• 瀏覽: 5,316
  • 回覆: 38
  • 追帖: 3
大家見工時,如果面試官講明試用期做得唔好即炒,之後再請人,循環流水式運作,大家會接受offer嗎?
我個人見解,雖然咁做冇乜問題,但公司請人返來唔係應該請啱人長做,怕員工做做下走人咩?

熱賣及精選
無遇過對方講到明"做得唔好即炒",
但講得出反映你將來做得唔太好,佢好大機會唔會手軟,唔會比機會你改進,

引用:
原帖由 hello179 於 2020-9-10 03:59 PM 發表

無遇過對方講到明"做得唔好即炒",
但講得出反映你將來做得唔太好,佢好大機會唔會手軟,唔會比機會你改進,
錯一次冇機會即走,以前試過。之後再搵人再見即請,唔啱又炒。永遠成日換人。

回覆 引用 TOP

所以如果自問做野烚下烚下,咁就唔好去呢D公司做,

引用:
原帖由 hello179 於 2020-9-10 04:06 PM 發表

所以如果自問做野烚下烚下,咁就唔好去呢D公司做,
請我會照去,唔啱佢炒我都無妨。

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-9-10 04:09 PM 發表

請我會照去,唔啱佢炒我都無妨。
好大壓力,唔知會唔會加埋幾時心情唔靚落去,煮埋一碟做藉口炒人?

唔講明都大把呢啲公司啦,慳返啲福利

回覆 引用 TOP

講到咁明即係份工難做,過去成日炒人。

所以比定心理準備你,你冇信心就唔好入嚟。

回覆 引用 TOP

試用期原意係試用

杜鵑鳥
它將自己的蛋產在別的鳥的巢,推卸養育責任
更可怕的是寄生杜鵑鳥有種與生俱來的本能
一出生就會把其它的鳥蛋和幼雛推出鳥巢
自己獨享資源,扼殺原生幼雛的生存權利
自私的典範
冇工開都要做

回覆 引用 TOP

唔好做, 基本上冇結果, HR唔應該講呢D

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-9-10 09:27 PM 發表

試用期原意係試用
試用係啱,我做開既長工好少唔比過試用期,除非犯下嚴重錯誤,包括做錯野,成日無故請假及遲到,咁就真係唔比過或延長多三個月。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1802esme 於 2020-9-10 05:52 PM 發表

好大壓力,唔知會唔會加埋幾時心情唔靚落去,煮埋一碟做藉口炒人?
做野有責任心先會有壓力, 做野求求其其果D,唔會有壓力。

引用:
原帖由 edoli 於 2020-9-10 11:35 PM 發表

做錯野個個都有,但如果公司唔比機會改過,真係唔做都罷,抵佢長期請人。

引用:
原帖由 edoli 於 2020-9-10 11:35 PM 發表

有啲人好本事輕鬆面對,有啲人就係覺得好大壓力。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]