• 瀏覽: 31,637
  • 回覆: 215
  • 追帖: 3
背景: 三人家庭, 小朋友黎緊3歲; 平時我自己駕車返工為主, 週末先一家人出去, 一個月才有3-4次機會坐 4-5人
預算: 30萬上落

1. Mazda CX-30 iplus
  鐘意配備多, 但空間不太大, 天窗細
2. Rav4
  空間大, 二手價硬; 但沒有安全設備
3. Outlander
  價錢最平, 配備也齊全, 但衰在品牌
4. 218iA Gran Tourer
  價錢最貴, 但可上BMW Circle月供; 吾預第三排坐人, 造就大尾箱; 安全設備無CX-30咁多, 但叫做可以楂寶馬
  (順帶一提, 黎緊寶馬有網上車展, 我sales話依部車無嘢送, 都吾知係咪)
各位師兄/以上車的用家, 可否給下意見, 如果有其他更好的offer, 也可以提供, 謝謝

精選汽車
IS250

引用:
原帖由 klawong 於 2020-8-13 08:41 AM 發表

背景: 三人家庭, 小朋友黎緊3歲; 平時我自己駕車返工為主, 週末先一家人出去, 一個月才有3-4次機會坐 4-5人
預算: 30萬上落

1. Mazda CX-30 iplus
  鐘意配備多, 但空間不太大, 天窗細
2. Rav4
  空間大, 二手價硬; 但沒有安全設備
3. Outlander
  價錢最平, 配備也齊全, 但衰在品牌
4. 218iA Gran T ...
長用CX30
短玩218
最緊要空間就RAV4

純粹呢4部,我會咁排
4>1>3>2

回覆 引用 TOP

Kia, Subaru

回覆 引用 TOP

Rva 4啦

回覆 引用 TOP

我雖然冇渣車
不過自己覺得福特kuga 1.5天窗設備以至安全都好足,可以考慮

lexus ux200

4架入面一定RAV4,揸架3缸頭碌寶馬把鬼咩,到時你就會比佢影響覺得成個品牌都吾得

總算那麼瘋癲過
Mcintosh Luxman Naim Ps audio Project Entred Kef
Marantz Integra research Oppo Klipsch Mk Sunfire Rel Svs
Siltech Wireworld Audioquest Cardas Inakustik Qed Audio note Acoustic revive
Rav4啦
如果玩得兩玩唔中意,放左佢蝕得最少(二手價硬),一個唔覺意揸佢過世(十年八載),瘋填係就係落後D,但始終真係襟同要整都是大路野。
車,代步既遮,D乜鳩花巧野卓頭野而已,新屎坑三五個月你就厭(打個比喻撥片波,撥得兩撥你咪D波走天涯),一家大細你唔通當揸AE86上身去劈番轉咩,正經人家正經車斯文揸買大汶大路的就無錯嫁嘞

引用:
原帖由 lamhokin 於 2020-8-13 01:13 PM 發表

4架入面一定RAV4,揸架3缸頭碌寶馬把鬼咩,到時你就會比佢影響覺得成個品牌都吾得
師兄呢句到到不得了
上面四架萬記三菱不了
只剩馬仔瘋填,3江頭碌馬真係會令你有童年陰影XD
排除法下只剩rav四

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lamhokin 於 2020-8-13 01:13 PM 發表

但係RAV4無任何安全設備

引用:
原帖由 investinvest 於 2020-8-13 01:11 PM 發表

lexus ux200
後座太細了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 klawong 於 2020-8-13 01:40 PM 發表

但係RAV4無任何安全設備
四隻袋,斯文車夠了,cvt你想起圍也難。
除非你想像到cup4(揸到四個轆向天),否則D咩安全設備(除咗幾個袋)有什麼大用?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-8-13 11:31 AM 發表

長用CX30
短玩218
最緊要空間就RAV4
點解長用CX30? 係咪因為耐用的?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]