• 瀏覽: 17,805
  • 回覆: 265
引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-9-30 12:25 PM 發表

我就比較喜歡 盜墓筆記 多過 鬼吹燈 可能睇咗老九門先
我係睇完老九門先睇盜墓筆記2015 起碼無睡意先
其他大部份睇睇下想飛, 沙海無睇, 唔講都唔知係盜墓筆記系列
大部份拍成好似 倪匡科幻小說 寫咗九十幾萬字都仲未到題,想點呀 令人睇得唔耐煩 好自然就Fast Forward ...
老九門系幾好睇  但陳皮四爺好煩

熱賣及精選
曲總離開金宸後,混得好慘。混到別的劇組了....

引用:
原帖由 紫郢 於 2020-10-7 03:33 AM 發表

依家追返, 最初見分數唔高(亦唔算低), 只係為小白+魏大勛而睇
真心覺得好好睇, 好耐無試過連追十幾二十集唔停, 仲要係陸劇, 一集扣除OP ED一D都唔覺得長, 毫無冷場, 完全無飛片的念頭
我唔知風投係咪真係咁, 但至少職場係好真實, 我會諗起自己當年實習個經歷, 講道理打工仔應該好有共鳴先啱
反而眾人吹上天的半澤真係唔明有乜野共鳴, 日本銀行高層真係酒樓宴會廳排排坐, 手頭兩頁紙,  ...
依套開分就7.7 做完都系7.7-7.8之間  沒掉過分
講真職場劇有這會很高  其他的偽職場偶像劇都系插水分數  OR  假分數(因為自己偶像演而比5星)

半澤我覺得太假  純爽劇而已沒什麼真實感

喬欣 系 瑯琊榜 做 宇文念
瑯琊榜之風起長林 做 荀安如

好難會播時裝劇  一定系播古裝   因為時裝劇太收得自家的劇會比下去(需然我覺得點都系比下去)

而TBB播過瑯琊榜中左招之後就吾敢再播依款劇  寧願走正常路線播D點都會有人睇既古裝宮鬥 同 依類什麼王什麼王的愛情故事劇  
吾洗理邏輯問題  最主要 系有演員 觀眾岩睇(李沁)

例如MYTV豬扒都有買左 浮世雙嬌傳同步上架  要播都系播依款劇   有 李治廷/孟子義 

摩天大樓依D都熟小眾 更不會播

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-10-7 07:44 AM 發表

tbb方針:
tbb主要收視觀眾似乎都是女性較多, 特別傾向買大女主劇.
如有前tbb演員參與的就更敝帚自珍.
tbb主要收視觀眾似乎喜好一點都不要複雜的劇情.

這套劇, 以上三點都不中.

至於有沒有冷場. 我覺得高思聰、蘭芊翊、郝帥的戲減一半會更好. 🙂 ...
南哥 直頭 不用用腦看  壞人又好似頭頂克住我系壞人的字句 吾洗猜都知
同好多低智邏輯問題  不是燒腦  睇得多燒壞腦  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaiserken 於 2020-10-7 09:16 AM 發表

南歌係因為個個睇過慶餘年認識雞腿姑娘至HARD SELL,但好多人講唔出李沁。呢劇平凡既吳總未必咁多人睇過三生三世既夜華以及白敬亭。另外內地時裝劇太多植入式廣告TBB刀手會剪到無頭無尾唔知發生乜事。至於希望TBB播長安十二時辰,呢類劇算吧,寧願佢播下一站是幸福好過,起碼有女性觀眾捧場... ...
沒可能會播時裝劇  同埋無人會識雙宋(睇開陸劇觀眾另計  但如睇開都會上網睇晒吾會睇TBB)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manboy 於 2020-10-8 10:04 AM 發表

TVB真係完全唔敢試時裝。
其實播平凡,或三十而已,或就算張無忌顏卓靈套鬼片,點都會好過南歌。
如果掂既又會將自家時裝劇比下去

見到現在播緊套C 9特工  我頭都大埋

引用:
原帖由 紫郢 於 2020-10-12 04:08 AM 發表

知否係大女主劇, +家族鬥爭題材, 服化道上乘, 雖然係就無香港藝人, 但放響六點鐘播
慶餘年男性向, 仲要琅琊榜已經炒過一次車, 仍然九點半+HARD SELL

我記得無線播過微微一笑很傾城, 求婚大作戰中國版

點解CUT一半? 四位實習生性格鮮明, 各有特色, 各自工作/人際關係又互相影響, 個人認為已經無乜無關劇情, 注水已經好少好少 ...
微微一笑很傾城, 求婚大作戰  系J2播

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫郢 於 2020-10-12 11:56 AM 發表

明白國產有7.5以上算好高了(尤其翻拍原罪口碑都keep到), 只係未到神作爆款級數 (例如隱密的角落), 所以我一開始係因為小白+大勛而睇
其實好似全職高手, 瑯琊榜慶餘年主角威能大開, 組團升級打怪獸先算係爽劇, 半澤主角靠運氣多過聰明才智精密佈局, 同樣講金融圈, 孫奕秋(4組三人組)有時候甚至比半澤更"爽"

期待浮世雙嬌傳上埋翡翠台, 如果香港觀眾睇到SNH ...
反正應該除左李治廷  孟子義  其他一定無人會識

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-10-12 05:40 PM 發表

主角大開威能, 組團升級打怪獸爽劇這種, 正呀, 最啱我看.
斗羅大陸就是這類, 主角是武版梅長蘇.
等緊肖戰的斗羅大陸真人版上映.
雖然, 多數會拍得不怎麼樣, 看似是流量偶像劇規格. ...
是  需然系王倦編劇...

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-10-12 05:46 PM 發表

原來是慶餘年編劇. 咁幾好喎.
不過這套劇最難拍應該是武打場面, 和特效.
有一類人會變形, 變成半動物形態, 類似西方的狼人, 但不限於只是狼人, 有虎人、熊人、龜人、蛇人... https://www.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_30.gif 還有識飛的.
主角背後有八隻3米長蜘蛛腿.
你話點拍? https://www. ...
幻想  肖戰  有八隻3米長蜘蛛腿.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-10-12 05:46 PM 發表

原來是慶餘年編劇. 咁幾好喎.
不過這套劇最難拍應該是武打場面, 和特效.
有一類人會變形, 變成半動物形態, 類似西方的狼人, 但不限於只是狼人, 有虎人、熊人、龜人、蛇人... https://www.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_30.gif 還有識飛的.
主角背後有八隻3米長蜘蛛腿.
你話點拍? https://www. ...
天坑鷹獵 好似都系王倦編既

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]