• 瀏覽: 45,538
  • 回覆: 613
  • 追帖: 5
發覺陳百強同黃家駒呢兩位創作歌手比人低估得好緊要,明明兩位都好有音樂才華,可能因為死得早?陳百強係80年代堅持自己作曲唔食日本風格條水,就算改編曲都係改歐美歌多。家駒都一樣,又係好多自己作品。

引用:
原帖由 you2B 於 2020-8-10 01:58 PM 發表

佢係死左先大紅,沒死之前紅過,但同4大天王差遠了。4大天王係90年的好多人偶像,之後好少有人像這4人班成就。
咁死左至紅都算係紅呀.

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 02:21 PM 發表

咁死左至紅都算係紅呀.
紅來做咩,人活著唔紅都好,死咗紅咗益咗個細佬,喊死個老母。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-10 02:16 PM 發表

關正傑和陳奕迅之間確實有商議價值
不過關是在高手林立的年代 一直維持三甲 甚至有兩三年是穩坐首位 而陳跟容相似 這些年都冇強勁對手 連第二第三位的成績也跟他們差太遠 ...
咁人地陳奕訊技壓群雄又唔得既. 同期既有張敬軒, 陳柏宇, 而且又擊敗前輩許志安, 李克勤. 而且陳奕訊係紅到去國內台灣, 證明唔係香港無人佢至紅.

等睇變張譚互插爛攤子

引用:
原帖由 樂善 於 2020-8-10 02:17 PM 發表

請問他有哪些粵語流行曲?
你係話粵語歌壇, 無話係流行曲喎.

quote]原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 14:18 發表

而家講成就, 唔係講邊嗰唱得好喎. 其實明顯樓主嗰LIST 側重左班舊人. 我都講啦, 楊千嬅, 陳奕訊同容祖兒係雄霸香港樂壇接近15年, 你所謂當紅都只係三四年貨仔. 無理由雄霸2000至2015年既樂壇就唔算有成就, 幾年貨仔就叫有成就. 一 ... [/quote]

無可厚非, 樓主嗰LIST 側重左班舊人係事實
但越耐越多名曲好自然喎, 名曲梗係老嘅比新人嘅多啦,
如果只計唱功, 呢個表四大天王OUT走3個添啦, 陳慧孄OUT得啦
彭羚唱功好架, 但只拎一屆最受歡迎女歌手, 紅嘅時間唔長, 所以無份囉
你要講唱得耐, 咁李克勤囉, 但佢代表性唔夠, 梁漢文許志安更加啦, 佢地最紅時, 都不及郭富城
每個年代都有歌手, 但呢十年真係無晒, 咁係咪要加胡鴻均吳若希?
眼淚的秘密, 越難越愛真係HIT架, 仲係好HIT個隻

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 02:17 PM 發表

十大勁歌金曲獎

你唔係真心覺得楊女士已經超越梅姐呀?
個年代唔同, 梅姐當年以新人姿態FIGHT低一班前輩歌手
1982 第1屆新秀歌唱大賽 - 冠軍
1983 十大勁歌金曲頒奬典禮 - 金曲奬(赤的疑惑、交出我的心)
1984 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(似水流年、飛躍舞台)
1985 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(夢幻的擁抱、蔓珠沙華、邁向新一天、壞女孩)

83十大 ...
你當周迅死架? 

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 02:31 PM 發表

quote]原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 14:18 發表

而家講成就, 唔係講邊嗰唱得好喎. 其實明顯樓主嗰LIST 側重左班舊人. 我都講啦, 楊千嬅, 陳奕訊同容祖兒係雄霸香港樂壇接近15年, 你所謂當紅都只係三四年貨仔. 無理由雄霸2000至2015年既 ...
陳奕訊爆多金曲啦, 當然你可能都係老一輩無乜留意啫. 成嗰香港社會有老人亦有年輕人(40歲樓下嗰班), 唔好以為自己鐘意既至叫好.
胡鴻鈞吳若希只係tvb 比賽佢地啫, 我唔係話佢地唔紅, 但係呢嗰年代唔算突出, 同期有許延鏗, 陳柏宇, 周柏豪, jw, 方皓玟, hana, aga, gin lee, 根本無一嗰雄霸樂壇, 而且而家聽廣東歌人少左, 呢班唔入圍最高成就係好正常.

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 12:26 PM 發表

關正傑真係會被比下去, 我79年出世都完全唔識佢啲歌. 而家翻唱既亦都唔多.
但7X頭出世嘅我聽唔少關正傑,應該係你唔夠老。當年仲有葉振棠、甄妮果班,我都有記憶。

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 14:38 發表

陳奕訊爆多金曲啦, 當然你可能都係老一輩無乜留意啫. 成嗰香港社會有老人亦有年輕人(40歲樓下嗰班), 唔好以為自己鐘意既至叫好.
我有話陳奕迅應有份
講歌手, 真係一段段
有SAM HUI年代> 校長+哥哥+Danny> 四大天王> Eason
完, 之後個D已不成氣候

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2020-8-10 14:33 發表

你當周迅死架? 
SORRY, 我係當佢死, 只係未睇過啫

回覆 引用 TOP

呢啲嘢
名成利就既啫
表面風光
咪又係娛樂大眾

成就呢個名詞應該用係
科學家
大空人
硏制藥劑人員

呢啲

歌壇 買藝啫
不過係有名氣
有noise 咁解

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-8-10 02:17 PM 發表

十大勁歌金曲獎

你唔係真心覺得楊女士已經超越梅姐呀?
個年代唔同, 梅姐當年以新人姿態FIGHT低一班前輩歌手
1982 第1屆新秀歌唱大賽 - 冠軍
1983 十大勁歌金曲頒奬典禮 - 金曲奬(赤的疑惑、交出我的心)
1984 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(似水流年、飛躍舞台)
1985 十大勁歌金曲季選 - 金曲奬(夢幻的擁抱、蔓珠沙華、邁向新一天、壞女孩)

83十大 ...
就算對手弱,拎咗就係拎咗。

事實係楊女士拎到影后,sammi輸
事實係楊女士拎到視后,梅姐冇

歌影視大滿貫只有楊女士

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-8-10 02:39 PM 發表

但7X頭出世嘅我聽唔少關正傑,應該係你唔夠老。當年仲有葉振棠、甄妮果班,我都有記憶。
所以對香港影響力咁低, 唔算係最有成就嗰班囉. 甄妮我都識, 而家仲有人成日唱叫啲歌, 所以佢咪真係叫有成就囉.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]