• 瀏覽: 17,727
  • 回覆: 230
  • 追帖: 1
屋企人買樓,個廚房係開放式。大家覺得同一般廚房比有咩分別呢?
另外因為屋企人用開明火, 但係咪話開放式廚房唔用得明火?

熱賣及精選
分別在於開放式望落間屋大d, 開陽d囉. 如果部抽油煙機唔掂, 煮野就成屋一陣味, 同埋原來抽油煙機真係幾嘈 ,嘈到成個廳都聽到
利申屋企係開放式廚房, 之前頂唔順個部油煙機, 而家換左部抽得又靜既.

引用:
原帖由 豬太子 於 2020-9-10 01:21 PM 發表

分別在於開放式望落間屋大d, 開陽d囉. 如果部抽油煙機唔掂, 煮野就成屋一陣味, 同埋原來抽油煙機真係幾嘈 ,嘈到成個廳都聽到
利申屋企係開放式廚房, 之前頂唔順個部油煙機, 而家換左部抽得又靜既. ...
油煙機是什麼牌子model?
Thanks.

引用:
原帖由 白居二 於 2020-9-10 10:44 AM 發表

屋企人買樓,個廚房係開放式。大家覺得同一般廚房比有咩分別呢?
我唔會浪費錢咁整

回覆 引用 TOP

如果一手樓已經係開放式廚房, 你去睇示範單位已經見到係電磁爐/電陶爐, 唔會係明火爐

無任何好處

咩油煙明火果d唔講啦

諗下一般人屋企個廚房全部沙煲硬撐邊見得人

住落就唔會好似睇示範單位咁整齊啦

我知好多人吾like開放式,但如果你一星期煮少過1次飯(大把呢d人),開放式係慳位的。我有朋友重勁,成個廚房拆左改做儲物,佢一條友住旺區叫外賣好方便

引用:
原帖由 白居二 於 2020-9-10 10:44 AM 發表

如果你買的單位,已是開放式廚房,它的缺點其實都是油煙四處散,咁你可以裝玻璃間隔趟門。

引用:
原帖由 RRKK 於 2020-9-10 02:58 PM 發表

我知好多人吾like開放式,但如果你一星期煮少過1次飯(大把呢d人),開放式係慳位的。我有朋友重勁,成個廚房拆左改做儲物,佢一條友住旺區叫外賣好方便 ...
自己認為 OK 就點整都冇所謂
而家好多納米樓,開門一眼睇晒,100 幾呎空間,已經係客飯廳,睡房,廚房

回覆 引用 TOP

早幾日喺fb 望到個post講開放式廚房可以用明火
https://www.facebook.com/720836271372540/posts/2934496750006470/),有興趣可以睇下。

引用:

我以前開放式用明火,
邊個咁得閒查你?
但有小孩就唔好啦

月華、敏棋你們現在好嗎?
引用:
原帖由 豬太子 於 2020-9-10 01:21 PM 發表

利申屋企係開放式廚房, 之前頂唔順個部油煙機, 而家換左部抽得又靜既. ...
冇得簡百幾呎兄好開放了!

回覆 引用 TOP

我屋企都係改咗開放式廚房呀,又係用明火,用咗差不多10年,我又覺得冇咩壞處。

回覆 引用 TOP

多年前TVB訪問消委會(同裝修有關)個發言人話如果合符規例,開放式廚房冇話唔可以用明火

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]