• 瀏覽: 5,017
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
有冇人知係自己車位安裝充電要幾錢呢?

精選汽車
如果一般屋苑,首先你問準你大廈法團先

新紅雞舊屋苑, 5萬安裝費, 自購保險, 5萬管理處按金, 每月額外$2500管理費(包指定一架車電費)

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-8-30 08:41 PM 發表

新紅雞舊屋苑, 5萬安裝費, 自購保險, 5萬管理處按金, 每月額外$2500管理費(包指定一架車電費)
Tesla係免費安裝電樁,包50米內電線免費,
超過好似1米 二佰幾蚊;新紅鷄新樓幾百蚊按金,沒有額外每月管理費,充電裝置嘅保險費係幾佰一年

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-8-30 08:51 PM 發表

Tesla係免費安裝,唔記得30米定係50米電線免費,新紅鷄新樓幾百蚊按金,沒有額外每月管理費,充電裝置嘅保險費係幾佰一年
新紅雞舊屋苑用管理處公家電拉線去你車位, 無獨立電錶, 收唔到你電費, 所以收你額外管理費$2500, 你屋苑可以裝獨立電錶?

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-8-30 08:55 PM 發表

新紅雞舊屋苑用管理處公家電拉線去你車位, 無獨立電錶, 收唔到你電費, 所以收你額外管理費$2500, 你屋苑可以裝獨立電錶?
新樓而家好多時都有獨立線槽預先放定;可以啊,中電直接寄單;更正一下保險費大約1000

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-8-30 08:55 PM 發表

收得幾貴下,$2500一個月,4毫一公里計 要6千幾公里先可以回本!

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-8-30 08:57 PM 發表

新樓而家好多時都有獨立線槽預先放定;可以啊,中電直接寄單;更正一下保險費大約1000
咁新樓就有呢個好處

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-8-30 09:04 PM 發表

收得幾貴下,$2500一個月,4毫一公里計 要6千幾公里先可以回本!
我屋苑根本唔想你裝, 屋苑負荷唔到太多車位裝充電裝置, 只好用高額管理費擋你班車主

引用:
原帖由 dudehk 於 2020-8-30 07:56 PM 發表

如果一般屋苑,首先你問準你大廈法團先
問左可以安裝呀!但唔知搵出面公司裝要幾錢

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-8-30 09:07 PM 發表

我屋苑根本唔想你裝, 屋苑負荷唔到太多車位裝充電裝置, 只好用高額管理費擋你班車主
都係嘅,俾你裝已經好好!早幾年朋友住xx峰  xx灣都唔俾裝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nac98765 於 2020-8-30 09:09 PM 發表

問左可以安裝呀!但唔知搵出面公司裝要幾錢
如果住九龍新界可以搵HKT & CLP合營公司問下
https://www.smartcharge.com.hk/chi/index.html?gclid=EAIaIQobChMI9P62mYDD6wIVCKmWCh2giAILEAAYASAAEgK7cPD_BwE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天邊海角 於 2020-8-30 09:04 PM 發表

六千幾公里、要揸中港車先得~

回覆 引用 TOP

請教一下,想係公司裝,露天倉地嗰一類,當然係泊室內有蓋位置,有冇師兄知幾錢?

引用:
原帖由 ck3226 於 2020-8-30 11:34 PM 發表

請教一下,想係公司裝,露天倉地嗰一類,當然係泊室內有蓋位置,有冇師兄知幾錢?
倉地就簡單,自己買個7kW charger, 拖電,估計3,4萬落樓。

由月光族變中光族
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]