• 瀏覽: 33,716
  • 回覆: 741
  • 追帖: 6
多得網絡發達,近年多左人例如大肥,4鬼之類開咪講港漫,但有些領域似乎少人提及,就係在港漫黃金時期果時,除左玉郎系小寶系之外,間中都有其他所謂行外人搞的漫畫公司,雖然都是曇花一現,例如記憶中有多報,係用黑鬼德(那時筆名叫趙五郎)的打書做主打。另外還有報業新系、希力圖書甚至電視台子公司都曾經出版港漫。
本人好多都唔記得了,知道呢度多高人,開個帖希望大家暢所欲言

引用:
原帖由 崖上瘦樹枝 於 2020-9-1 03:44 PM 發表

多得網絡發達,近年多左人例如大肥,4鬼之類開咪講港漫,但有些領域似乎少人提及,就係在港漫黃金時期果時,除左玉郎系小寶系之外,間中都有其他所謂行外人搞的漫畫公司,雖然都是曇花一現,例如記憶中有多報,係用黑鬼德(那時筆名叫趙五郎)的打書做主打。另外還有報業新系、希力圖書甚至電視台子公司都曾經出版港漫。
本人好多都唔記得了,知道呢度多高人,開個帖希望大家暢所欲言 ...
我最有印象又睇過嘅好似係得力卡肥本斷臂金剛

on 男係 facebook度講佢的經歷,八十年代初係間叫龍虎中華出版社打過工,佢唔講真係唔知有呢間公司存在過
我知道既既新報系,仲差的叫撬左馬榮成過檔
tvb出既港漫,無睇過,不過佢係商台係咁賣廣告,所以知道

最慘一定係龍乘風!
滿腔 熱誠 抱負 金錢,殺入港漫界。

可惜當年業界高手如雲
佢偏偏選中謝志榮為主力主筆
真係悲劇。

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2020-9-1 04:05 PM 發表

我最有印象又睇過嘅好似係得力卡肥本斷臂金剛
鐵臂金剛係希力圖書

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-9-1 04:16 PM 發表

最慘一定係龍乘風!
滿腔 熱誠 抱負 金錢,殺入港漫界。

可惜當年業界高手如雲
佢偏偏選中謝志榮為主力主筆
真係悲劇。
可能龍乘風睇中謝志榮啲武俠味,話哂謝志榮起神掌時都賣得下

引用:
原帖由 崖上瘦樹枝 於 2020-9-1 04:22 PM 發表

「謝志榮起神掌時賣得吓」
想講:關佢撚事咩?!
當年啲人睇黃玉郎咋!
識柒謝志榮咩?

難聽講句!
上官小威起神掌,一樣大賣!

引用:
原帖由 joe12345 於 2020-9-1 04:06 PM 發表

on 男係 facebook度講佢的經歷,八十年代初係間叫龍虎中華出版社打過工,佢唔講真係唔知有呢間公司存在過
我知道既既新報系,仲差的叫撬左馬榮成過檔
tvb出既港漫,無睇過,不過佢係商台係咁賣廣告,所以知道 ...
龍虎中華係新報老細,好似志文都係呢度出嚟,不過唔太肯定。電視台果間我記得有鄧本邦畫的書,書名我唔記得,另外仲有崔成安的衛斯理故事紙猴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-9-1 04:25 PM 發表

「謝志榮起神掌時賣得吓」
想講:關佢撚事咩?!
當年啲人睇黃玉郎咋!
識柒謝志榮咩?

難聽講句!
上官小威起神掌,一樣大賣!
果時玉郎真係開左本叫天龍記,真係搵小威做幕後主筆

引用:
原帖由 崖上瘦樹枝 於 2020-9-1 04:22 PM 發表

嗰陣時應該無幾多人知神掌係謝志榮起架麻

有冇人記得龍虎門曾經變成一本好厚既雜誌

十蚊三笑,埋泥睇埋泥揀 ^0^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2020-9-1 04:30 PM 發表

嗰陣時應該無幾多人知神掌係謝志榮起架麻
都係嘅。聽講果時謝志榮都搵到幾萬個月,其實都唔錯。但佢居然離開玉郎,唔搵多幾年錢

引用:
原帖由 崖上瘦樹枝 於 2020-9-1 04:27 PM 發表

果時玉郎真係開左本叫天龍記,真係搵小威做幕後主筆
天龍記,一定唔准用御林軍啦!
當年冇御林軍呢間強勁港漫工廠
乜打書都死!

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-9-1 04:35 PM 發表

天龍記,一定唔准用御林軍啦!
當年冇御林軍呢間強勁港漫工廠
乜打書都死!
唔太記得,當年喺報紙睇的,係抄射鵰英雄傳,後來都好似冇出過書

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上瘦樹枝 於 2020-9-1 04:32 PM 發表

都係嘅。聽講果時謝志榮都搵到幾萬個月,其實都唔錯。但佢居然離開玉郎,唔搵多幾年錢
可能高薪挖角呢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]