• 瀏覽: 29,921
  • 回覆: 195
好不容易係呢個時期番到份工。做左2個星期。今日被炒喇。 原因係做得慢, 追唔到野番黎。 但事實係做左2個星期。 每個星期都出左隻大櫃。

邊行?

引用:
原帖由 七個不安的山頭 於 2020-9-4 10:17 PM 發表
邊行?
製衣, 雜貨

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-4 10:18 PM 發表

製衣, 雜貨
做左兩星期就想你追到進度上哂手?乜野公司黎呀?廠黎呀?

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-9-5 09:17 AM 發表

做左兩星期就想你追到進度上哂手?乜野公司黎呀?廠黎呀?
供貨比Amazon, 做d野完全係遺反做garment 嘅步驟。 都唔緊要喇。 我好願意去學。 但至少都比一個月呃。 第一個禮拜就想我記熟幾十款嘅product, 第二個禮拜就要我由一間廠睇三間廠。 仲係d濕九廠喎, 無管理。

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-5 09:28 AM 發表

供貨比Amazon, 做d野完全係遺反做garment 嘅步驟。 都唔緊要喇。 我好願意去學。 但至少都比一個月呃。 第一個禮拜就想我記熟幾十款嘅product, 第二個禮拜就要我由一間廠睇三間廠。 仲係d濕九廠喎, 無管理。 ...
唔怪得話而家請得人既公司都係伏工多。。不過連一個月時間都唔比,佢應該唔會請到合心意既人,除非果日人識飛。。

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-9-5 10:02 AM 發表

唔怪得話而家請得人既公司都係伏工多。。不過連一個月時間都唔比,佢應該唔會請到合心意既人,除非果日人識飛。。
其實呢間公司專請大陸人。 連出個招聘廣告都係中英對照,人工都講到明係14,000至到15,000。佢用兩萬蚊請左我之後我知道佢都繼續請人。 佢根本一心諗住請到個平嘅就叫我走. 間公司睇落去好似對品質好有要求,但係其實做嘢亂咁嚟都冇一個標準.

兩萬蚊請你!
佢覺得1個月比多起碼5000, 仲係比個中年大叔, 
條氣chop著chop著, 忍左你2個禮拜.

引用:
原帖由 2829 於 2020-9-5 02:35 PM 發表
兩萬蚊請你!
佢覺得1個月比多起碼5000, 仲係比個中年大叔, 
條氣chop著chop著, 忍左你2個禮拜.
係呀, 咁佢一係咪能請! 請能左就比3個月試用期。 唔係乜能野叫試用期呀! 我無犯大錯, 我安排到出貨,佢仲想點? 我屌佢老母!

其實而家好多呢啲咁嘅情況
因為佢哋要 湊夠 數 申請津貼
留你或者炒你都係 達成一啲目的
申請津貼呀保留headcount呀
所以有啲時候唔係因為你工作能力而係其他惡因素, 而家呢個moment當體驗人生
💪💪💪

唉,採購冇分好工,隨時隨地叫你起身,冇曬尊嚴。

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-5 10:25 AM 發表

其實呢間公司專請大陸人。 連出個招聘廣告都係中英對照,人工都講到明係14,000至到15,000。佢用兩萬蚊請左我之後我知道佢都繼續請人。 佢根本一心諗住請到個平嘅就叫我走. 間公司睇落去好似對品質好有要求,但係其實做嘢亂咁嚟都冇一個標準. ...
一個月前我又係降grade申請份
M位, 有間trading firm叫我去in, 但同日我又收到另一間公司既offer, 另一行黎,人工亦再底左,最後我無去in份M, 決心轉行,而家就黎返左一個月工,我應該無揀錯,工作量底,超級準時收工,重點係公司生意重升緊,只要我安安穩穩做落去,唔比人炒,真係做到退休都有得做。。
呢行係時候要放手架喇。。唔試過唔知出面海濶天空。。

引用:
原帖由 fb0cb4072ebd3a 於 2020-9-5 02:58 PM 發表
其實而家好多呢啲咁嘅情況
因為佢哋要 湊夠 數 申請津貼
留你或者炒你都係 達成一啲目的
申請津貼呀保留headcount呀
所以有啲時候唔係因為你工作能力而係其他惡因素, 而家呢個moment當體驗人生
💪💪💪 ...
我會告上勞工署話佢無理解僱

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-5 03:33 PM 發表

我會告上勞工署話佢無理解僱
可以嘅但係就麻煩囉不如當做善事 就算, 撇除疫情,呢個社會好多時都充斥住, 無理解僱借題發揮, 都係純粹高層個人問題, 並不是 僱員 辦事不力, 是希望大家可以做到好嚟好去

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-9-5 03:27 PM 發表

一個月前我又係降grade申請份
M位, 有間trading firm叫我去in, 但同日我又收到另一間公司既offer, 另一行黎,人工亦再底左,最後我無去in份M, 決心轉行,而家就黎返左一個月工,我應該無揀錯,工作量底,超級準時收工,重點係公司生意重升緊,只要我安安穩穩做落去,唔比人炒,真係做到退休都有得做。。
呢行係時候要放手架喇。。唔試過唔知出面海濶天空。。 ...
我都唔想做garment. 不過其他工種無feedback, 係做garment 先有。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]