• 瀏覽: 2,289
  • 回覆: 19
  • 追帖: 3
各位師兄師姐
本人媽媽今年69歲
在上年8月確診第四期肺癌已轉移到腦部
隻腳開始行唔到
食了第一代標靶藥一年
出現抗藥性 第三代標靶藥又唔岩用
醫生建議停藥 等身體有好轉才接受化療
已安排9月17號化療
媽媽已經成個月躺在床上
又無胃口食野 食完又嘔返晒出黎
神志無咁清醒
醫生話大約有4個月壽命
如果化療只有4成機會康復

求解答以下問題
我應唔應該送亞媽入急症室吊鹽水?
以媽媽的身體 接受化療會唔會頂唔順?
呢個時候 入醫院 家屬可以探病嗎?
謝謝幫忙

上年食了第一代標靶藥,可以行番路嗎

有問過細胞治療嗎?
對於肺癌、肺腺癌效果很好
有案例今年75歲病人,8年前肺癌末期轉移腦部
至今還活著,每年都來做細胞治療,看起來體力也很好
就算末期可能還有機會延長幾年壽命
而且有其他優點
1.增加抵抗力
2.無化療副作用
3.延長標靶抗藥性
4.有機會讓腫瘤縮小
缺點就是效果會因個人體質而異,且都要自費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommylaiwc 於 2020-9-15 04:46 PM 發表

各位師兄師姐
本人媽媽今年69歲
隻腳開始行唔到
食了第一代標靶藥一年
已安排9月17號化療
媽媽已經成個月躺在床上
神志無咁清醒
醫生話大約有4個月壽命

求解答以下問題
我應唔應該送亞媽入急症室吊 ...
「醫生建議停藥 等身體有好轉才接受化療」

等身體有好轉即係點?

可分享有科學根據的健康資訊, 家人二次癌症治療時發現的. 不論你是頑疾, 慢性疾病 定長期病患. 給自己機會了解多些. 對解開目前困境, 可能有幫助呢? 請跟我聯絡.
引用:
原帖由 tommylaiwc 於 2020-9-15 04:46 PM 發表

各位師兄師姐
本人媽媽今年69歲
隻腳開始行唔到
食了第一代標靶藥一年
已安排9月17號化療
媽媽已經成個月躺在床上
神志無咁清醒
醫生話大約有4個月壽命

求解答以下問題
我應唔應該送亞媽入急症室吊 ...
1) 吊鹽水應該幫助不大, 吃不到食物會變成惡性循環, 要身體好轉一定要食到野飲癌奶都好.

2) 如抗藥, 驗基因, 新突變不是t790m, 應該就剩電化, 免疫. 肺腺癌雖有標靶藥, 可用免疫機會不大, 而免疫需自費昂貴費用, 台灣有人會盲試3代藥, 一樣需自費昂貴費用而香港公院應該不會批.

化療藥上不到腦(因血腦屏障), 除非之前有做過全腦電療(電療後化療藥物可通過),
定係另有安排腦部電療? 好奇是公院定私院?

3) 最近出入醫院, 不覺得有唔俾探病

回覆 引用 TOP

我媽是在公立醫院做的
上年9月已做全腦電療
呢幾日見媽神情呆滯
又唔食野
醫生話要透過驗血同抽針
睇下第三期標靶藥岩唔岩食
我今晚會去公立醫院問一問可否探病

引用:
原帖由 明日忠心的山羊 於 2020-9-15 07:56 PM 發表

上年食了第一代標靶藥,可以行番路嗎
可以行到路
要用協助設備

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stptn 於 2020-9-16 12:14 AM 發表

等身體有好轉即係點?
等副作用退晒
即作嘔 無力 等等
不過到依家成效不大

引用:
原帖由 stptn 於 2020-9-16 12:14 AM 發表

等身體有好轉即係點?
等副作用退晒
即作嘔 無力 等等
不過到依家成效不大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommylaiwc 於 2020-9-16 12:08 PM 發表

等副作用退晒
即作嘔 無力 等等
不過到依家成效不大
如"副作用"是因為腦瘤長大壓迫神經或癌細胞擴散腦膜, 都係要治療先會改善.
病人自己有沒有想法?
fyi:
https://read01.com/zh-tw/PakK88. ... eSPxEI#.X2Gexu1S_Gj

引用:
原帖由 tommylaiwc 於 2020-9-16 12:05 PM 發表

我媽是在公立醫院做的
上年9月已做全腦電療
呢幾日見媽神情呆滯
又唔食野
醫生話要透過驗血同抽針
我今晚會去公立醫院問一問可否探病 ...
已經完全停止探病,真係有需要可以申請恩恤探訪短時間,我7月下旬喺PMH住咗6日!如果唔申請病人情況ok可以去病房外與家人短聚或者交收日用品,唔申請嘅情況之下家屬係唔可以入病房,就算接出院都唔准!即係好似去化療咁,以前家人可以陪足全程,依家只有病人至入到病房!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommylaiwc 於 2020-9-16 12:05 PM 發表

我媽是在公立醫院做的
上年9月已做全腦電療
呢幾日見媽神情呆滯
又唔食野
醫生話要透過驗血同抽針
我今晚會去公立醫院問一問可否探病 ...
sorry 樓上講左, 查左醫管局, 公院係無得探
https://www.ha.org.hk/haho/ho/cc/visiting_hours_b5.pdf

引用:
原帖由 alexccs 於 2020-9-16 12:30 PM 發表

如"副作用"是因為腦瘤長大壓迫神經或癌細胞擴散腦膜, 都係要治療先會改善.
病人自己有沒有想法?
fyi:
https://read01.com/zh-tw/PakK88. ... eSPxEI#.X2Gexu1S_Gj ...
我媽媽基本上已沒有太太知覺及反應
只會微微講出
佢未嚴重時 只同我爸爸講
唔好放低佢
明天化療 應該都去唔到

引用:
原帖由 alexccs 於 2020-9-16 01:04 PM 發表

sorry 樓上講左, 查左醫管局, 公院係無得探
https://www.ha.org.hk/haho/ho/cc/visiting_hours_b5.pdf
唔使sorry
我就係唔想亞媽係裏面離開我們

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommylaiwc 於 2020-9-16 02:58 PM 發表

我媽媽基本上已沒有太太知覺及反應
只會微微講出
佢未嚴重時 只同我爸爸講
唔好放低佢
明天化療 應該都去唔到
唔係好明,咁嘅狀態仲可以安排到化療的嗎?我見到有人探病嗰個婆婆都係冇意識嘅!如果去到最後一刻而又唔係隔離病房,相信醫院都會俾病人家屬見最後一面!食到嘢真係好重要,以你形容伯母嘅狀態應該會插鼻胃喉吊營養奶而唔係吊鹽水,有啲試過俾癌奶佢飲?一日4支/杯代替正餐

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]