• 瀏覽: 9,931
  • 回覆: 213
  • 追帖: 2
16叔今日行過凍肉舖見到日本19蚊一磅,肥肥嘟嘟、 白白雪雪! 一於買兩磅,返去整酸辣鳳爪……
晏啲啲……上載完成圖
返到屋企了,現在開工,會整三個味道。歡迎一個小時之後,再幫光臨此帖
2名食客老友,自備酒水,聞風而至……
第一味,泰式辣汁+魚露+洋蔥
第二味,泰式雞醬+ 魚露+洋蔥
第三味, 李錦記蒜蓉+指天椒+魚露+洋蔥
主食,不請自來冇準備,氣炸pizza共品嚐

附件

20200906_152856.jpg(92.51 KB)

2020-9-8 03:27 PM

20200908_172751.jpg(107.83 KB)

2020-9-8 05:30 PM

20200906_130322.jpg(79.61 KB)

2020-9-8 05:36 PM

20200906_130329.jpg(52.15 KB)

20200830_185212.jpg(111.12 KB)

酸辣鳳爪正呀😋😋
去泰國菜館食過,好似係去骨又爽身。

引用:
原帖由 細雨黑山羊 於 2020-9-8 03:33 PM 發表

酸辣鳳爪正呀😋😋
去泰國菜館食過,好似係去骨又爽身。
呢一隻日本鳳爪脛骨好短.... 19蚊一磅,淨係買肥嘟嘟腳趾及同埋腳掌肉…… 應該幾好食

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2020-9-8 03:54 PM 發表

呢一隻日本鳳爪脛骨好短.... 19蚊一磅,淨係買肥嘟嘟腳趾及同埋腳掌肉…… 應該幾好食
其實我覺得食尼隻鳳爪,個靈魂是在酸辣汁上 。

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2020-9-8 03:27 PM 發表

16叔今日行過凍肉舖見到日本19蚊一磅,肥肥嘟嘟、 白白雪雪! 一於買兩磅,返去整酸辣鳳爪……
晏啲啲……上載完成圖 ...
無見過日本
唔知點呢

泰國中國美國一定有

引用:
原帖由 unclesixteen 於 8-9-2020 03:27 PM 發表

晏啲啲……上載完成圖 ...
快D煲雞腳湯 @Maitinana

味道冇得頂.

日本鳳爪,不一樣嗎

引用:
原帖由 細雨黑山羊 於 2020-9-8 03:57 PM 發表

其實我覺得食尼隻鳳爪,個靈魂是在酸辣汁上 。
山羊,所言甚是…… 用來拌雞腳的醬汁,就係呢味菜的靈魂

回覆 引用 TOP

日本腳趾又未見過喎!
酸辣、麻辣、鹵水都正呀

引用:
原帖由 紜紜紛紛擾 於 2020-9-8 03:58 PM 發表

和我們的有什麽不一樣
凍肉舖通常有美國凍雞腳賣,大約12蚊一磅。 美國雞腳比較大隻,長長瘦瘦及脛骨較長。呢種日本雞腳19蚊一磅,肥肥嘟嘟及接近冇脛骨。
而家開工喇,一個鐘頭後再上嚟睇下,就有完成圖

引用:
原帖由 海灣永恆的壽包 於 2020-9-8 03:58 PM 發表

無見過日本
唔知點呢

泰國中國美國一定有
網傳日本人唔吃豬手雞腳豬頭
華橋成日去買, 老闆問佢係咪養好多狗

華人對d 豬皮豬手, 惡攪既野, 係有d 心得

所以豬手雞手, 全部都益華人

引用:
原帖由 海灣永恆的壽包 於 2020-9-8 03:58 PM 發表

無見過日本
唔知點呢

泰國中國美國一定有
就係同一般平時見嘅雞腳唔一樣,接近沒有經骨的, 所以好似貴咗幾蚊一磅,其實條數咪喺返到

引用:
原帖由 unclesixteen 於 8-9-2020 04:17 PM 發表

凍肉舖通常有美國凍雞腳賣,大約12蚊一磅。 美國雞腳比較大隻,長長瘦瘦及脛骨較長。呢種日本雞腳19蚊一磅,肥肥嘟嘟及接近冇脛骨。
而家開工喇,一個鐘頭後再上嚟睇下,就有完成圖 ...
16叔你有冇學大媽用口起骨?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]