• 瀏覽: 5,449
  • 回覆: 26
如題

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-5 08:35 發表

如題
Thanks for sharing

E R I K
S O O
DESIGN

回覆 引用 TOP

如果係fresh grad 可以去做。 不過我敢擔保。 入左去做會學壞師, 想做番garment一定適應唔到。 如果做開garment 嘅, 頭3個月都唔會慣, 不過呢間公司比唔到3個月你學。 佢要你2個星期內學晒佢果d顛覆正常merchandising 嘅野。

回覆 引用 TOP

差勁嘅公司多的是!

回覆 引用 TOP

呢間公司個老細乜都要睇, 包括色辦同大貨布。 呢個我理解。 但最攪笑係連張驗貨申請書都要睇。 因為睇幾多件, 開幾多箱, 無包裝睇唔睇係佢定。 但係無一個標準。 做唔到就係我無用。 叫人做貨無尺寸表嘅。 到收到船辦叫人改, 改唔到就照出, 同一批貨有d無改有d有改。 裝櫃前幾日出嘅貨係咁改, 改完就追問廠出唔出到, 追唔切個答案就係我有問題。 我第二個禮拜就要跟2間廠, 連款都咪攪清楚就話我唔掂,
咁都算喇至少我都到貨。 佢請到個人工低d嘅就炒我,即係無理解僱,我一定去勞工署告佢!

依間我之前見佢成日出POST, 不過唔同field 無apply

無奸不商,越對得多呢類人只會越不開心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DIABLO3 於 2020-9-5 10:06 PM 發表

依間我之前見佢成日出POST, 不過唔同field 無apply
如果師兄做開garment 且有5年經驗以上。 咁入到去, 快者1個月, 慢者3個月都唔可以洗白。要2個星期抹走過往學過而接受佢反傳統果套, 除左失憶我就諗唔到有咩方法。

回覆 引用 TOP

咁正常人去到D cheap弓屍一定無得長做,cheap雞弓屍唔係要正常人,係要埋堆嘅騎呢怪獸

引用:
原帖由 ywannal 於 2020-9-6 05:05 PM 發表

咁正常人去到D cheap弓屍一定無得長做,cheap雞弓屍唔係要正常人,係要埋堆嘅騎呢怪獸
佢出唔起錢, 我明。 佢用2雞請我想我跟多d野。 我都明。 咁佢都唔好except 我用2個星期學晒, 做到佢發展左幾年嘅野掛⋯ 我有咁掂我唔只收2雞啦。

回覆 引用 TOP

再揾過啦,睇你仲有冇心仲响呢行發展……

引用:
原帖由 七個不安的山頭 於 2020-9-6 07:21 PM 發表

再揾過啦,睇你仲有冇心仲响呢行發展……
仲有心嘅⋯ 不過呢行大年紀真係難搵工⋯ 想做番同跟單性質相近嘅工作。

回覆 引用 TOP

萬一至萬四做咁多野? 係我睇錯定我out晒呀 ⋯⋯

回覆 引用 TOP

佢樓下坐係度銀銀腳個看更都萬6, 好彩既730am - 430pm

引用:
原帖由 2829 於 2020-9-8 03:01 PM 發表

佢樓下坐係度銀銀腳個看更都萬6, 好彩既730am - 430pm
都係架⋯ 不過話時話, 依家有好多工人工都好低。 少過一萬長工/full time 我都見過。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]