• 瀏覽: 6,353
  • 回覆: 28
D 職位的招聘廣告貼完又貼(例如數碼港, 領展, 屈臣氏, 牛奶公司.....), 難道真的找唔到合適人選, 定係HR同D 招聘網站夾計谷數/ 賣人情(好似免費檢測咁?)

另外, 多個中介會同時介紹同一份工比求職者, 但個招聘人遲遲都無找人做面試, 有d中介仲會按低招聘人的招聘預算, 企圖增加成功介紹機會, 以便最終取得僱主中介費

招聘市場真的太多假野, 當然, 政府的失業數據都好流

74X
熱賣及精選
引用:
原帖由 74x 於 2020-9-11 06:13 PM 發表

D 職位的招聘廣告貼完又貼(例如數碼港, 領展, 屈臣氏, 牛奶公司.....), 難道真的找唔到合適人選, 定係HR同D 招聘網站夾計谷數/ 賣人情(好似免費檢測咁?)

另外, 多個中介會同時介紹同一份工比求職者, 但個招聘人遲遲都無找人做面試, 有d中介仲會按低招聘人的招聘預算, 企圖增加成功介紹機會, 以便最終取得僱主中介費

招聘市場真的太多假野, 當然, 政府的失業數據都好流 ...
第一點,好多公司跟本無心請人,搞招聘會純綷向政府交代,正常一份工多人爭,有乜可能長期都請果D位。
第二點,agent好多都冇工係手,要求求職者send cv去agent keep住CV update,有先會再聯絡。

回覆 引用 TOP

由幾個月前已經知道假招聘多,之前好多師兄有出過post

引用:
原帖由 幸福財星 於 2020-9-11 07:16 PM 發表

由幾個月前已經知道假招聘多,之前好多師兄有出過post
仲有國泰

74X
引用:
原帖由 74x 於 2020-9-11 07:40 PM 發表

仲有國泰
國泰請人?

引用:
原帖由 keho4 於 2020-9-12 11:23 AM 發表

國泰請人?
炒人6000呀

回覆 引用 TOP

樓主講幾間真係成日都見到
唔知佢哋想請咩人
咁多個月都請唔啱人咁奇怪

回覆 引用 TOP

唔扮請人,班公司點呃資助

之後國泰一出手,政府個失業數字又推上去啦
老實講邊可能得6.1%

引用:
原帖由 Newstart2015 於 2020-9-12 11:19 PM 發表

之後國泰一出手,政府個失業數字又推上去啦
老實講邊可能得6.1%
政府數據唔可信,咁多假數假招聘。

回覆 引用 TOP

講真出街又唔覺個市咁差,周圍仍然人頭湧湧購物

回覆 引用 TOP

疫情仍然反覆不定,難言市道好壞。

回覆 引用 TOP

扮請人,米有資助

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timmoz 於 2020-9-12 09:20 PM 發表

唔扮請人,班公司點呃資助
扮請人,都呃唔到資助。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]