• 瀏覽: 15,753
  • 回覆: 72
雖然難搵野做,但都要搵。
Sd完cv有公司搵你,但唔係約你見工。
係話:x小姐/先生你好,收到你既cv,有d野想問問你.....
答完啦,就話:了解,我地會同同事再睇睇情況再約。
打黎唔係約見工咁怪既

即是衰左

E R I K
S O O
DESIGN
引用:
原帖由 Eric_So_2730333 於 2020-8-10 10:03 PM 發表

即是衰左
Yes
但好奇怪

引用:
原帖由 好望角234 於 2020-8-10 22:03 發表

Yes
但好奇怪
佢打來TEST 下李。佢已經發現不是佢杯茶。加油下次再嚟過

E R I K
S O O
DESIGN

回覆 引用 TOP

應該係chok料多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好望角234 於 2020-8-10 09:26 PM 發表

係話:x小姐/先生你好,收到你既cv,有d野想問問你.....
打黎唔係約見工咁怪既 ...
我搵工呢種情況近期好常見.....唔知好多公司都係wfh冇人去面試,
只係打電話問你兩三句,或你而家係唔係有返緊全職.........
問題我發覺係,你講而家冇工作同搵緊工,或做緊part time都係只會叫你等....
感覺冇份全職工係手係唔會考慮你......
某情度呢個情況係求職市場已進人另一個嚴峻情況.....

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-8-11 08:53 AM 發表

我搵工呢種情況近期好常見.....唔知好多公司都係wfh冇人去面試,
只係打電話問你兩三句,或你而家係唔係有返緊全職.........
問題我發覺係,你講而家冇工作同搵緊工,或做緊part time都係只會叫你等....
感覺冇份全職工係手係唔會考慮你......
某情度呢個情況係求職市場已進人另一個嚴峻情況..... ...
師兄,唔關事只係公司無心請人,HR要扮有野做先揾野做。
無論而家揾緊工或做炒散都好,都希望快揾到長工做。而家做緊全職都唔會咁輕易轉工。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好望角234 於 2020-8-10 09:26 PM 發表

樓主,你既情況我都遇過,佢請係臨時工代懷孕同事空缺半年。佢打來都係套料,點解唔做,上份工職責,有冇跟過邊個範疇,最後有消息再通知你。其後音訊全無,個位到而家仲請緊。

回覆 引用 TOP

唔怪,而家好多 agent 都識秤,攞晒料以備用,多籌碼潛在僱主就覺得呢間 agent profile 夠厚搵佢啦,經濟唔好,妖孽生存法自動浮現,有社會經驗人士自知。
日柒日話私隱權嘅人,Tom.com 年代我恥笑到而家。

同意,呢D情況我都有好多,只係打電話泥問,一份工都無見過。

回覆 引用 TOP

唔怪.  我都試過.  仲要試下我既英文, 咁我咪用簡單英文答佢.    之後都有interview

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 少傑 於 2020-8-11 11:43 AM 發表

唔怪,而家好多 agent 都識秤,攞晒料以備用,多籌碼潛在僱主就覺得呢間 agent profile 夠厚搵佢啦,經濟唔好,妖孽生存法自動浮現,有社會經驗人士自知。
日柒日話私隱權嘅人,Tom.com 年代我恥笑到而家。 ...
所以對我地搵工既,一係索性唔搵,一係點焗住比人呃都要盡力搵.....
鬼叫你失業呀!被呃住頂硬上呀.......

引用:

樓主有人攞資料咪好囉,大多石沉大海

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]