• 瀏覽: 8,080
  • 回覆: 117
我同學公司發生這事情,要求同事自行離職

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-9-16 01:56 PM 發表

將原子筆帶回家是否事實? 如是事實, 嚴格來講是盜竊

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
聽過一個類似笑話,某公司某女職員在處理文件時,將扎著文件的橡筋取出時順手戴了在手腕上,放工時忘了把那條橡筋除下來,結果也是給公司……

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-16 02:31 PM 發表

將原子筆帶回家是否事實? 如是事實, 嚴格來講是盜竊
咁我估有7成香港打工仔要坐牢了,請問有沒有人未試過把公司物件袋回家,筆插衫袋返左家都要坐牢?

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-9-16 03:34 PM 發表

咁我估有7成香港打工仔要坐牢了,請問有沒有人未試過把公司物件袋回家,筆插衫袋返左家都要坐牢?
有冇人試過, 公司會唔會告, 告唔告得入, 告得入是否要坐牢... 幾樣野本身無邏輯關係

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。

回覆 引用 TOP

我想問去公司廁所袋左幾格廁紙是否都要坐牢?

一間好嘅公司就唔應該咁樣對員工

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-9-16 01:56 PM 發表

係呀, 而家炒人係唔需要理由, 唯一理由係請另外一個人工更底既黎頂你個位.

回覆 引用 TOP

佢執起上嚟當偷竊,冇辦法好好嘅藉口。

回覆 引用 TOP

原子筆有無公司嘜頭?是否獨家發售?
如果唔係的話我會即時扯佢條底褲出嚟,話條底褲是偷我的。
呢啲蝦小朋友就得,報警差佬都唔理,差佬理都過唔到檢控官,上到庭都過唔到法官啦!
個個唔想出糧塞支原子筆咪慳唔少?

幾年前係公司叉手機變偷電,空姐攞包花生又……

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-9-16 15:48 發表

你袋走d抆完屎嘅廁紙咪唔使坐牢囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-9-16 03:48 PM 發表

你好窮?幾格廁紙都偷?

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2020-9-16 03:34 PM 發表

真攪笑...攞咗公司資源回家私用當成合理化.如果你請咗個鐘點姐姐去你屋企做幾個鐘頭野.但鐘點姐姐久唔久攞你幾倦廁紙回家用....你會唔會當冇件事

以前公司好多同事攞紙巾返屋企,打風又攞水桶返屋企。😂
呢d垃圾公司計到咁盡
早走早著

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]