• 瀏覽: 1,201
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
其實深圳一碼通 同 粵康碼有何分別?

工聯會同民建聯應該做一些網上只引

熱賣及精選
引用:
原帖由 二叔在線 於 2020-8-15 09:56 AM 發表

之前由地方研發健康碼制度,所以各省市參考使用,就有各省市健康碼,不過國家衛健委希望統一健康碼,就顯生左一碼通,不過到現時都用緊各省市的健康碼!

引用:
原帖由 BVB 於 2020-8-15 10:04 AM 發表

之前由地方研發健康碼制度,所以各省市參考使用,就有各省市健康碼,不過國家衛健委希望統一健康碼,就顯生左一碼通,不過到現時都用緊各省市的健康碼! ...
我還在隔離中,目的地是廣州, 聽人講廣州市 商場,公安廳 都需要出示健康碼, 真係唔知道係應該出示一碼通or怎麼樣?

引用:
原帖由 二叔在線 於 2020-8-15 10:25 AM 發表

我還在隔離中,目的地是廣州, 聽人講廣州市 商場,公安廳 都需要出示健康碼, 真係唔知道係應該出示一碼通or怎麼樣?
去到再下載,無問題,好簡單,另外你而家開始要過一個"行程數據卡"顯示你由0至14,15至30日逗留地區,方便你出行用,手機號scan碼或輸入認證就得!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 二叔在線 於 2020-8-15 10:25 AM 發表

如果安心少少,打算去廣州,入定廣州穗康碼,加個行程卡!

引用:
原帖由 BVB 於 2020-8-15 11:03 AM 發表

如果安心少少,打算去廣州,入定廣州穗康碼,加個行程卡!
好的,謝謝資料

回覆 引用 TOP

引用:

C兄唔使緊張, 我早幾日一出監都申請咗粵康碼, 國家統一健康碼, 深i您, 全部三兩下都申請到。同埋so far 我淨係出示過一次粵康碼, 就係尋日入住嘅廣州酒店要求出示, 我由羅湖火車站到廣州東站都無需要出示,可能近期無咁嚴。我羅湖個屋苑都唔使深i您,淨係量體溫。不過呢兩日深圳爆咗單嘢,應該又會嚴返D我估。
頭先行過廣州北京路附近D小區,有D要穗康碼先入到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 二叔在線 於 2020-8-15 09:56 AM 發表

咪將掃碼諗成咁複雜,大陸十幾億人口都可以用得到嘅系統,雖然每個省份各自開發,都係同樣操作,乜碼都好,一般都係微信掃碼登記,入資料住址然後手機人臉檢測,對應到數據庫資料就攪掂,大陸統一用身分證號碼登記無難度,香港人用回鄉証號登記,如果果區嘅碼有回鄉卡資料一樣係幾分鐘搞掂。廣東省內嘅應該全無問題。

回覆 引用 TOP

一樣,通用的,在廣州你可以選擇用粵康碼或者穗康碼這兩種。
未錄入資料嘅話,第一次會要求錄入一下,很簡單的。

如果呃一個人係要呃一世嘅話,咁就唔叫呃,因爲佢永遠都唔會知道答案。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #深圳
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]