》
2018年 第22屆 李佳芯        《BB來了》
2019年 第23屆 惠英紅        《鐵探》
SORRY, 楊女士唔係視后
咁加入LIZA姐啦, 萬水千山總是情一定比楊女士好多歌都多人鐘意
再講, 梅姐係歌影為主, 而且2邊都咁出色
同千嬅真係無得比呢! 可必要拎千嬅同梅姐比? 基本上任何香港女歌手同佢比都唔會贏
我唔係梅姐FAN ...
楊女士2006年憑<武十郎>拎過內地視后。

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2020-8-10 15:10 發表

楊女士2006年憑<武十郎>拎過內地視后。
聽都未聽過, 哈哈, 不過多謝提供

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 03:17 PM 發表

聽都未聽過, 哈哈, 不過多謝提供
所以勉強算歌影視大滿貫。無記都係差小小拎到,拉上補下,楊女士視壇都算有地位

回覆 引用 TOP

鍾意陳奕迅

引用:
原帖由 123people 於 2020-8-9 22:09 發表

至少,黃家駒比黎明好!
咸魚青菜 各有所愛

回覆 引用 TOP

關正傑淨係萬水千山縱橫.....都掃曬😎

回覆 引用 TOP

個個都有自己內心最鍾意啲歌手,我覺得楊千嬅應該上榜十大歌手

回覆 引用 TOP

男基本上譚張後四大天王合併才可算後繼有人,女梅艷芳之後只有王菲😎

回覆 引用 TOP

未經歷過八九十年代嘅人,係唔會明白乜嘢叫做偶像

回覆 引用 TOP

葉振棠亞視有一半電視主題曲係佢唱。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-9 09:31 PM 發表

由1970年至今2020年。 剛好五十年 粵語歌壇出現過無數歌手 如果嚴選最重要 最有成就的男女歌手各十位 我的心水是:
(只計粵語歌及在香港的成績)

許冠傑
羅文
關正傑
林子祥
譚詠麟
張國榮
張學友
劉德華
黎明
郭富城

(鄭少秋 陳百強 陳奕迅 李克勤 成就也非凡)

徐小鳳
甄妮
梅艷芳
葉倩文
陳慧嫻
林憶蓮
王菲
鄭秀文
陳慧琳
容祖兒

(彭羚 楊千樺 汪明荃也紅極一時) ...
點解無尹光

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]