• 瀏覽: 4,992
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
各位CHING,
請問30噸貨車無貨入隧道係咪照收30噸既價?
收費係按即時重量定貨車類型做收費準則?

精選汽車
引用:
原帖由 ~霹靂~ 於 2020-8-14 09:27 AM 發表

各位CHING,
收費亭有磅同你秤過車重先收費過閘?

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-8-14 09:52 AM 發表

收費亭有磅同你秤過車重先收費過閘?
我仲係學生未揸過車, 學校有project研究香港隧道, 所以想問問大家, 謝謝

佢就咁望你架車幾多擔  即喺計你幾多個碌收錢  通常重型車尾4個碌

引用:
原帖由 ~霹靂~ 於 2020-8-14 10:57 AM 發表

我仲係學生未揸過車, 學校有project研究香港隧道, 所以想問問大家, 謝謝
隧道唔會理你有冇30噸重量, 總之30噸車就收30噸錢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~霹靂~ 於 2020-8-14 10:57 AM 發表

你諗到收費亭有無磅架架車磅過先收費就知道答案了

引用:
原帖由 ~霹靂~ 於 2020-8-14 09:27 AM 發表

各位CHING,
https://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/tunnels_and_bridges/toll_rates_of_road_tunnels_and_lantau_link/index.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 碌都負唔到 於 2020-8-14 11:05 AM 發表

佢就咁望你架車幾多擔  即喺計你幾多個碌收錢  通常重型車尾4個碌
都唔一定

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世
引用:
原帖由 碌都負唔到 於 2020-8-14 11:05 AM 發表

咁輕型同中型點分? 都係2個碌(除左24噸)
就咁望車身大小?

引用:
原帖由 ~霹靂~ 於 2020-8-14 12:26 PM 發表

咁輕型同中型點分? 都係2個碌(除左24噸)
就咁望車身大小?
通常16噸已經大過5.5好多  難分既喺9噸同5.5噸  法例規定左中型貨車底側邊要裝護架(俗稱牛欄) 所以可以望則邊分 希望幫到你

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-8-14 12:19 PM 發表

都唔一定
掛接車冇咗個架咪變中豬囉 ! ! !

有時見到有D車尾軸升起行車與隧道收費有冇関係?

引用:
原帖由 yschiu25 於 2020-8-14 12:51 PM 發表

有,升起車軸唔計,我搵唔到法例出處,我係問貨櫃佬。

從呢個角度睇,載貨重量同收費係有關

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yschiu25 於 2020-8-14 12:51 PM 發表

應該無呱, 收費亭職員邊有時間逐架睇你尾擔有無升起離地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 碌都負唔到 於 2020-8-14 12:32 PM 發表

通常16噸已經大過5.5好多  難分既喺9噸同5.5噸  法例規定左中型貨車底側邊要裝護架(俗稱牛欄) 所以可以望則邊分 希望幫到你
我見網上貨車有好多噸數揀...香港係咪通常都係5.5噸, 9噸, 16噸, 24噸 同 30噸? 其他常唔常見?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]