• 瀏覽: 2,827
  • 回覆: 24
係咪想將798A/B全日,順便做大新城在將轉的轉乘網絡

如果全日拆新版798A/798B,寶琳冇咗快車,茵怡嗰邊直程冇咗直車,冇可能。

反而隔離版有人提出過一個幾好嘅分拆方案:
A線:康翠、尚德、將市、坑口
B線:康城、調景嶺、寶琳
兩條線都有足夠客源基礎,又分別做到坑口/寶琳直出,唯一缺點係做唔到清半(但可以拉V線去清半)。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-8-20 11:07 PM 發表

如果全日拆新版798A/798B,寶琳冇咗快車,茵怡嗰邊直程冇咗直車,冇可能。

反而隔離版有人提出過一個幾好嘅分拆方案:
B線:康城、調景嶺、寶琳
兩條線都有足夠客源基礎,又分別做到坑口/寶琳直出,唯一缺點係做唔到清半(但可以拉V線去清半)。 ...
為左坑口/寶琳直出, 搞到兜路, 有咩好?

引用:
原帖由 74x 於 2020-8-20 09:01 PM 發表

係咪想將798A/B全日,順便做大新城在將轉的轉乘網絡
798非繁都唔係好密, 依家有條件全日拆線?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-8-20 11:54 PM 發表

為左坑口/寶琳直出, 搞到兜路, 有咩好?
有咩兜?用上述拆線方案,冇一區車程慢咗,一係相若,一係快咗。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-8-21 12:27 AM 發表

有咩兜?用上述拆線方案,冇一區車程慢咗,一係相若,一係快咗。
由調景嶺冇快路到康城,全程有燈,寶琳自己都冇車,798A經寶翠公園入新都城,已經解決問題

引用:
原帖由 post70 於 2020-8-21 06:00 AM 發表

由調景嶺冇快路到康城,全程有燈,寶琳自己都冇車,798A經寶翠公園入新都城,已經解決問題
講漏咗,係等跨灣橋落成後實踐,到時可以特快往返康城同調景嶺。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-8-21 12:27 AM 發表

你自己睇下
比798A兜左幾多

引用:

你又對比一下
A線同B線:康城、調景嶺、寶琳
有幾多路段重複

798最多客係寶林同坑口
特別寶林班客係最慘,好多時已經冇位坐
其實一條康盛>翠林>新都城>寶林>將隧
另一條康城>調景嶺>尚德>坑口>將隧
咁就岩岩好兩條線都夠客,平均分坑口同寶林

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-8-22 01:28 AM 發表

你自己睇下
比798A兜左幾多
798A區區一班車,咪照keep囉。宜家講緊全日拆線喎。

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-8-22 01:34 AM 發表

你又對比一下
A線同B線:康城、調景嶺、寶琳
有幾多路段重複
等跨灣橋起好後實行,到時可以康城直接往返調景嶺。咁我提議嘅A B線喺將軍澳區內走線會形成X字。

引用:
原帖由 GILL欣桐 於 2020-8-22 09:02 AM 發表

798最多客係寶林同坑口
特別寶林班客係最慘,好多時已經冇位坐
其實一條康盛>翠林>新都城>寶林>將隧
另一條康城>調景嶺>尚德>坑口>將隧
咁就岩岩好兩條線都夠客,平均分坑口同寶林 ...
宜家798對調景嶺、尚德、將市乘客而言,來回要兜坑寶,搭鐵仲吸引(特別係調景嶺)。但如果呢啲地方有更快捷服務往返沙田,相信會遠比宜家798多客。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-8-22 10:38 PM 發表

宜家798對調景嶺、尚德、將市乘客而言,來回要兜坑寶,搭鐵仲吸引(特別係調景嶺)。但如果呢啲地方有更快捷服務往返沙田,相信會遠比宜家798多客。 ...
所以類似796P咁行,尚德就會變直出,相對會吸引好多
就算兜埋坑口都唔係好多時間,咁坑口直出之餘,分流埋D客
而家798去完坑口再去寶林,寶林班客好多時都冇位
疫情前既假日係連企既機會都冇,798長遠係分兩條線最好

回覆 引用 TOP

引用:原帖由Kepler-452b於2020-8-2112:27AM發表有咩兜?用上述拆線方案,冇一區車程慢咗,一係相若,一係快咗。你自己睇下A線:康翠、尚德、將市、坑口比798A兜左幾多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]