• 瀏覽: 10,638
  • 回覆: 119
  • 追帖: 1
本主題由 呆頭鳥 於 2020-8-27 10:47 PM 關閉
請問可以寄感冒藥止痛藥等成藥回內地嗎?
因為有朋友在內地工作, 他帶去的平安藥已吃完, 如回港購買, 前後要隔離28天。
買內地的又好像效果麻麻, 請問可不可以寄一些如(必X痛)等等上去.

答案係-唔得嘅!

唔可以,大陸海關好嚴

回覆 引用 TOP

謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fred33 於 2020-8-15 06:33 PM 發表

因為有朋友在內地工作, 他帶去的平安藥已吃完, 如回港購買, 前後要隔離28天。
買內地的又好像效果麻麻, 請問可不可以寄一些如(必X痛)等等上去. ...
搵工聯會幫手

回覆 引用 TOP

請問工聯會不是只幫忙寄長期病患者的藥, 如糖尿血壓等藥嗎?

試下用郵局寄,快遞就唔使諗

引用:
原帖由 askwinglam 於 15/8/2020 07:42 PM 發表

試下用郵局寄,快遞就唔使諗
郵局可以寄,但過唔到中國海關,我試過。

小心買大球
引用:
原帖由 Fred33 於 15/8/2020 07:07 PM 發表

請問工聯會不是只幫忙寄長期病患者的藥, 如糖尿血壓等藥嗎?
如果你親戚係內地居民,你去買藥係親戚佢哋叫你買幫忙帶過去內地,工聯會唔會幫忙。工聯會係幫啲響內地居住生活嘅香港人而有長期病患者寄藥,你個情況最好問工聯會

小心買大球

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fred33 於 2020-8-15 06:33 PM 發表

買內地的又好像效果麻麻, 請問可不可以寄一些如(必X痛)等等上去. ...
你朋友果度可以收快遞就京東淘寶買啦
咩香港大部份藥物都有人做代購買來賣

明白, 多謝各位

回覆 引用 TOP

唔可以

回覆 引用 TOP

你可以在旺角龍豐買到一千元野,佢哋就幫手寄出的。我試過了

回覆 引用 TOP

不可以,這些在內地買吧!

引用:
原帖由 wongtailung 於 15/8/2020 11:21 PM 發表

不可以,這些在內地買吧!
香港寄藥係可以的,但係要去衛生署辦理一份出口證明書,好多人都唔知道呢啲事

小心買大球
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]