• 瀏覽: 45,543
  • 回覆: 12
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-9 09:31 PM 發表

由1970年至今2020年。 剛好五十年 粵語歌壇出現過無數歌手 如果嚴選最重要 最有成就的男女歌手各十位 我的心水是:
(只計粵語歌及在香港的成績)

許冠傑
羅文
關正傑
林子祥
譚詠麟
張國榮
張學友
劉德華
黎明
郭富城

(鄭少秋 陳百強 陳奕迅 李克勤 成就也非凡)

徐小鳳
甄妮
梅艷芳
葉倩文
陳慧嫻
林憶蓮
王菲
鄭秀文
陳慧琳
容祖兒

(彭羚 楊千樺 汪明荃也紅極一時) ...
男歌星應拎走劉華或城城,換入E神
阿lam同danny是但一個入

女歌星毫無懸念拎走陳胃淋,換入楊千嬋或彭0
GEM只係大陸紅,喺HK連吳若希都不如

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 01:41 PM 發表

坦白講, 識聽歌, 一定無楊千嬅&陳慧琳
揀楊陳, 同揀亞SA亞嬌一樣, 笑話嚟嘅
論唱攻, 我唔鐘意容祖兒, 但我都覺得容祖兒係樂壇有實力
提提你。楊千嬋歌影視都封后,成就已超越梅,所以要入十大。

至於陳胃淋只係兩屆最女咁大把,冇得比

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 01:39 PM 發表

關正傑有正職, 佢唱歌唔多就算啦,
但羅文同葉倩雯D歌經到不得了
羅文: 前程錦繡、家變、獅子山下、書劍恩仇錄、幾許風雨和小李飛刀
斜陽裡氣魄更壯, 我用千支歌將你來鎖, 難得一身好本領, 我事但UP幾句歌詞你有無聽過?
SALLY係當時最紅嘅女歌手, 係梅姐後最有份量, 佢比林憶蓮仲紅喎
祝福、零時十分、我要活下去、焚心以火
你用千嬅同佢比, 千嬅唱LIVE好唔掂囉 ...
莎莉係殿堂級,拎過台灣金曲獎,金針獎,冇可能OUT佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 02:17 PM 發表

十大勁歌金曲獎

你唔係真心覺得楊女士已經超越梅姐呀?
個年代唔同, 梅姐當年以新人姿態FIGHT低一班前輩歌手
1982 第1屆新秀歌唱大賽 - 冠軍
1983 十大勁歌金曲頒奬典禮 - 金曲奬(赤的疑惑、交出我的心)
1984 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(似水流年、飛躍舞台)
1985 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(夢幻的擁抱、蔓珠沙華、邁向新一天、壞女孩)

83十大 ...
就算對手弱,拎咗就係拎咗。

事實係楊女士拎到影后,sammi輸
事實係楊女士拎到視后,梅姐冇

歌影視大滿貫只有楊女士

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 02:49 PM 發表

視后?
2017年 第21屆 唐詩詠        《不懂撒嬌的女人》
2018年 第22屆 李佳芯        《BB來了》
2019年 第23屆 惠英紅        《鐵探》
SORRY, 楊女士唔係視后
咁加入LIZA姐啦, 萬水千山總是情一定比楊女士好多歌都多人鐘意
再講, 梅姐係歌影為主, 而且2邊都咁出色
同千嬅真係無得比呢! 可必要拎千嬅同梅姐比? 基本上任何香港女歌手同佢比都唔會贏
我唔係梅姐FAN ...
楊女士2006年憑<武十郎>拎過內地視后。

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 03:17 PM 發表

聽都未聽過, 哈哈, 不過多謝提供
所以勉強算歌影視大滿貫。無記都係差小小拎到,拉上補下,楊女士視壇都算有地位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai7753 於 2020-8-11 07:40 PM 發表

咁劉德華呢?
劉華電影成就高d, 歌壇不值入十大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-11 04:04 PM 發表

梅姐梗係有份啦, 佢係NUMBER 1啦, 我唔係Fans都係咁話,
有人講容祖兒超越梅姐個個先好笑嘛,
十大女歌手:
甄妮, 小鳳姐, 梅姐, 葉倩雯, 林憶蓮, 王菲, Sammi, 容祖兒
呢8人係眾望所歸, 其他人真係有商榷
Kelly呢D真係得個樣 ...
第九個會揀彭0,第十應該係楊千嬋(獎項,地位,hit歌計,非唱功)

陳慧嫻關淑怡d歌勁,但唔夠獎項加持

點解冇人提莫文蔚?三屆金曲歌后前無古人

引用:
原帖由 tiger1246 於 2020-8-11 08:52 PM 發表

陳慧嫻臨去讀書果幾年, D歌 hit過呀妹姐架。

呀梅出道沒呢種仙氣先

https://youtu.be/yWM-QhcSj0A
但回流後跌得好勁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-11 08:42 PM 發表

邊三屆?
此專題是討論粵語歌壇
但佢係HK歌手,今年仲可能拎金曲金

引用:
原帖由 Anthony_2007 於 2020-8-13 10:19 PM 發表

女歌手
梅艷芳、林憶蓮、陳慧嫻、葉蒨文、王菲、徐小鳳、鄭秀文、陳慧琳、容祖兒、關淑儀

男歌手
譚詠麟、張國榮、林子祥、羅文、四大天王、陳奕迅、陳百強 ...
四大天王其實得學友值得,其他三個天王嘅歌未達神枱級,最多係紅極一時

女歌星一定OUT Kelly 同 Shirley Kwan。甄妮姐姐一定入選,第十個就有爭議

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-13 12:07 PM 發表

歌影視 能專注以唱歌為主 獨沽一味(拍過一兩套戲的不算)其實不多

羅記 小鳳 甄妮 慧嫻 憶蓮 仲有冇?
沒計米高 因為他有正職 加上根本就只愛唱歌 不喜其他演藝事情 ...
林憶蓮拍戲唔只一兩部,另外彭羚都係完全唱歌

慧嫻後生咁靚點解冇戲拍?

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-20 10:19 PM 發表

97年 四位年屆六十至七十幾的前輩 靜婷 劉韻 崔萍 吳鶯音破天荒一齊開了一個演唱會。
放諸今天 如果四位差不多時期 份量的小鳳姐 汪呀姐 甄妮 葉麗儀 可以一齊開番個就不得了

又或者沙麗 憶蓮 慧嫻 王菲 一齊開 咁就更加不得之 ...
今時今日要四大天后開concert唔係唔得

殿堂四大天后
肥媽 黑妹 蘇珊 + 呂珊/朱咪咪/Ms.chanchan/雷安娜/杜麗莎(事但一個)

星夢四大天后
Hana Jinny Shiga JW

狗零三四大天后
GinLee AGA 小巧 方告文

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]