• 瀏覽: 11,417
  • 回覆: 191
  • 追帖: 3

有幾大鑊呀整雞煲?

好多芹菜

引用:
原帖由 9個永恆的美人 於 2020-8-13 15:24 發表

有幾大鑊呀整雞煲?
哈!哈!你都心水清喇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2020-8-13 15:43 發表

好多芹菜
我特登去嗰個菜檔買嘅!因為佢可以買少少都得。其他菜檔要太過多我冇用。第一要去嗰個味道,第二要佢個顏色,第三好似個全盒噉樣樣都有。

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-13 03:45 PM 發表

我特登去嗰個菜檔買嘅!因為佢可以買少少都得。其他菜檔要太過多我冇用。第一要去嗰個味道,第二要佢個顏色,第三好似個全盒噉樣樣都有。
應該3蚊一紮

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-13 15:16 發表

師兄整乜嘢餸?咁多中芹,我就好中意中芹嘅香味

去雞檔買咗一隻龍崗雞,叫雞檔個事頭婆切咗個雞頭/頸,同埋個羅柚。再叫佢幫我斬件。我返到去用清水洗,再攞鹽醃一醃佢。跟住就落啲生抽,薑絲,豉油,鹽,胡椒粉,紹酒同生粉醃一醃,一陣轉頭返嚟搞掂佢。

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2020-8-13 15:47 發表

應該3蚊一紮
因為有啲菜檔,要買好多啊!我冇咁需要用咁多,所以去嗰間。

另外,我買咗啲魚仔同番茄,仲有一條紅魚畀兩老煲湯同埋今晚蒸嚟食。

引用:
原帖由 fwa 於 2020-8-13 15:47 發表

師兄整乜嘢餸?咁多中芹,我就好中意中芹嘅香味
我就係要唐芹嘅香味口感,再加埋佢個顏色,今晚我整麻辣雞煲。

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-13 03:49 PM 發表

因為有啲菜檔,要買好多啊!我冇咁需要用咁多,所以去嗰間。

另外,我買咗啲魚仔同番茄,仲有一條紅魚畀兩老煲湯同埋今晚蒸嚟食。
蕃茄薯仔煎魚湯

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-13 15:50 發表

我就係要唐芹嘅香味口感,再加埋佢個顏色,今晚我整麻辣雞煲。
G煲正呀,好耐冇食過,香港做唔出國內味道

引用:
原帖由 --東方無敵-- 於 2020-8-13 15:51 發表

蕃茄薯仔煎魚湯
我阿媽唔可以食薯仔,我連豆腐都冇買,只係用蕃茄滾魚湯。

引用:
原帖由 A1000 於 2020-8-13 03:53 PM 發表

我阿媽唔可以食薯仔,我連豆腐都冇買,只係用蕃茄滾魚湯。
收到

引用:
原帖由 fwa 於 2020-8-13 15:52 發表

G煲正呀,好耐冇食過,香港做唔出國內味道
如果你有睇過我出嘅貼,我自己本身好鍾意食雞煲嘅!我周圍去試食。喺筲箕灣有條後巷,佢嗰啲雞煲真係好正!我次次去食,都冇令我失望。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]