• 瀏覽: 7,567
  • 回覆: 174
  • 追帖: 1
本主題由 lokisilver 於 2020-9-19 09:22 PM 移動
引用:
原帖由 神經刀~ 於 2020-9-14 05:16 PM 發表

唔駛怕,中國人係不敗的(好似係)
https://www.youtube.com/watch?v=ooJ_3DnMtLI

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小婆羅門 於 2020-9-15 11:49 AM 發表

這樣講吧,其實中共對美國的戰略是由70年代中美建交開始,到了今天2020年已經進行半個世紀了。

中共一直在弱化美國的工業丶經濟丶金融丶軍事及文化。

工業:誘使令美國外判,變成中國製造。
經濟:破壞石油美元,及經營一帶一路。
金融:推動人民幣國際化,推數碼貨幣瓦解美元強權。
軍事:拉籠俄羅斯及伊朗及東盟抗衡美國,意圖把美國逐出太平洋,製造不對稱毀滅性武器對抗美國遠洋艦隊
文化:這是最後開展的, ...
你講的中國戰略部份不是已經完成,而是還在進程中,
當然作為中國人也期待落實執行後對世界產生如何具體的影響力

引用:
原帖由 小婆羅門 於 2020-9-15 11:49 AM 發表

這樣講吧,其實中共對美國的戰略是由70年代中美建交開始,到了今天2020年已經進行半個世紀了。

中共一直在弱化美國的工業丶經濟丶金融丶軍事及文化。

工業:誘使令美國外判,變成中國製造。
經濟:破壞石油美元,及經營一帶一路。
金融:推動人民幣國際化,推數碼貨幣瓦解美元強權。
軍事:拉籠俄羅斯及伊朗及東盟抗衡美國,意圖把美國逐出太平洋,製造不對稱毀滅性武器對抗美國遠洋艦隊
文化:這是最後開展的, ...
人類仔系故意的……
他目的就是變相激怒人
想用些天馬行空的東西變相羞辱人而已

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-9-15 02:26 PM 發表

你講的中國戰略部份不是已經完成,而是還在進程中,
當然作為中國人也期待落實執行後對世界產生如何具體的影響力
...
系唔系啦?
人類仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 02:42 PM 發表

人類仔系故意的……
他目的就是變相激怒人
想用些天馬行空的東西變相羞辱人而已
戰鬥都未結束你地就自HIGH了

中國製造2025是要的是科技升級,而不是做中低端隨時被取代的東西就沾沾自喜,中興收皮了,華為苦戰中。

石油美元仍然健在,美國更有自家頁岩油提練技術作為影響石油供需的定心丸,一帶一路概念還是在跟不同國家商議中。

傳統人民幣國際化只有3%不到的市佔率,所以才走數碼貨幣的路,暫時只有概念,國內循環都未成形。

其他國家只是講利益,他們不是你家人親兄弟,你中國當年如何聯美抗蘇人家沒有忘記,互相提防中。

中國有東風系列拒止美艦,但明顯美國在南海的部署是加速了,如果美國強行在日本安裝中程導彈,中國還是處於下風。

文化戰方面,跟你說中國的媒體輿論滲透影響力小到可以被忽略,美方狙擊中國科網企業為的是搶中國人工智能演算技術。

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-9-14 06:43 PM 發表

睇香討軍版就知,中國人思維停留喺清朝,咩理性,邏輯,科學同中國人大纜都扯唔埋
中國人努力中,師兄點睇中國戰略發展計劃,我覺得最小方向正確

回覆 引用 TOP

人類仔 內地現在幾乎看不見現金流通了
算不算數碼貨幣?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 03:21 PM 發表

人類仔 內地現在幾乎看不見現金流通了
算不算數碼貨幣?
不算,因為那些都是私人企業的支付工具,
要建立一套由國家政府認受的數碼貨幣,
才可以正式推廣到國際被其他國家接受,
也就是說你搞的數碼貨幣要給到外國人信心,
背後是必須要有強大的國家體系/抵押支撐,
正如石油美元一樣,前提是美國有能力控制石油。

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-9-15 03:28 PM 發表

不算,因為那些都是私人企業的支付工具,
要建立一套由國家政府認受的數碼貨幣,
才可以正式推廣到國際被其他國家接受,
也就是說你搞的數碼貨幣要給到外國人信心,
背後是必須要有強大的國家體系/抵押支撐,
正如石油美元一樣,前提是美國有能力控制石油。 ...
數碼貨幣忽悠人的

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-15 03:30 PM 發表

數碼貨幣忽悠人的
未至於,可以叫做吹著先/計劃中

經濟貨幣的東西,軍佬不太理解很正常的,因為的確是非常複雜的系統
所以不要叫我教書了,有興趣的自己買書看,我推介宋鴻兵老師的貨幣戰爭

https://zh.wikipedia.org/wiki/貨幣戰爭

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-9-15 03:36 PM 發表

未至於,可以叫做吹著先/計劃中

經濟貨幣的東西,軍佬不太理解很正常的,因為的確是非常複雜的系統
所以不要叫我教書了,有興趣的自己買書看,我推介宋鴻兵老師的貨幣戰爭

https://zh.wi ...
大6仔就大6仔
做咩叫老師,噁心虛偽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-9-14 10:59 PM 發表

我唔係靚仔,我只係一個簡單的,青靚白淨少少的毒男
我發覺呢個POST唔係拋磚引玉,而係拋玉引磚...
hihi飯飯~
我而來,先返來看昨天的留言

白飯係>靚仔喎!

引用:
原帖由 凍檸茶冰冰 於 2020-9-15 03:39 PM 發表

hihi飯飯~
我而來,先返來看昨天的留言

白飯係>靚仔喎!
呢到得成班軍佬,應該想要美女多D

回覆 引用 TOP

孫悟飯,你可不可以,唔好上咁意淫的相呢?

女生看,真係好尶尬!
咁即係叫我唔好睇你既帖啦! 趕客
由有深度的內容, 一下子變成低級趣味
只因為一張相!
呢份功課零雞蛋呀

引用:
原帖由 凍檸茶冰冰 於 2020-9-15 03:45 PM 發表

孫悟飯,你可不可以,唔好上咁意淫的相呢?

女生看,真係好尶尬!
咁姐叫我唔好睇你既帖啦!
由有深度的內容, 一下子變成低級趣味
只因為一張相!
呢份功課零雞蛋呀 ...
對的,呢到GA軍佬要提起精神,長期保持戰鬥意識

https://www.youtube.com/watch?v=zAtnS6fXcgU

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]