• 瀏覽: 466
  • 回覆: 1
[隱藏]
我發覺好多時, 面試問的問題好無聊。
我唔知佢地係扮見你, 無野搵野講or真係有用。
例如:
1. 見份日薪的油漆工, 問我結左婚未, 然後講好多理論的野, 唔知做咩9 (唔係我聽唔明, 係沒必要講,
   你講左, 我更加覺得你唔識);
2. 見份全職侍應, 問我將來發展的方向, 我個腦呆左, 見份萬零蚊的工, 問我發展方向,
  香港地又幾多人真係知自己想要咩, 鐘意自己份工, 可以實踐到抱負? 咪又份打份牛工。
  最好笑係廣告要全職, 去到話只請兼職, 仲話太多員工, 可能每星期只返到1,2日。
  問題來了, 咁點解你要登廣告請人?

另外, 我覺得好多時搵工都要經驗又係傻傻地, (學歷我唔討論了,
本人學歷唔低, 但成績唔好睇, 讀左同無讀差唔多)
難道諸葛亮出山前又做過官? 韓信幫劉邦打天下之前又做過將軍?
你沒面試的資格, 面試的機會都沒, 話知你係治世之能臣定係咩人才, 都係無用, 無人識你。

出面好撚多都係on9老細, 做得好唔知, 有錯就吊, 你敢頂咀, 佢地就玩9你, 炒你, 整花你份CV。
佢地勝在出世早, 食住香港以前個勢, 有資金, 識人, 有基本客戶群, 所以做得住。
宜家? 好難做到。



回覆 引用 TOP

見份萬零蚊既工,樓都買唔起,仲敢問發展方向問嗰個都白痴


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]