• 瀏覽: 17,772
  • 回覆: 68
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 一個無用的人 於 2020-9-15 04:10 PM 發表

以下說話可能你未必岩聽,但過來人都想提下你

你張張卡個個月找min pay其實係極危險!
銀行有機會見你長期都清唔到點數 懷疑你有財政問題,到時就會出信cut你卡,並要你60日內清數,呢個先係最嚴重! 如果你60日清唔到,輕質仲肯同你傾分期供,但係你TU report都會有record,個record 會keep 5年,變相你個TU Report都好差。 重質如果銀行唔肯比你分期,直接要你全清, ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦古代寶寶 於 2020-9-9 11:13 AM 發表

求大家幫幫手,俾下意見😭😭😭🙏🏻🙏🏻

私人貸款
中X銀行 $52,600 @$1,620 仲有32期
痕生銀行 $37,700 @$993 仲有38期
痕生銀行 $12,600 @$528 仲有24期
HxxC $9,500 @$953 仲有10期
私人貸款個個月有準時還,沒有逾期

信用卡
中X銀行 $50,000 minpay@$1300
其中信用卡私人貸款結欠$15, ...
樓主,你現況如何呀?解決左未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個無用的人 於 2020-9-15 04:10 PM 發表

以下說話可能你未必岩聽,但過來人都想提下你

你張張卡個個月找min pay其實係極危險!
銀行有機會見你長期都清唔到點數 懷疑你有財政問題,到時就會出信cut你卡,並要你60日內清數,呢個先係最嚴重! 如果你60日清唔到,輕質仲肯同你傾分期供,但係你TU report都會有record,個record 會keep 5年,變相你個TU Report都好差。 重質如果銀行唔肯比你分期,直接要你全清, ...
無錯,邊個幫到,就先接受左先!

回覆 引用 TOP

樓主月入得16000 都係搵屋企人幫手,銀行未必做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦古代寶寶 於 2020-9-9 07:57 PM 發表

20尾,不停卡數還卡數
你係直接信用卡櫃員機撳錢現金?

回覆 引用 TOP

不如問恒生肯唔肯幫你做IDRP好過 叫佢幫你集中曬 但要cut曬所有信用卡

回覆 引用 TOP

樓主,有冇試過搵D 債務輔導熱線問下呀?

引用:
原帖由 timewilltell123 於 2020-9-24 11:09 AM 發表

樓主,有冇試過搵D 債務輔導熱線問下呀?
去啦

回覆 引用 TOP

樓主,路過見到咁嘅情況,唔駛計都知唔掂

1) 家人攪部份數(一家人)
2) 開源搵多份工或加OT
3)    唔駛無謂錢
4) 如果有賭引,立即停
5) call 幾間債務熱線求助
6) 債務舒緩

立即去做,總有方法,主動解決問題

回覆 引用 TOP

點解差咁多數

回覆 引用 TOP

樓主宜家點啦?搞掂未?

回覆 引用 TOP

樓主
我係過來人,10年前破左產,其中咭數差20幾萬,做生意差40幾,層樓賣左,冇辦法,所以去破
一來IVA計過,唔知幾時先還完,當時應該搵8000-8500,同埋記錄上同破產一樣,冇分別
當然,我唔係叫你咁做,因為你重還得起,有其他辦法解決,只係辛苦幾年
但破產係最後辦法,當每日收電話,收信,上門,個人真係冇心機工作,生活
當解決左,每件事都可以順利完成
10後今日,我有番銀行信用卡2張,仲一批就10萬,當然唔係大行,因為有壞賬,唔洗試,可以上會買番樓,做銀行按揭,同正常人一樣息,但就用左10年時間洗底,仲要我係銀行出糧,人工係以前3-4倍
雖然啲人話走數啲人點點點,當自己係其中一人,冇得揀,都要做,其實破產後,一樣可以有銀行借錢買樓,不過就真係要文件多啲,香港得1-2間會做,我哋2公婆都破左,但照様按到9成
你而家有得揀,應該諗清楚

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
問咗2銀行3財仔唔得,建議你3~4個月先再問,你而家問成5間個底花咗,再問其他一樣唔批,等三個月借少D清咭數,而家咩都做唔到

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]