• 瀏覽: 3,874
  • 回覆: 50
本主題由 幸運如意☆ 於 2020-9-16 03:43 PM 移動

材料:排骨 薏米 淮山 姜 胡椒粉 鹽

1.先將排骨抄水去沫

2.薏米提前浸兩個小時

3.將排骨同薏米姜放入砂鍋

4.大火煮沸轉細火慢慢燉 大概兩個鐘

5.最後放淮山落去煲10分鐘左右就可以

6.最後放少少胡椒粉 鹽調味就可以出鍋

附件

fca44367c46f4dc7b81f3bcdfb1583ed_1242w_1656h.jpg(86.3 KB)

2020-9-16 02:36 PM

064c8a14ba414862b41c4c926c105fa0_1242w_1656h.jpg(49.22 KB)

da4059265bd54f2fba7effc1d15c9937_1242w_1656h.jpg(63.32 KB)

6ae8104051d7407091b4fd9019c02902_1242w_1656h.jpg(55.99 KB)

引用:
原帖由 凡間自我的果哥 於 2020-9-16 02:36 PM 發表

1.先將排骨抄水去沫
2.薏米提前浸兩個小時
6.最後放少少胡椒粉 鹽調味就可以出鍋 ...
果哥出品,必屬精品

引用:
原帖由 凡間自我的果哥 於 2020-9-16 02:36 PM 發表

1.先將排骨抄水去沫
2.薏米提前浸兩個小時
6.最後放少少胡椒粉 鹽調味就可以出鍋 ...
健脾去濕湯水

師弟,何其榮幸,第一次俾人甘 @我,仲要甘快就實現,謝謝你

我第一次見薏米要提前浸2個小時?

可唔可以盛一大碗來俾我飲呀?

柄你
引用:
原帖由 unclesixteen 於 2020-9-16 02:41 PM 發表

健脾去濕湯水
哇 十六叔真係識野喔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 低能的你 於 2020-9-16 03:01 PM 發表

飲曬啦 你唔係話睇到都可以試到味呢

引用:
原帖由 異域明樓主 於 2020-9-16 02:40 PM 發表

果哥出品,必屬精品
多謝支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 低能的你 於 2020-9-16 03:01 PM 發表

都係要多謝師兄嘅支持

引用:
原帖由 凡間自我的果哥 於 2020-9-16 03:45 PM 發表

飲曬啦 你唔係話睇到都可以試到味呢
甘快一滴都冇剩

不過你都用瘦肉煲,唔油膩,正

柄你
引用:
原帖由 凡間自我的果哥 於 2020-9-16 03:46 PM 發表

都係要多謝師兄嘅支持
多謝你就真,甘快煲湯俾我睇

搞到我想飲湯

柄你
引用:
原帖由 低能的你 於 2020-9-16 04:21 PM 發表

甘快一滴都冇剩

不過你都用瘦肉煲,唔油膩,正
係啊 煲到岩岩好嘅量 一餐飲曬
都會有少少肥肉 不過冇影響 唔使落油

引用:
原帖由 低能的你 於 2020-9-16 04:21 PM 發表

多謝你就真,甘快煲湯俾我睇

搞到我想飲湯
按照我嘅做法 好簡單噶 自己都可以試下

引用:
原帖由 凡間自我的果哥 於 2020-9-16 04:52 PM 發表

係啊 煲到岩岩好嘅量 一餐飲曬
都會有少少肥肉 不過冇影響 唔使落油
你既肉好多,甘米好濃郁囉

柄你
引用:
原帖由 凡間自我的果哥 於 2020-9-16 04:53 PM 發表

按照我嘅做法 好簡單噶 自己都可以試下
點解薏米要浸2小時?煲糖水都要?

柄你
引用:
原帖由 低能的你 於 2020-9-16 04:53 PM 發表

你既肉好多,甘米好濃郁囉
肉多先有營養啊

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]