• 瀏覽: 5,594
  • 回覆: 68
有錢就造到一部好車?未免太天真!知唔知有幾多歐美車廠破產,
tesla年產三十萬部每部都七十幾萬賣出,都周身唔得掂
恆大如果每部廿幾萬,要年產過百萬部先至可能收支平衡!
(不過賣廿幾萬既車你覺得可以好過七十幾萬既tesla咩)
但是如果用貴料賣五六十萬,又肯定賣唔到過百萬部,有幾多大陸人買得起?
而家中國有消量既車都是十萬八萬貨仔
呢盤生意你估咁易做?
仲有而家歐美五眼努力打壓中國,外消困難重重
要做得成功呢盤生意,除非佢有新電池科技和最強自動駕駛科技可以力壓tesla
否則只可能炒高股價收錢賣股收工

精選汽車
世界百年大車廠都無法將電動車真正量產取代汽油車,就知問題不是個樣靚,賣得平就得,單是充電和續航問題再攪多廿年都未必得,如無新電池科技,永遠都只能卡在樽頸位無法取代汽油車

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

造電車要成功,就要將車和電池分開
買車不用買電池,只要有換電功能便可,價格便可壓下去
電池是換電型式,要將全國油站加設換電功能,賣電是賣的電力
現在入油的行車成本大約每公里0.5元
換電只要收費每公里0.4元便可使換電成為賺錢公司,抵消電池老化成本
那樣車廠沒了電池問題,就比較容易成功

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-8-10 06:38 AM 發表

造電車要成功,就要將車和電池分開
買車不用買電池,只要有換電功能便可,價格便可壓下去
電池是換電型式,要將全國油站加設換電功能,賣電是賣的電力
現在入油的行車成本大約每公里0.5元
換電只要收費每公里0.4元便可使換電成為賺錢公司,抵消電池老化成本
那樣車廠沒了電池問題,就比較容易成功 ...
換電呢個諗法都幾新穎
但有好多實際既問題要解決
第一、公平問題:今日我好彩去換左舊全新電,100%行到400km,下次黑仔換左舊7年電,100%只行到330km,咪好蝕
第二、幾時換電:如果我依家仲有120km電經過一個換電站,如果依家唔換就要到百幾公里後先再有換電站,咁我咪蝕左120km。當可以只補差額換電,又返番第一個問題,我發覺呢舊電用得好快,就去換多次電,turnover就多好多
第三、不同款式電磁:電車按唔同車種去設計電磁,以達至最高效能(電量、重量、形狀、size),換電站就要準備晒咁多款車既電,成本會大增;可用通用電磁?咁電車就好做到最高效
第四、安裝問題:電車電磁體積好大,以Tesla為例,所有電磁都安裝係車底,唔係好似換粒電芯咁簡單。停架車係啲車場大坑,可好似玩具車仔咁開車底換電?咁防水又係一個大問題,同埋安裝品質都好緊要,行行下急剎舊電鬆左行唔到點算。
其實都仲有好多問題,講唔完咁多
但如果克服咁多不同問題,不如一心研究更先進,更大電量,更快叉電速度既電磁仲好

引用:
原帖由 jeffreywong1983 於 2020-8-10 09:08 AM 發表

換電呢個諗法都幾新穎
但有好多實際既問題要解決
第一、公平問題:今日我好彩去換左舊全新電,100%行到400km,下次黑仔換左舊7年電,100%只行到330km,咪好蝕
第二、幾時換電:如果我依家仲有120km電經過一個換電站,如果依家唔換就要到百幾公里後先再有換電站,咁我咪蝕左120km。當可以只補差額換電,又返番第一個問題,我發覺呢舊電用得好快,就去換多次電,turnover就多好多
第三、 ...
換電是同電池公司買電量/不是租電
我部車仲有一半電仲可行一百公里
但要出遠門/去換一粒可行二百公里電
那我只需付一半的電費100X0.5元
50元而已
換電公司沒有損失,因為他是高價賣電費來營運/賣出一半電充回一半電的成本只要5元/賺45元
電池的折舊及損壤,亦已在高價售電中賺回
只要一樣就是每位電車車主要為電池買一份保險/有意外/被盜,由保險賠

