• 瀏覽: 5,553
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
早幾個月在jobsxx 搵到份工,自稱trading公司,上去in, 間公司招牌同請人個間公司名唔同,入到去全間公司冇人,得d長枱放左機部PC,1部水機, 2條友in人。 個post係clerk, 但要經常帶貨上大陸,in完後以為唔請,冇再理。點知早2日個間嘢冇啦啦打來問仲有冇興趣,叫星期六上去2nd in. 我話遲d覆佢,佢話唔得,心諗in 左幾個月都請唔到人?冇可能掛,點解次次in都要星期六?平日其他人唔見得光?定d人比人拉哂呢? 見佢咁急,咁即刻答佢唔做。雖然好等錢洗,但唔敢搏,呢d公司隨時可走佬,上網check過,年年都請過全部人,由管理層至clerk都換。 所以搵工要小心

熱賣及精選
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-11 11:05 PM 發表

早幾個月在jobsxx 搵到份工,自稱trading公司,上去in, 間公司招牌同請人個間公司名唔同,入到去全間公司冇人,得d長枱放左機部PC,1部水機, 2條友in人。 個post係clerk, 但要經常帶貨上大陸,in完後以為唔請,冇再理。點知早2日個間嘢冇啦啦打來問仲有冇興趣,叫星期六上去2nd in. 我話遲d覆佢,佢話唔得,心諗in 左幾個月都請唔到人?冇可能掛,點解次次in都要星期六? ...
公司係唔係以不記名(Company confidential)招聘?

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-9-11 11:20 PM 發表

公司係唔係以不記名(Company confidential)招聘?
唔係,佢招聘有公司名,但上到去係另一間公司

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-11 11:22 PM 發表

唔係,佢招聘有公司名,但上到去係另一間公司
我自已搵工都搵左好耐,推左幾份offer工作,都因為待遇唔好,再搵相當困難,先怪責自已揀擇。

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-9-11 11:30 PM 發表

我自已搵工都搵左好耐,推左幾份offer工作,都因為待遇唔好,再搵相當困難,先怪責自已揀擇。
呢份工原本有d想做,但佢話要成日帶貨上大陸,點解唔寄而要帶上去,萬一入面攝d野入去帶上去比人捉到咪pk? 搵$姐,唔洗搵命搏……寧願再搵過,好過冒險

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-11 11:37 PM 發表

呢份工原本有d想做,但佢話要成日帶貨上大陸,點解唔寄而要帶上去,萬一入面攝d野入去帶上去比人捉到咪pk? 搵$姐,唔洗搵命搏……寧願再搵過,好過冒險 ...
完全同意
講到咁樣真係好有問題
比大陸海關發現違禁品水洗都唔清

引用:
原帖由 Newstart2015 於 2020-9-12 11:22 PM 發表

完全同意
講到咁樣真係好有問題
比大陸海關發現違禁品水洗都唔清
係呀,搵工都係求財,最多遲d先搵到

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-12 11:29 PM 發表

係呀,搵工都係求財,最多遲d先搵到
而家疫情下,好多公司repost,之前見過又冇回音,唔知幾時先有新公司職位?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-11 11:37 PM 發表

呢份工原本有d想做,但佢話要成日帶貨上大陸,點解唔寄而要帶上去,萬一入面攝d野入去帶上去比人捉到咪pk? 搵$姐,唔洗搵命搏……寧願再搵過,好過冒險 ...
千其咪制!!
咁多途徑可以寄上大陸,順風又好,中港貨運又好,點解要員工親自帶貨呢?
仲要成日帶?一陣比海關話你走私就仆街,
甚或收埋d白粉喺貨入面,你就有排喺深圳坐啦,分分鐘坐10年以上,

回覆 引用 TOP

引用:

你仲要話"呢份工原本有d想做"?
我見你早排炒股票比人呃左8萬蚊,呢份工又爭d比人呃,
你處事真係要小心d,遇事情多d同屋企人/朋友商量,

我試過見一份工係餐廳見. 問佢公司係邊又唔肯答.
後來自己摸上去, 見到間公司的門係磨砂, 睇唔到入面.
外面寫住: 鴉片.

引用:
原帖由 hello179 於 2020-9-13 12:22 AM 發表

你仲要話"呢份工原本有d想做"?
我見你早排炒股票比人呃左8萬蚊,呢份工又爭d比人呃,
你處事真係要小心d,遇事情多d同屋企人/朋友商量, ...
試過鬼已經怕黑,所以唔敢再亂黎。寧願搵份辛苦d既都唔做呢份工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zodiac10 於 2020-9-13 11:48 AM 發表

我試過見一份工係餐廳見. 問佢公司係邊又唔肯答.
後來自己摸上去, 見到間公司的門係磨砂, 睇唔到入面.
外面寫住: 鴉片.
依家好多公司掛羊頭賣狗肉,係捉求職者心理,d騙子係諗住個個急搵工,好多人乜都唔check間公司就入去做。
呢個時勢,若果有回頭草吃都吃住先,起碼舊公司有糧出,安全先

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-13 12:12 PM 發表

依家好多公司掛羊頭賣狗肉,係捉求職者心理,d騙子係諗住個個急搵工,好多人乜都唔check間公司就入去做。
呢個時勢,若果有回頭草吃都吃住先,起碼舊公司有糧出,安全先 ...
佢好正架喎, 用英文同我面試
上到公司外牆寫住: Opium.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]