• 瀏覽: 12,000
  • 回覆: 159
十年前,青沙公路通車,起初沒巴士線使用,在一些無知的區議員極力要求下,九巴及TD開始不斷安排路線改經青沙公路,又或開辦新線。可是,部份路線行走青沙根本並非最佳選擇,由是變得「為行而行」。

典型例子是286C全日化。誠然,行經青沙往返長商區比行走大埔道/獅隧快捷得多,所以兩繁開辦286C是德政。可是,非繁的客倉是深水埗,除非是286X式走線,否則行經青沙未見「有著數」。因此,286C全日化多年來均未能實行。

280X又是另一問題。本來,280P全日化,其九龍區服務範圍遠大於280X。可是,為了「青沙轉乘」,九巴選擇取消280P,另辦280X,無視新田圍需求不在話下,280X在非繁客量亦甚一般。如同286C,280X在兩繁需求甚殷,可是繁時外又是另一回事了。

至於286X及287X,表面上尚算成功,但不要忘記,這是因為原來的86B及87A有大量替代路線,包括81、86A、86C、87B等。

P.S.:巴迷界有充斥不少「青沙控」,往往毫無理由般贊成更多路線改道青沙。青沙固然有用,但回顧這十年,巴士公司真的用得其所嗎?

熱賣及精選
青沙走線上係比較方便駕駛者多過公共交通工具走線

回覆 引用 TOP

部分喇。但我想38b全日,經美孚,及取消240x,以分擔部分48x,47x,及86嘅客量

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!

回覆 引用 TOP

249x 算是最好的青沙路線嗎
等青衣人唔需要兜荃灣去沙田
沙田人又唔駛兜荃灣去青衣

沙田出九龍轉乘站太多,變相分薄轉乘客。
除非一組路線去搞轉乘,否則搞到而家咁的確冇咩意思。
將原本獅隧線改道,又有九龍塘,石硤尾一帶地方乘客反對。
乘客係唔會無啦啦多左出黎,一換一又搞唔掂走線,一拆二就一齊鬥疏。
所有重組都總有犧牲,當區乘客取態先係最實在。

回覆 引用 TOP

對於樓主講法,本人不作評論

提外話:
講真,開286c全日是德政....現在許多馬鞍山居民都走去搭286c...
相信86c好快陰乾...

XD
青沙公路自有它的優勢,而巴士公司都算係發揮了這條公路的優勢
雖然現有青沙路線網路仍有改善之處,但比起數年前已經好不少

例如青沙其中一個優勢為連接西隧,由沙田前往中環只需 30 分鐘或更少
982X/985 早繁每班車都供不應求,如果係以前 182P/305 可能連企都不用

286C 現時都算係已經全日化,只係部份頭/尾班車時段比 86C 差左少少
前往深水埗即使乘搭鐵路亦不見得方便,而且 86C 本身定線都比較冗長
286C 仍然有它的吸引力,當然最好進一步延長至奧運,而並非兜返去南昌

又或者 280X 雖然非繁客量一般,但即便 280P 全日亦不見得會好過 280X
至少以繁時計 280X 試過頂閘,即使 280P 開埋下繁都未必做到

只可以講,九龍西,
沒有荃葵青/九龍中/九龍東需求咁大

回覆 引用 TOP

90年代城隧通車,當年網絡都可以話為城隧而城隧,例如48分拆做47x同48x及兩線經城隧。九巴諗住喺青沙重複啲個過程,分流部分城隧,大埔道,及獅隧路線,但十幾年都仲失敗。

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
引用:
原帖由 檸檬奶 於 2020-9-14 10:23 PM 發表

90年代城隧通車,當年網絡都可以話為城隧而城隧,例如48分拆做47x同48x及兩線經城隧。九巴諗住喺青沙重複啲個過程,分流部分城隧,大埔道,及獅隧路線,但十幾年都仲失敗。 ...
唔知之後會唔會開一條經完葵芳再去沙田既大西北線

引用:
原帖由 681 於 2020-9-14 08:53 PM 發表

對於樓主講法,本人不作評論

提外話:
講真,開286c全日是德政....現在許多馬鞍山居民都走去搭286c...
相信86c好快陰乾...
286C吸到客係因為86C定線太重口味。如果全日化嘅係86X,有理由相信客量會比286C有過之而無不及。

引用:
原帖由 าา 於 2020-9-14 07:15 PM 發表

249x 算是最好的青沙路線嗎
等青衣人唔需要兜荃灣去沙田
沙田人又唔駛兜荃灣去青衣
49P一樣做到。

但青沙對青南嚟講確實係最直接走線。只係青南市場只夠249X做到非繁半粒鐘一班。

引用:
原帖由 Freezewinter 於 2020-9-14 09:19 PM 發表

例如青沙其中一個優勢為連接西隧,由沙田前往中環只需 30 分鐘或更少
982X/985 早繁每班車都供不應求,如果係以前 182P/305 可能連企都不用

286C 現時都算係已經全日化,只係部份頭/尾班車時段比 86C 差左少少
前往深水埗即使乘搭鐵路亦不見得方 ...
青沙+西隧吸引力確實大,但問題係巴士公司從來冇意欲搞青沙西隧線全日化,繼續任由182生存。

引用:
原帖由 Freezewinter 於 2020-9-14 09:19 PM 發表

前往深水埗即使乘搭鐵路亦不見得方 ...
好多青沙路線嘅特徵係兩繁好客,非繁就一般。280P九龍區服務範圍大過280X唔少,而且做到旺角(當然可以來回行窩打老道),有理由相信整體載客率會靚仔啲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2020-9-14 10:23 PM 發表

90年代城隧通車,當年網絡都可以話為城隧而城隧,例如48分拆做47x同48x及兩線經城隧。九巴諗住喺青沙重複啲個過程,分流部分城隧,大埔道,及獅隧路線,但十幾年都仲失敗。 ...
比喻不當,沙田往返荃葵青,喺青沙通車前,城隧明顯係唯一最好嘅選擇。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]