• 瀏覽: 29,664
  • 回覆: 941
  • 追帖: 6
本主題由 yycrab 於 2020-9-2 03:33 PM 分類
此帖子為劇集《錦繡南歌》討論區,歡迎會員一齊討論。

劉宋元嘉年間,天下積弊積弱,俠女驪歌(李沁飾)不解監政彭城王劉義康(秦昊飾)暗中蟄伏之志,誤以為其縱容奸佞,禍患朝堂,欲借太妃壽宴獻舞之機將其刺殺,不料卻淪為劉義康和姦佞陸遠(戚跡飾)生死相奪的棋子。陰差陽錯之間,驪歌成為沈家將門嫡女,並與劉義康聯姻。劉義康和驪歌民間相遇,共同調查陸遠,不明身份的兩人幾經患難,情愫暗生,卻囿於婚約只能忍痛惜別。大婚之夜,刺殺之時,四目相對,情仇難辨!陸遠與太妃合謀治罪沈家,劉義康與驪歌化解誤會,力破死局!邊關秋犯,劉義康征戰,陸遠暗算,驪歌千里奔赴沙場力挽狂瀾,助劉義康凱旋歸朝。朝堂之內又遭到謝、王家族勢力撲壓,伉儷二人攜手制敵,感情浴火彌堅,共同守護一片盛世昌榮。山野爛漫,梨花盛開,愛人攜手,共賞繁華……

https://www.youtube.com/watch?v=kLaNk3GpUbo

播出日期: 2020年9月14日起
播出時間: 逢星期一至五 20:30-21:30進入香討影片區

望過下第一集 好似膠膠地。。。。
男主我又麻麻
不過過街老鼠都出得街 仲有咩劇唔得??
照睇 反正李沁夠靚

TVB居然唔播絕代雙嬌,套劇係中央電視臺好高收視,劇情又搞笑,靚女又多。
總結,肯定係TVB冇錢,買唔起呢套劇

TVB至從鳳亦開始,揀劇水準越來越低 

係TVB買唔起好劇,並唔係大陸劇水準下降

回覆 引用 TOP

睇完,男主角一面奸相,成個奸仔咁,一d正氣都無 

呢套劇無靚女,無靚仔,顏值輸比錦繡未央,劇情又輸比錦繡未央
呢個時候播錦繡未央至少35點

呢套劇要捱到第6集先開始好睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 獨行的自由人 於 2020-8-26 04:57 PM 發表

望過下第一集 好似膠膠地。。。。
男主我又麻麻
不過過街老鼠都出得街 仲有咩劇唔得??
照睇 反正李沁夠靚
有肥翡翠男主紅咩!點解唔播趙麗潁和王一博「有翡」?

引用:
原帖由 diva0813 於 27/8/2020 12:21 AM 發表

有肥翡翠男主紅咩!點解唔播趙麗潁和王一博「有翡」?
王一博個樣。。。。
不過作為趙麗穎產後出第一套 都有吸引力 不過內地都未播 唔輪到tvb啦
如果繼內地待播劇 我覺得暴風眼非常適合而家係香港播 內地首部國安題材劇集

其實套劇好一般

回覆 引用 TOP

應該有25點

回覆 引用 TOP

除左宮鬥劇,其他劇收視贏唔到港劇

回覆 引用 TOP

俾TVB刀手剪過,好劇都變爛劇

可能因為係香港導演秦慧珠
所以容易拿到版權播

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]