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐

回覆 引用 TOP

不同車型,就要統一制式
大陸換電既車已經試行好耐
車底換電三分鐘/比入油更快
只要換電的成本比油平2成
己經可以好快取代油車
問題是要推行到全國油站有得換
要一間大財力公司開發
電車沒了電池老化問題/更耐用更保值
更有兢掙力

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
另外電池老化問題/已經是換電公司的問題,一粒電由原本行四百公里/用舊後只能行三百公里!
對車主沒有影向/我用了三百公里就去換電,只要付三百公里電費/
而且電池公司能夠更好管理將夠期的電池循環再造/成本更可下降,更能保護環境

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
恆大嗰部好似係混能,用油充電

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-8-10 06:35 AM 發表

但是如果用貴料賣五六十萬,又肯定賣唔到過百萬部,有幾多大陸人買得起?
呢盤生意你估咁易做?
仲有而家歐美五眼努力打壓中國, ...
其實有好多地方係唔需要自動駕駛的
另外電池係外購的,車廠只負責裝嵌

如果你真心去研究電動車就會發現固體電池同新型電摩打已經有實物
用今日既錢做條生產線將來用係好抵的,超級通脹總要黎

https://www.youtube.com/watch?v=TAFk-CebHWA
https://www.youtube.com/watch?v=UMhzkna1nW4

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-8-10 10:27 AM 發表

不同車型,就要統一制式
大陸換電既車已經試行好耐
車底換電三分鐘/比入油更快
只要換電的成本比油平2成
己經可以好快取代油車
問題是要推行到全國油站有得換
要一間大財力公司開發
電車沒了電池老化問題/更耐用更保值
更有兢掙力 ...
統一制式?
電既size,重量會影響成架車既重心
只得幾款電,只會限制車身設計
或者影響車既效能
再者,科技日新月異,好快會有更先進既電推出
到時舊既電就會少人用,棄置既電磁既問題會比依家更大

到時咪知囉。講咁多都無用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffreywong1983 於 2020-8-10 11:13 AM 發表

統一制式?
電既size,重量會影響成架車既重心
只得幾款電,只會限制車身設計
或者影響車既效能
再者,科技日新月異,好快會有更先進既電推出
到時舊既電就會少人用,棄置既電磁既問題會比依家更大 ...
應該說電池接口要統一,大車電池只要向後申長,小車電池短小而已
老舊電都有一定效能,倒如由四百公里下降到三百公里,那樣換三百公里效能的電,只需付三百公里電費
不見得有什麼不公平!
最後,換電的車要不能自行家中充電
可免去安全問題,亦保証電池公司的利益,因為賣電要包含電池的折舊成本

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
條數都計錯!
鬼佬咩人工
大陸民工咩人工
仲有原材料呢?出自中國會點?
tesla係大陸開廠喎!100%made in china嘅tesla車價話會有34%減價空間,如果係含遲唔駛科水比鬼佬賺,車價會係咩價位,我都想知

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-8-10 06:35 AM 發表

呢盤生意你估咁易做?
仲有而家歐美五眼努力打壓中國, ...
恆大廠房行自動化生產,聲稱可以一分鐘生產一部車,24小時運作,如果真係咁,年產過百萬部又唔係唔得喎,至於有無人買,佢又唔係獨孤一味,有6款唔同類型既車俾你選擇,當中有岩家庭口味既suv,品牌廣受熟悉後,銷量應該有保證

出黎玩就要輸得起, 輸唔起就返屋企
............................節錄自<馬路英雄>
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-8-10 11:26 AM 發表

應該說電池接口要統一,大車電池只要向後申長,小車電池短小而已
老舊電都有一定效能,倒如由四百公里下降到三百公里,那樣換三百公里效能的電,只需付三百公里電費
不見得有什麼不公平!
最後,換電的車要不能自行家中充電
可免去安全問題,亦保証電池公司的利益,因為賣電要包含電池的折舊成本 ...
只係接口統一,廿款車咪有廿款電,inventory點control

我以上所講既係舊技術既電磁
當有新技術,電磁更耐用,更輕,更細,就會有好多消費者轉用新電磁
舊技術電磁既生命周期就會變短
再者,如新電更細,更輕,成架車既重心都唔同晒,其實需要設計過部車
如果所有電車都由統一電磁公司負責,新技術電磁既推出就由電磁公司主宰,只會影響科技發展

主題標籤 #tesla
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]