• 瀏覽: 4,164
  • 回覆: 32
我脊柱側彎比較嚴重,背脊能看出嚟有有點變形,每日喺辦公室坐住慨時間好長,腰特別酸! 上次看到一個視頻,側住瞓覺會壓迫脊椎,但我瞓覺就中意側住瞓覺,而且姿勢特別誇張,唔系就會翻來覆去瞓唔着!

熱賣及精選
可以去做推拿!

引用:
原帖由 夏天嘅風 於 2020-8-26 09:51 AM 發表

我脊柱側彎比較嚴重,背脊能看出嚟有有點變形,每日喺辦公室坐住慨時間好長,腰特別酸! 上次看到一個視頻,側住瞓覺會壓迫脊椎,但我瞓覺就中意側住瞓覺,而且姿勢特別誇張,唔系就會翻來覆去瞓唔着! ...
睡姿確實會影響脊椎,頚脊盡可能與腰椎保持平行,不能過高或傾斜;若樓主側躺,枕頭必須高些令頸椎與肩膀及腰椎大致平行,若要平躺,枕頭必須低些。
坊間是有特製枕頭,左右偏高,上下則扁些,中央低陷。
誇張睡姿最終會出現嚴重脊椎問題,手尾更長,若能及早堅持大字型睡姿,脊椎會相對健康。睡前用盡你的意志去堅持,入睡后讓脊椎自由釋放吧。

引用:
原帖由 夏天嘅風 於 2020-8-26 09:51 AM 發表

我脊柱側彎比較嚴重,背脊能看出嚟有有點變形,每日喺辦公室坐住慨時間好長,腰特別酸! 上次看到一個視頻,側住瞓覺會壓迫脊椎,但我瞓覺就中意側住瞓覺,而且姿勢特別誇張,唔系就會翻來覆去瞓唔着! ...
嚴重就去睇醫生,脊柱側彎生定左會搞好耐..
另外,訓得舒服訓得著比咩都緊要,如果要你為在脊柱健康而平訓,結果訓唔沉而周身酸痛,最終加重返個側彎,咁係無意思既

一般來說,側住睡覺唔會導致脊柱側彎,除非張床墊太軟

引用:
原帖由怪獸燊于2020-8-26 10:47 PM發表嚴重就去睇醫生,脊柱側彎生定左會搞好耐..另外,訓得舒服訓得着比咩都緊要,如果要你為在脊柱健康而平訓,結果訓唔沉而周身酸痛,最終加重返個側彎,咁系無意思既...
之前去睇過醫生,幫我推拿過幾次,但系冇堅持落嚟,不過自己慨習慣調整唔過嚟,睇醫生都冇用。

引用:
原帖由樹下古金童于2020-8-27 06:32 AM發表一般來說,側住睡覺唔會導致脊柱側彎,除非張床墊太軟
你系唔知我瞓覺姿勢多誇張,扭出幾個麻花!

引用:
原帖由深海富有膠樽于2020-8-27 03:56 PM發表去按摩店搵老師傅推拿一下會舒服很多
我系實在難受慨唔得啦就去推拿店請師傅按摩吓!

引用:
原帖由大老留言于2020-8-26 10:35 AM發表睡姿確實會影響脊椎,頚脊儘可能與腰椎保持平行,不能過高或傾斜;若樓主側躺,枕頭必須高些令頸椎與肩膀及腰椎大致平行,若要平躺,枕頭必須低些。坊間是有特製枕頭,左右偏高,上下則扁些,中央低陷。誇張睡姿最終會出現嚴重脊椎問題,手尾更長,若能及早堅持大字型睡姿,脊椎會相對健康。睡前用盡你的意志去堅持,入睡后讓脊椎自由釋放吧。...
我覺得我要想個辦法把自己固定住,瞓着咗真系唔到自己!

引用:
原帖由 夏天嘅風 於 2020-8-28 10:37 AM 發表

你系唔知我瞓覺姿勢多誇張,扭出幾個麻花!https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif
扭幾個麻花就唔叫側住訓,叫捲住訓

引用:
原帖由 夏天嘅風 於 2020-8-28 10:36 AM 發表

之前去睇過醫生,幫我推拿過幾次,但系冇堅持落嚟,不過自己慨習慣調整唔過嚟,睇醫生都冇用。https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif
我條頸椎都要經常做開按摩和lok頸,按摩師父話條頸有個慣性,自己會歪,所以唯有不停做,希望起碼減輕下.

引用:
原帖由 浪漫的車手 於 2020-10-3 07:32 PM 發表

我條頸椎都要經常做開按摩和lok頸,按摩師父話條頸有個慣性,自己會歪,所以唯有不停做,希望起碼減輕下.
唯有不停做, 似商業原因多過醫療需要

引用:
原帖由 youngmum 於 2020-10-3 10:02 PM 發表

唯有不停做, 似商業原因多過醫療需要
你試過條頸痛到成晚瞓唔到、將個枕頭轉來轉去未呀?未就不要質疑人。
唯有不停做亦並不表示日日做,有錢都冇時間,但一星期都至少要去一次,不是商業需要,係身體需要。

引用:
原帖由 浪漫的車手 於 2020-10-4 12:11 AM 發表

你試過條頸痛到成晚瞓唔到、將個枕頭轉來轉去未呀?未就不要質疑人。
唯有不停做亦並不表示日日做,有錢都冇時間,但一星期都至少要去一次,不是商業需要,係身體需要。 ...
我真係未試過條頸痛到成晚瞓唔到搵按摩師傅, 凈係試過頸痛+手臂痛到成晚瞓唔到, 睇中醫, 兩星期去了5次, 到依家超過三年冇復發

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]