• 瀏覽: 7,636
  • 回覆: 53
  • 追帖: 1
當你要搵工時,卻連續兩份工受面試主管欣賞,無論你過去工作能力,經濟受欣賞一份有50%請,
一份仲話請硬........叫你等我地好消息.......

時間過咗差唔多一星期,欣賞你既公司仍無消息,只好續搵工見工,有兩份工見,都係態度差既面試主管從你學歷上,
簡歷上好多挑剔,又話你成日轉工,又話你人工大高.....於是你懷住失意等消息......

再過幾日,你發現求職網站上,有兩份係見工欣賞既公司再登POST請人,心諗...要繼續搵工了.......

熱賣及精選
樓主,忍耐一下,其實現在很多公司都唔係請人,只係登下廣告,HR搵野做下,見下人,推薦人選比部門見下甘。如果你張CV係ok,經驗又夠,好多時其實都90%會請你,見面只系睇下你個人實際係點,對答如何等等,講解一下做D咩,最重要同最後係睇下你未來老細合唔合眼緣😏

人生如浮雲,聚是偶然散是必然......隨著天地變化無常,人亦如浮萍般跟隨著到處移動。 我們無法預測未來,前途茫茫,只憑「年輕輸得起」的傻勁......
引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-9-7 09:15 AM 發表

當你要搵工時,卻連續兩份工受面試主管欣賞,無論你過去工作能力,經濟受欣賞一份有50%請,

時間過咗差唔多一星期,欣賞你既公司仍無消息,只好續搵工見工,有兩份工見,都係態度差既面試主管從你學歷上,
簡歷上好多挑剔,又話你成日轉工,又話你人工大高.....於是你懷住失意等消息......

再過幾日,你發現求職網站上,有兩份係見 ...
點解要等覆?
見完就繼續再搵,唔會等,等係浪費緊自己時間
見完,啱就會打俾你;唔啱,繼續各自生活
個人見解only, 不喜勿插

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-9-7 09:15 AM 發表

樓主,今早我打去推左份工,物流業文員,本身個主管好欣賞我表現,但因為薪金問題比上一份人工低好多,怕將來轉工難以bargain,聽取朋友家人意見,最後無奈推。

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-9-7 12:45 PM 發表

樓主,今早我打去推左份工,物流業文員,本身個主管好欣賞我表現,但因為薪金問題比上一份人工低好多,怕將來轉工難以bargain,聽取朋友家人意見,最後無奈推。 ...
人工相差幾多呀?

b]
引用:
原帖由 andyivan 於 2020-9-7 01:22 PM 發表

人工相差幾多呀?
低1.5K,雖然真空期接近一年,但都希望搵份工長做。

回覆 引用 TOP

佢話你好之麻,分分鐘個個都咁講啦
我夠試過俾人鬧我表達得差,但又出offer

回覆 引用 TOP

引用:

樓主唔駛等覆架喇⋯ keep住搵工啦。 唔係潑你冷水。
而係我有太多呢d經驗。

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-7 06:52 PM 發表

樓主唔駛等覆架喇⋯ keep住搵工啦。 唔係潑你冷水。
而係我有太多呢d經驗。
KEEP住搵直到有offer就停

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-9-7 08:04 PM 發表

KEEP住搵直到有offer就停
大家都加油。 我係男, 46歲,做開Merchandiser, 我諗都幾難搵到工

未收到Offer call前真係乜都唔好信

回覆 引用 TOP

如果佢真係話請硬,咁直情係俾offer喎,有冇打去問幾時返工?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-7 08:36 PM 發表

大家都加油。 我係男, 46歲,做開Merchandiser, 我諗都幾難搵到工
我都有些後悔今早推offer,因人工比上份工低,有半經驗攞白紙價人工,唸唔到而家搵工難上加難。

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-9-7 08:54 PM 發表

我都有些後悔今早推offer,因人工比上份工低,有半經驗攞白紙價人工,唸唔到而家搵工難上加難。
底1.5K你已接受唔到?我識得D人現在份工減20-30%人工都照做呀。。

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-9-7 09:23 PM 發表

底1.5K你已接受唔到?我識得D人現在份工減20-30%人工都照做呀。。
擔心日後搵唔番理想價

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]