• 瀏覽: 12,462
  • 回覆: 88
  • 追帖: 1
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-9-24 10:55 AM 下沉
希望快d開關啦,林鄭政府幾時先可以做返場好戲比大家睇下

熱賣及精選
唔使諗,大陸點都要過埋十一黃金周先考慮,或者香港可以取消大陸返港隔離14日既措施,因為大陸唔係疫區。

而家大陸怕左香港,政府做野又咩都慢九拍🥱

回覆 引用 TOP

剛剛睇新聞 華大準備參加香港健康碼測試
唔洗挨貴價檢測啦

回覆 引用 TOP

做好封關至2047的準備??

回覆 引用 TOP

平時每日有幾十萬人過關,一下可以封幾個月,香港人都未死得,是否我哋根本唔須要(曲)

引用:
原帖由 週五寧靜 於 2020-9-16 02:19 PM 發表

平時每日有幾十萬人過關,一下可以封幾個月,香港人都未死得,是否我哋根本唔須要(曲)
點睇得出?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hk_yotam 於 2020-9-16 08:09 AM 發表

唔使諗,大陸點都要過埋十一黃金周先考慮,或者香港可以取消大陸返港隔離14日既措施,因為大陸唔係疫區。
取消就好了

回覆 引用 TOP

檢測貴到傻,好多人開關都唔會上去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hk_yotam 於 2020-9-16 08:09 AM 發表

呢樣一定要雙向,去得香港嘅大陸客始終要回程,唔係你單方面做就可以。

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2020-9-16 06:13 PM 發表

呢樣一定要雙向,去得香港嘅大陸客始終要回程,唔係你單方面做就可以。
點解一定係雙向? 內地唔係疫區,黎香港無需隔離,因為唔會帶毒入港。但果個人番番內地就應該隔離,因為驚帶毒番去. 咁樣最少將隔離時間減半,由28日減到14日,需要既日數少左自然有人會黎。 同埋自由行簽證係得7日,只有唔需要隔離先黎到。

雙邊一齊解除隔離先得根本就係錯誤理論,呢樣野同平唔平等無關,因為人入黎係有利香港,只要確定當地唔係疫區就應該比人入黎,佢番去洗唔洗隔離係當地政府既事,香港無需考慮呢個因素。

同一道理,香港人上去要隔離,但番黎就應該免隔離,因為已經係一個非疫區超過14日。而家就算2邊隔離14日都有人番去,減半之後更加方便香港人番去。

樓主仲未死心?! 一個月又一個月咁延期, 由7月去到10月 到今日都仍然出現本地確診, 正常通關, 你唔使諗
有疫苗打或強制全民檢測後就有機會

引用:
原帖由 tomrtyu 於 2020-9-17 09:25 AM 發表

點解一定係雙向? 內地唔係疫區,黎香港無需隔離,因為唔會帶毒入港。但果個人番番內地就應該隔離,因為驚帶毒番去. 咁樣最少將隔離時間減半,由28日減到14日,需要既日數少左自然有人會黎。 同埋自由行簽證係得7日,只有唔需要隔離先黎到。

雙邊一齊解除隔離先得根本就係錯誤理論,呢樣野同平唔平等無關,因為人入黎係有利香港,只要確定當地唔係疫區就應該比人入黎,佢番去洗唔洗隔離係當地政府既事,香港無需考 ...
當然要雙向
如果唔係內地人來香港後回去要隔離14天
你會唔會黎?

引用:
原帖由 cathy30 於 2020-9-17 02:20 PM 發表

當然要雙向
你會唔會黎?
點解一定雙向?! 年初大陸爆發, 香港在8/2實施大陸入境要隔離14日, 但當時低危地區香港入境大陸不用14天隔離的, 到香港陸續爆發, 大陸基本受控的情況下, 香港入境大陸在16/3才開始隔離14日, 這不是因應各自情況的單向嗎?
現在廣東省已幾十日零本地確診, 澳門也一樣, 安全地區入境高危地區也要死死板板咁實施14日隔離?

引用:
原帖由 cathy30 於 2020-9-17 02:20 PM 發表

當然要雙向
你會唔會黎?
一定會比而家多人黎,黎1個算1個,就係咁簡單。

上面已經講左,就算2邊都隔離14日都有人往返,減一半點會無人黎。

以為一句反問句好醒?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]