• 瀏覽: 9,870
  • 回覆: 120
  • 追帖: 4
Christopher Nolan 編導新作
上映中的 天能 TENET
可說2020年唯一科幻大片 ..
天能 TENET 好好睇 !

1998年Nolan首部編導長片
跟縱 Following

https://www.youtube.com/watch?v=5lAPLW8l5MU&ab_channel=SyncopyInc.

1998 跟蹤 Following  
2000 凶心人 Memento
2002 白夜追兇 Insomnia
2005 蝙蝠俠-俠影之謎 Batman Begins
2006 死亡魔法 The Prestige
2008 蝙蝠俠-黑夜之神 The Dark Knight
2010 潛行間 Inception
2012 蝙蝠俠-夜神起義 The Dark Knight Rises
2014 星際啓示錄 Interstellar
2017 敦克爾克大行動 Dunkirk
2020 天能 TENET

除咗蝙蝠俠3差dd之外,全部好好睇,
我最喜歡No.1是 星際啓示錄

好耐冇去戲院睇戲, 想去睇TENET, 但睇trailer 又吾知佢講咩.

銀紙交叉點中..............

鏡花水月
Memento 同 inception

回覆 引用 TOP

佢細路會唔會被低估咗 ??
覺得兩兄弟一齊先最正, 獨立咗差咁啲味道

餓狗搶屎,落狗屎,龍床不如狗竇,人唔笑狗都吠,打死狗講價
跟尾狗,門口狗,裝假狗,狗咬狗,落水狗,好狗唔攔路,狗眼看人低
烚熟狗頭,人多烚狗唔腍,掛羊頭賣狗肉,心肝當狗肺,夏至狗,阿崩叫狗

回覆 引用 TOP

原來嚟梗佢細路寫 fallout , 一定好正 

餓狗搶屎,落狗屎,龍床不如狗竇,人唔笑狗都吠,打死狗講價
跟尾狗,門口狗,裝假狗,狗咬狗,落水狗,好狗唔攔路,狗眼看人低
烚熟狗頭,人多烚狗唔腍,掛羊頭賣狗肉,心肝當狗肺,夏至狗,阿崩叫狗
個人首選係 Inception
然後係 凶心人

引用:
原帖由 老公跟左佬走 於 2020-9-12 01:37 PM 發表

原來嚟梗佢細路寫 fallout , 一定好正
原來呢部fallout 都係美劇..
Jonathan Nolan上一套美劇-西方世界 Westworld 好好睇..我想你應該睇過..

https://www.youtube.com/watch?v=qLFBcdd6Qw0&ab_channel=SeriesTrailerMP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryderdralpha 於 2020-9-12 10:50 AM 發表

好耐冇去戲院睇戲, 想去睇TENET, 但睇trailer 又吾知佢講咩.

銀紙交叉點中..............
好耐冇去咪去睇下囉,IMAX都係百多元..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一注哥 於 2020-9-12 11:47 AM 發表

Memento 同 inception
引用:
原帖由 Bobic 於 2020-9-12 02:03 PM 發表

個人首選係 Inception
然後係 凶心人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-9-11 06:29 PM 發表

1998 跟蹤 Following  
2000 凶心人 Memento
2002 白夜追兇 Insomnia
2005 蝙蝠俠-俠影之謎 Batman Begins
2006 死亡魔法 The Prestige
2008 蝙蝠俠-黑夜之神 The Dark Knight
2010 潛行兇間 Inception
2012 蝙蝠俠-夜神起義 The Dark Knight Rises
...
路蘭算多產。
計劃,執行,都好好。

Interstellar

No.1
Memento,,,, 直頭要用震撼黎形容,呢部電影係電影界仍然被好多行家視為textbook,電影裡面仲有好多深層意義。

No.2
Inception,,,, 意念新, 故事完整,拍攝手法都係超高水準,Tenet完全被比下去。亦都係由呢部電影開始,人們追求更難明更複雜既電影,帶到左呢個潮流

No.3
Prestige,,,, 兩本筆記簿,三條時間線,不斷交錯,帶出一個深層問題,你可以去到幾盡?可以有幾大犧牲?
呢部戲我覺得係Nolan玩時間線穿插玩得最流暢 最淋漓盡致既一部!當年的滄海遺珠!

No.4
Batman trilogy,,,
講層次講整體效果,應該揀interstellar, 不過我最後揀左Batman series⋯
無他,係Batman先令世人認識CN,係佢麾下既反派有更深層次,
當然,都要多得Heath ledger既表現。

PS. Tenet,,,,
如果講神作,仲差好遠⋯⋯
題材好,場景控制好,拍攝手法好,可惜故事係表達方面度有好位都無解釋,有點空洞⋯

全片最令我感動係見到類似memento同prestige 既交錯時間線同敘事模式⋯呢d就係nolan既招牌手法⋯

整套電影唔難明,但故事既前因後果五太到位,不呼應⋯

TENET -「皇帝的新衣」嘅一套戲!

諾蘭的電影我大部分都看過,他的第一部電影Following 我就看過。
蝙蝠俠之黑暗騎士,名過其實了,評分虛高。
最好的還是Inception,Memento,Interstellar。

主題標籤 #TENET天能
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]